İran ve Rojhilat'ta öğretmenler yine alanlardaydı

İran ve Rojhilat'ın birçok şehrinde öğretmenler, hak ihlallerinin son bulması ve eşit ücret taleplerinin karşılanması için alanlara çıktı.

İran Sendikalar ve Kültür Dernekleri Koordinasyon Kurulu'nun çağrısı kapsamında bugün öğretmenler, İran ve Doğu Kürdistan'da gösteriler düzenledi.

Sendikalar ve Kültür Dernekleri Koordinasyon Kurulu, İran genelinde devam eden ekonomik-sosyal krizlere, İran devleti tarafından öğretmen haklarını ihlal ettiğine ve yasal gerekliliklere uymadığına dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı.

Devlete ve parlamentoya dikkatli olma çağrısı yapılan açıklamada, "Bu krizlerin bütün yükü halkın omuzunda. İran'da yaşayan insanlar bir parça ekmeğe muhtaç. Bu tehlikeli koşulların kurbanları çocuklar, gençler, kadınlar, işçiler, öğrenciler, sanatçılar, çiftçiler, yazarlar, toplumsal dinamiklerin diğer bireyleri ve hatta gelecek nesillerdir. Ülkenin hizmet idaresinin kanunları, özellikle emeklilik kanununun eşitlenmesi ve çalışan kişilerin kanunda belirtildiği gibi eşit şekilde haklarının alamaması durumunda önümüzdeki günlerde ülke genelinde grevler, mitingler, yürüyüşler ve yasal protestolar yaparak tepkimizi ortaya koyacağız" denildi.

Bu kapsamda Tahran, Zencan, Kazvin, Kirmaşan, Merivan ve Doğu Azerbaycan eyaletinin gibi birçok şehrinde öğretmenler sokaklara çıkarak gösteriler yaparak tepkilerini ortaya koydu.

Eylemciler, "Öğretmen toplumun mimarıdır", "Eşit eğitim temel hakkımızdır" ve "Her çalışanın hakları eşit olmalıdır" yazılı pankartlar açtı.

Eylemde yapılan konuşmalarda, eşit ücret taleplerinin karşılanması ve yasal kanunların uygulanması çağrısında bulunuldu.

Eylemciler talepleri kabul edilene kadar alanlardan ayrılmayacaklarını belirttiler.