AKP, Van’ı satmaya devam ediyor

AKP, Van’da bulunan yeşil alanları ve parkları yeniden satışa çıkarmaya başladı. Eski devlet hastanesi arsası ve Milli Egemenlik Parkı, TOKİ tarafından satılıyor.

AKP-MHP hükümeti, Van’da halkın nefes alacağı, dinleneceği son yeşil alanları da Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) marifetiyle satışa çıkardı.

Van’ın merkez Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan eski devlet hastanesi arsası ile Milli Egemenlik Parkı, kentteki son yeşil alan olarak biliniyor. TOKİ tarafından 2108’de satışa çıkarılmış ama sivil toplum örgütleri ve halkın tepkisi sonucu durdurulmuştu. Bu iki yer, 12 Aralık’ta yeniden satılığa çıkarılıyor.

AKP’li Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, 2004 ile 2009 yılları arasında 5 yıllık görevi boyunca Van’da bulunan yeşil alanlarının yüzde 90’ını sattı. 2009 Yerel Seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi (DTP), 2014 Yerel Seçimlerinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) kazanınca Van kent merkezinde onlarca yeni yeşil alan, park ve bahçe yaptı. HDP’li Van Büyükşehir ve İpekyolu belediyelere kayyum atanmasından sonra, kentte bulunan yeşil alanlar yeniden AKP ve yandaşlarına peşkeş çekilmeye başlandı.

Yeşil alanların yeniden satışa çıkarılmasına Van halkı tepki gösterdi. Halk, özetle şunları söylüyor: “Kent, AKP tarafından son 15 yılda adeta betona çevirildi. Tüm cadde ve sokakların kenarları ağaçlarla çevriliydi. Bugün Van’da ağaç bulmak imkansız halde. Bunların tek bildiği şey; nasıl halkı soyarız, halkı nasıl nefessiz bırakırız. Şimdi de kayyum yoluyla bunları yapmaya çalışıyor.”