YENİLENDİ

AKP katliamları Rojava’da protesto edildi

Cizîr kantonundan binlerce kişi Amûdê’de buluşarak, Şêx Meqsûd ve Bakurê Kürdistan’daki katliamları protesto etmek için yürüyüş düzenledi.

Cizîr kantonundan binlerce kişi Amûdê’de buluşarak, Şêx Meqsûd ve Bakurê Kürdistan’daki katliamları protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda, Halep ve Kuzey Kürdistan'daki saldırılara karşı mücadele çağrısında bulunuldu. Konuşmalarda ayrıca, "Êfrin ve Kobanê’yi birleştirip katliamları sonlandıracağız" mesajı verildi.

Hesekê, Dirbêsiyê, Serêkaniyê ve Amûdê’den binlerce kişi Şêx Meqsûd ve Bakurê Kürdistan’daki katliamları kınamak ve uluslararası toplumun katliamlar karşısındaki sessizliğini kınamak için, Amûdê Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi.

YPG/YPJ, TEV-DEM, PYD ve Öz Savunma askerlerine ait bayrakları kaldıran kitle, ‘ENKS’nin SUK çeteleri ile saldırıları, Şehitler ihanettir’ , ‘katliam saldırılarına karşı toplumun sessizliğini kınıyoruz’ , ‘Şêx Meqsûd ve Bakurê Kürdistan halkımızın direnişini selamlıyoruz’ ve ‘Şêx Meqsûd ve Bakurê Kürdistan halkı yalnız değildir’ yazılı pankartları açtı.

Özgürlük Meydanı’ndan zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitle, ‘Katil Erdoğan’  ve ‘Bijî berxwedana Şêxmeqsûd’ ve ‘Biji berxwedana Bakurê Kurdistanê’ sloganlarını haykırdı.

 “Yaşasın Önder Apo”, “Yaşasın Şêx Meqsûd direnişi”, “Yaşasın Kuzey Kürdistan direnişi”, “Katil Erdoğan”, “Hain ENKS” sloganlarıyla sürdürülen yürüyüş, Amudê Gençlik Merkezi önünde sonlandırıldı. 

'MÜCADELEMİZ YENİ BİR AŞAMAYA ULAŞTI'

Yürüyüşün ardından MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed, Amude Gençlik Merkezi Bahçesinde toplanan kitleye bir konuşma yaptı. Rojava ve Kuzey Kürdistan direnişlerini selamlayarak konuşmasına başlayan Ehmed, Halep’te aralıksız süren direnişin şehitleri şahsında tüm devrim şehitlerini andı. Ehmed, Kürt Özgürlük Mücadelesinin yeni bir aşamaya ulaştığını ifade ederek, bu yeni aşamada uluslararası güçler, rejim ve Riyad’ta kurulan muhalefetin birkez daha merkezi sistemi dayattığını söyledi.  Bunun için muhalefet güçleriyle rejim arasında bir uzlaşma sağlandığını belirten Ehmed, şöyle devam etti: “Bu uzlaşma döneminde Şêx Meqsûd’da ve Şehba’da katliamlar yapılıyor. Bu katliamlar çeteler eliyle  ve kendilerini Suriye halklarının temsilcisi olarak gösteren ve Cenevre-3 görüşmelerinde de Suriye halklarının temsilcileri olarak kabul edilen Suriyeli Muhalifler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu güçler bugün Şehba, Halep, Şêx Meqsûd’da katliam yapıyorlar ve kimyasal silah kullanıyorlar. Sorun sadece kimsyasal silahın kullanılması değildir. Bu silahlar oraya nasıl getirildi, bu silah kimler üzerinde ve ne amaçla kullanılıyor? Bunların da açığa çıkarılması lazım.” 

'TÜRK DEVLETİ VE ULUSLARARASI GÜÇLER HALEP'TE UZLAŞTI'

Bu saldırıların Kürtleri katletmek amacıyla geliştirildiğini ifade eden Ehmed, Türkiye’nin bu bölgedeki egemen amaçları olduğuna dikkati çekti. Kobanê’de Kütlerle birlikte hareket eden uluslararası ve koalisyon güçlerinin Halep’te Türk devletiyle uzlaştıklarını kaydeden Ehmed, "Bugün Halep’te Kürtler katlediliyor ve bu, Türk devletinin oyunlarıyla gerçekleştiriliyor. Türk devleti eliyle günlük yürütülen bu oyun ve kirli savaş üzerine tavrımız çok güçlü olmalı.  Tek sesle bugün Halep ve Kuzey Kürdistan’da Kürtlere karşı geliştirilen komploya ‘hayır’ demeli ve bu oyunu açığa çıkarmalıyız" diye konuştu. 

'ENKS KÜRT KANI ÜZERİNDEN PAZARLIK YAPIYOR'

Ehmed, konuşmasında ENKS politikalarına da değinerek, şunları ifade etti: “Bu gün kendilerini Kürtlerin temsilcileri olarak gösterip hiç bir değişiklik olmaması ve yeni anayasa oluşturulmamasına rağmen yeniden rejimle el sıkan ve ‘rejimle uzlaşalım’ demek Kürt kanı üzerinden pazarlık yapmak ve onu satmaktır. Herkes bunu bilsin ki, Kürtlerin temsilcileri buradadır ve Kürtler kendi temsillerini kendileri yapıyorlar. Başlangıçta bugüne kadar Kürt kanı üzerinde pazarlık yapanlar Kürtlerin temsilcisi olamazlar.  Bu süreç tarihi bir süreçtir ve biz Kürtler de bu süreçte uyanık ve birlik olmalıyız. Bizim kanımız üzerinden oyun oynayan ve pazarlık yapan herkesin gerçeğini açığa vurmalı ve karşılarında sert tavır takınmalıyız."

'ÊFRİN VE KOBANÊ'Yİ BİRLEŞTİRİP KATLİAMLARI SONLANDIRACAĞIZ'

Suriye anayasasını ve geleceğini belirleyecek olanların Suriye halkları olduğunu belirten Ehmed, geleceğin sisteminin de demokratik federal Suriye olduğunu kaydetti.  Yeniden merkezi Suriye sistemini kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Ehmed, şunları ekledi: “Bu mesajı da herkese çok daha güçlü bir şekilde vereceğiz. Bunun için kendini daha güçlü örgütlemek, mücadeleyi daha güçlü sürdürmek ve bölgeleri birbirine ulaştırmak gerek. Kobanê ve Êfrin’i birleştirmek esas hedeflerimizden biridir. Bu hedefimizde ısrarlı olacağız. Yakın bir tarihte Kobanê ve Êfrin’in birleştiği müjdesini de halkımıza ulaştıracağız. Kürtler üzerindeki katliam, inkar, imha politikaları sona erecek."

MSD Eşbaşkanı İlham Ehmed'in ardından TEV-DEM Yöneticisi Xelîl Osman ve Kongreya-Star adına Şirin Oso birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarda, Şêx Meqsûd ve Kuzey Kürdistan'da geliştirilen saldırılar ve ENKS politikaları ile uluslararası toplumun sessizliği kınandı.

Kitle, konuşmaların ardından sloganlarla dağıldı.  

...