Akif Yılmaz'ın yeğeni: Direnişi ruhunu canlı tutacağız

14 Temmuz direnişçilerinden Akif Yılmaz'ın yeğeni de, aynı isimle özgürlük mücadelesinde. HPG'li Yeğen Yılmaz, "Tarihten kalan direniş ruhunu canlı tutacağız. Bu bizim borcumuz" dedi.

Amed Zindanı denildiğinde akla 14 Temmuz ve faşizme karşı direnişte adını tarihe altın harflerle yazdıran Kemal Pir, Mazlum Doğan, Sakine Cansız, Mehmet Hayri Durmuş, Ali Çiçek, Ferhat Kurtay, Necmi Anyık ve Akif Yılmaz gibi onlarca isim geliyor...

PKK’nin kurucu ve ilk kadrolarının isimleri aradan geçen onlarca yıla rağmen hâlâ yaşıyorken, PKK’ye katılan yeni nesiller de direnişçilerin isimlerini yaşatmaya devam ediyor. Bunlardan biri de 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Eylemcisi Akif Yılmaz’ın yeğeni. Akif Yılmaz’ın adını taşıyor.

Akif Yılmaz’ın yeğeni HPG’li Akif Yılmaz, PKK’ye katılımını şöyle özetliyor: "Halamın oğlu Akif Yılmaz arkadaş da 2007 yılında Botan'ın Mawa alanında şehit düşmüştü. Bu da bana artık sıram geldiğinin mesajını veriyordu. Tarihten kalan direniş ruhunu sürekli canlı tutma çabası da vardı bizde. Bu da bizim Akifler’e ve bu halka olan borcumuz.”

'HALK EN ÇOK APOCU HAREKETE SEMPATİ DUYDU'

Yeğen Akif Yılmaz, şunları söyledi:

“Ben darbenin yaşandığı yıllarda henüz doğmamıştım. Faşist, sömürgeci, katliamcı Evren'e karşı yaşanan zindan direnişleri, ölüm oruçları tüm toplumu etkisi altına aldığı gibi Ardahan'a bağlı köyümüzde de büyük bir etki yarattı. Zaten '68 kuşağından sonra bulunduğum bölgede gençler ve öğrenciler tarafından bir hareketlilik başlamıştı. Düşman Ağrı serhildanından sonra Kürtler üzerindeki imha, inkâr politikalarını yaşamsallaştırmaya başladı. Devletin bu düşmanca yönelimine karşı bölge halkında direnişlerin etkisiyle yeniden intikam kıvılcımları belirmeye başladı. O süreçlerde örgütlenen Türkiye solu ve Kürt hareketlerine yoğun bir sempati gelişti. İşte bu yıllarda bölge halkında en büyük sempatiyi yaratan Apocu hareket oldu. Heval Akif Yılmaz da Kürt ulusal birliği ve özgürlüğü için mücadele veren Apocu harekete katıldı."

'KENDİSİNİ MAZLUM DOĞAN'A BORÇLU HİSSETTİ'

İlk PKK’lilerin öyküleri ile büyüdüğünü belirten HPG’li Akif Yılmaz, şöyle devam etti: "Heval Akif Serhat alanında aktif bir şekilde çalışma yürüttü. O Mazlum Doğan arkadaşın Amed zindanına girdiği süreçlerde zindandan kaçırma sorumluluğunu üstlenmişti. İlk kaçırma planlamaları bir sorundan kaynaklı uygulamaya geçemedi. Bu yüzden Akif arkadaş kendini sürekli Mazlum arkadaşa karşı borçlu gördü. Zaten hemen sonra kendisi de tutuklanıp Mazlum arkadaşın bulunduğu cezaevine gönderildi. Zindan direnişlerinde büyük rol üstlendi. Mazlum arkadaşın eyleminden sonra zindan direnişleri dalga dalga yayılmaya başladı. Zindanlarda arkadaşlar direndikçe direnişler halk içinde de gelişti ve geleneksel bir boyut kazandı."

'AKIL ALMAZ ZULÜM YAPTILAR AMA DİRENİŞ BÜYÜDÜ'

PKK'liler ve ailelerine, çocuklarına dönük akıl almaz zulümler uygulandığına dikkat çeken Yılmaz, baskıların direnişi de yükselttiğine değindi. Yılmaz, "Asimilasyona çocuklardan başlamak istediler" derken, köylere gönderilen 'öğretmenlerin' özel olarak seçildiğini vurguladı.