Amed Barosu'ndan AYM'ye başvuru: HDP'yi kapatma talebi reddedilmeli

Amed Barosu, HDP’ye dönük kapatma davası ve partili 451 siyasetçi hakkındaki siyasi yasak talebinin reddedilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması, eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu 451 partili hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesi talebiyle 17 Mart 2021’de hazırlanan iddianameyi kabul eden Anayasa Mahkemesi’ne (AYM), Amed Barosu’ndan bir başvuru yapıldı.
Baro Başkanı Av. Nahit Eren, AYM’ye “Amicus Curiae (mahkeme dostu)” sıfatıyla başvurdu.
Başvuruda, parti kapatmanın yapısal bir sorun olduğu belirtildi, "İmralı Görüşmeleri, 6551 sayılı Yasa’nın gerekçesiyle ilgili maddeleri gereği, Çözüm Süreci döneminde yürütülen tüm faaliyetler ve bu kapsamda İmralı’da yapılan görüşmeler yargılama konusu yapılamaz” denildi.
Türkiye’de siyasi partilerin özgürlüğünün adeta resmi ideoloji ile sınırlandırıldığının ifade edildiği başvuruda, "AİHM kararları uygulanırsa sorun çözülür" vurgusu yapıldı.
HDP'nin suçlama konusu yapılan taleplerinin demokrasiye uygun olduğunun kaydedildiği başvuruda, "Kapatma talebi reddedilmeli" denildi.