İşgalciler ve ihanetçiler karşısında bir adım geri atmadı

Duruşuyla, direnişiyle, yoldaşlığıyla Rêber Apo ve şehitlere olan bağlılığını ispatlayan gerilla Şoreş Zewkî, Rêber Apo’nun bir militanı olarak işgalcilere ve işbirlikçi hainlere karşı verdiği mücadelede bir adım geri atmadı.

ŞOREŞ ZEWKİ

Kurdistan öyle bir ülke ki topraklarının her köşesi binlerce Egîd’in kanıyla sulanmıştır. O kahramanlar Kurdistan'ın güzelliğine güzellik katıyor. Özgürlük umudunu yayıyorlar, özgürlüğü tadanlar ne olursa olsun bu hakikatin parçası oluyorlar. Bu topraklarda büyüyor, gelişiyor ve köklerini Kurdistan'a bağlıyorlar. Bazen Ağrı dağında, bazen Amed dağlarında, bazen de Botan dağlarında Egîdlerin direniş tohumları ekilir. Her birinin değerli deneyimleri var, her birinin amansız ve çetin bir mücadelesi var. Bu mücadelede yer alan kahraman Apoculardan biri de şehit Şoreş Zewkî (Ercan Erkol).

Rêber Apo, 'Çocukluk hayalime asla ihanet etmedim' diyerek birçok Kürt gencin önünü açtı. Bu gençlerin hakikat yolunda gitmesini ve halkına faydalı insanlar olmasını sağladı. Bilgili, faydalı ya da zeki insan deyince insanın aklına halkının davası için emek vermiş, bedel ödemiş, korkusuz, cesur kahramanlar gelir. Kürt gençliği baskı ve zulüm altında büyüdükleri için, sürekli özgürlük arayışında olur, sistemden kurtulmanın yolunu arar. Ve ilk akıllarına gelen yol PKK hareketidir. Heval Şoreş Zewkî de Van'da Kurdistan’ın kadim ve köklü aşiretlerinden biri olan Ertûşîler’in Zêwkî koluna bağlı yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Rêber Apo'yu ve PKK'yi henüz çocuk yaşta tanımaya başlar. Her Kürt genci gibi o da geleceğinin hayalini kuruyor ve hakikat yolunu seçiyor. 2007 yılında ablası Mercan Erkol’un (Beritan) gerilla saflarına katılması üzerine çalışmalara daha aktif bir şekilde katılan heval Şoreş Zewkî, kendisini tamamen Kürt halkının özgürlük mücadelesine adar. Henüz çocukken gerilla olma hayali kuran Şoreş Zewkî, hayallerine bağlı kalır ve 2013 yılında gerilla saflarına katılarak soykırımcı Türk devletinin baskı ve katliamlarına en anlamlı cevabı verir.

Heval Şoreş Zewkî, büyüdüğü çevreyi, çocukluğunu, gençliğini ve gerillaya katılımını şu sözlerle anlatıyor: “Yurtseverliği ile tanınan bir ailede büyüdüm. Geçmişte Türk devletinin politikaları nedeniyle halkımız şehirlere göç etmişti. Bu nedenle yurtseverlik kültürü en üst düzeyde yaşanıyordu. Böyle bir ortamda büyümek Kürt olmamın temellerini sağlamlaştırdı. Sürekli bir arayıştaydım. Faşizmin gerçekliğini gördüğüm için artık sistem okulunda okuma isteğim de kalmamıştı. Halkın PKK'ye ve Rêber Apo'ya olan bağlılığı hareketi çocuk yaşta tanımama vesile oldu. Önder Apo'nun fikirlerinin ve gerillanın bölgedeki etkisi, hareketi tanımamızı sağladı. Hareketin etkisi hakikat yolunu seçmemi sağladı. Bu nedenle her Kürt çocuğu gibi benim de gerilla olmak en büyük hayalim ve arzumdu. Her zaman bir gün gerilla olacağımı söyledim. Sistem bizi kirliliğe sürüklemek istese de ben bu hayalimden vazgeçmedim. Sistemin yoz yaşamına düşmemi engelleyen tek şey bu hayalimdi. Bu hayalle başardım ve hedefime ulaştım. 2013 yılında Önderlik yeni bir süreç başlattı ve biz o süreçten sonra PKK'ye katıldık.''

KATO’DA ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNE BAŞLIYOR

Şoreş Zewkî artık amacına ulaşmıştır, yüreği halkının ve Önderliğinin sevgisi ile doludur. Silahı ve omzundaki ağır yükü ile gerilla yaşamına adımını atar. Heval Şoreş, Botan bölgesinde gerilla faaliyetine başlar. Alanda bulunan tecrübeli yoldaşlarından kısa bir süre temel gerillacılık ve yaşamsal eğitimler alır. Heval Soreş, mücadeleye başladığı ilk andan itibaren Apocu felsefesinin çalışma ve görev ayrımı yapmayan anlayışını yaşamının temel ilkesi yapar. Kato alanındaki komutan ve gerilla yoldaşlarının duruşundan çok etkilenen heval Şoreş, gerilla yaşamındaki ilk yıllarını komutan Rizgar Gever’in yanında geçirir. O zamanlarda kendini çok şanslı hissediyor. Böyle emekçi bir yoldaş ile birlikte yaşamak onun için büyük bir fırsattır. 1 yıllık pratik ve çalışmaların ardından kapsamlı bir eğitim görmek için Medya Savunma Alanlarına geçer.

Rêber Apo'nun PKK içinde en önem verdiği çalışmalardan yeni savaşçıların ve kadroların eğitimidir. Şoreş yoldaş, her ne kadar pratik içinde yer almak istese de böyle kutsal görevlere sorumluluk çerçevesinde yaklaşıyor ve bütün gücüyle emek sarf ediyor. Birçok yeni yoldaşına eğitim veriyor. Nasıl ki ilk katıldığı dönemde yoldaşlarının yaklaşımından etkilendiyse o da yeni savaşçılar üzerinde böyle bir etki yaratmak istiyordu. Hem öğreniyordu, hem de öğretiyordu. Partiye yeni katılan savaşçılarda, Kürt halkının geleceğini, Kürt halkının kaderini gördü. Rêber Apo hakikatinden başka bir şeyin olmadığını bir kez daha anladı. Bu yüzden bu hakikatin farkına varanlar yönünü Rêber Apo’nun felsefesine veriyordu. Botan’ın direnişçi evladı bir kez daha büyük bir heyecan ve coşkuyla Bakûr’a doğru yol alır. Kato bölgesine geçen heval Şoreş, burada kısa bir süre kaldıktan sonra Türk devletinin saldırısında ağır yaralanır.

MÜCADELESİ İLE YOLDAŞLARINA ÖRNEK BİR GERİLLA OLUR

Bir süre tedavi gören gerilla Şoreş, kısa sürede iyileşir ve tekrar pratik çalışmalara katılır. Bu sefer Sîdar Milazgir’in mekanı olan Gilîdax’a doğru yola çıkar. İddialı ve kararlı bir şekilde başlattığı bu yolculuğunu intikam yürüyüşü olarak adlandırıyor gerilla Şoreş ve Bakûr’a gitme amacını şu sözlerle anlatıyor: “Şehit yoldaşlarımın izinden gitmek istiyorum. Onların büyük emek ve bedellerle yarattığı mirasa sahip çıkmak istiyorum. Hayallerini gerçekleştirmeli, bayraklarını yükseğe taşımalıyım. Bu bizim onlara olan borcumuzdur. Şehitlerin emeğine sahip çıkmak benim için en kutsal ve en anlamlı görevdir. Bu nedenle bizim için mücadelenin mekânı önemli değil, hareketimize nerede faydamız olursa oraya gideriz. Mücadelemiz bu şekilde daha anlamlı hale gelir.”

Duruşuyla, direnişiyle, yoldaşlığıyla Rêber Apo ve şehitlere olan bağlılığını ispatlayan gerilla Şoreş Zewkî, Rêber Apo’nun bir militanı olarak işgalcilere ve işbirlikçi hainlere karşı verdiği mücadelede bir adım geri atmadı. Bedeli ne olursa olsun her koşulda ülkesini koruyacaktır. Kurdistan gerçekliğinde işbirlikçi-hainlerin rolü her zaman büyük olmuştur, PKK gerçekliğinde de bu hainlerin pratikleri hiçbir zaman karşılıksız kalmamıştır. Hesap sorgulmuş ve cezalandırılmışlardır. Duruşu, mütevazı yoldaşlığı ve emekçi kişiliği ile tüm yoldaşlarına örnek olan heval Şoreş Zewkî, 11 Kasım 2023 yılında bir kontranın eliyle şehadete ulaşır. Elbette yoldaşları kanını yerde bırakmayacaktır çünkü PKK bir intikam hareketidir.