Şengal Özerk Yönetimi: Şehitlerimizin hesabını soracağız

Şengal Özerk Yönetimi, işgalci Türk devletinin Êzidîleri öncüsüz ve savunmasız bırakmak için özellikle Êzidî toplumunun öncülerine saldırı düzenlediğini belirterek, “Tarihi hesap soracağız” dedi.

Şengal Özerk Yönetimi, Türk devletinin Şengal'e yönelik soykırımcı saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “Düşmanlarımız her zaman bu ayın biz Êzidîler için yas ve gözyaşı ayı olması için çabalamışlardır. Örneğin, birkaç gün önce şehitlerini  andığımız 14 Ağustos Til Izêr, Sîba Şêx Xidir ve Gi Zerik katliamı'' denildi.

Yönetim, 15 Ağustos 2014'te Koço'da tüm dünyanın gözleri önünde bir soykırımın yapıldığını ve 2018 yılında soykırımın yıl dönümü vesilesiyle Mam Zeki Şengali'nin Koça dönüşünde yoldaşı Mahir'le birlikte terörist Türk devleti tarafından şehit edildiği hatırlattı.

Yönetim, Türk devletinin 16 Ağustos 2021'de yine Şengal'e yönelik alçak bir saldırı gerçekleştirdiğini ve Komutan Seid Hesen ve YBŞ savaşçısı İsa Xwedêda'yı şehit ettiğini belirtti.

‘ZOR GÜNLERDE ŞENGAL’İ SAVUNDULAR’

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: 

''Bu iki öncümüz zor günlerde Şengal'in savunmasını yaptı. Biliyoruz ki işgalci Türk devleti dünyanın dört bir yanından çeteleri toplayarak onları Kobanê ve Şengal'e saldırttı. O dönemde komutan ve öncümüz Seid arkadaş, ailesiyle birlikte, ki onlardan biri de İsa arkadaştı, silahlanıp Şengal savunmasını yapıp, Êzdayati için savaştılar.  İhanetçiler Şengal'e sırt dönüp, Şengal'i IŞİD'e teslim etmek istediklerinde Seid arkadaşımız, 'Bizler halkımızın sahibiyiz, kendimizi savunacağız. Bizler savaşçı ve komutanız. Bizler Şengal'i kimseye bırakmayacağız, biz özsavunma gücüyüz, halkımızın savaşçılarıyız'’ dedi.”

Açıklamada, işgalci Türk devletinin özellikle de Êzidî ittifakının temeli olan komutan ve savaşçıları hedef aldığı vurgulanarak, şehitler hatırlatıldı.

Açıklamada, “2003'ten Ferman'a kadar Şengal'de iktidar olan PDK idi. PDK iktidarı döneminde Êzidîlere yönelik çalışmalar yürüten Seid arkadaşımıza yönelik engeller konuldu. Seid arkadaşımızın çalışmaları engellenip Êzidîlere hizmet etmemesi amaçlandı. Fakat ısrarcı, direngen kişiliğiyle YBŞ Seid gibi arkadaşların emeği ve inancıyla kuruldu. Bunun yanında Seid arkadaşımız Şengal Halk Meclisi'nde de önemli bir yere sahipti. Tüm Êzidî toplumu için Seid arkadaşımızın özel bir yeri vardı.''

Yönetim, Irak Cumhurbaşkanı Mustafa Kazımi'nin Şengal'e yönelik ziyareti sırasında bu alçak terör saldırısının yapıldığını belirterek, şunları da kaydetti:

''80'li yıllardan bu yana ilk kez Irak'ın bir başbakanı veya cumhurbaşkanı Şengal'i ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanı Kazımi'nin Şengal'de Êzidî toplumunun iradesini temsil eden kurumları ziyaret etmesi bekleniyordu. Tam böyle bir günde saldırının gerçekleşmiş olması düşman ve işgalcilerin amaçlarının büyük hedeflerini gözler önüne seriyor'' dedi.

'Êzidî toplumunun öncülerinden Seid arkadaşımızın anılarını yaşam ve mücadelemizde yaşatacağız. Onlarca Seid, İsa, Zeki, Mahir, Gênco, Zerdeşt, Hemid, Êzdin ve Cilo'yu bağrımızdan çıkaracağız. Mam Zeki ve Seid arkadaşımızın Êzidî ittfakını gerçekleşme amacını gerçekleştireceğiz. Ve herkes tarafından bilinmesi gerekiyor, artık eskisi gibi şehitlerimizin intikamını yerde bırakmayacağız. Êzidî toplumu düşman ve katilleren tarihi hesap sorma düzeyine gelmiştir. Tüm halkımıza bu sözümüzü veriyoruz.''