İHD'den 'kayyum gasbı' raporu

İHD, HDP'li belediyelere yönelik kayyum gasplarıyla ilgili rapor hazırladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerine yönelik kayyum gaspları ve hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı.
Dernek binasında düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan rapor, İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun tarafından okundu.

'OHAL FİİLEN UYGULAMADA'

Raporda, "OHAL yasal olarak kaldırılmış olsa da özellikle bölgede fiilen uygulanmaya devam etmektedir. OHAL koşullarını aşan yasaklamalar ve müdahaleler yaşanmaya devam etmektedir" denildi. Raporda, seçme-seçilme hakkının yaygın bir şekilde ihlal edilmesine yol açan sürecin, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine yönelik kayyum gasplarıyla başlatıldığı belirtildi.
Raporda, Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) 102 DBP’li belediyeden 93’ünün gasp edildiği, 65’i aşkın belediye eşbaşkanının tutuklandığı, birçok belediye eşbaşkanının halen tutukluluk durumlarının devam ettiğinin hatırlatıldı.

15 BELEDİYEDE GASP

15 HDP'li belediyenin kayyumlarla gasp edildiğinin vurgulandığı raporda, eşbaşkanların birçoğunun da tutuklandığı kaydedildi. Raporda, gasplarda kadın kimliğinin açık bir şekilde hedef alındığına da dikkat çekildi.
"Belediye idaresi merkezi idareye bağlanmıştır" diyen İHD, raporunun sonunda, Kürt sorununun ancak diyalogla çözülebileceğini kaydetti.