GÖRÜNTÜLÜ

Azad Qêrani: Şengal’i tek PKK savundu

Şengal’in Heloşiqal bölgesindeki Sibe köyünden ve DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırdığı 3 Ağustos 2014’te peşmerge olan HPG gerilası Azad Qêrani, “Şengal’i tek koruyan güç PKK oldu” diye konuştu.

DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırdığı günlerde peşmerge olduğunu söyleyen HPG gerillası Azad Qêrani, “İlk saldırı girişimine karşı biz savaştık ve saldırıyı kırdık. Fakat daha sonar dört yönden ağır silahlar ile saldırıya geçtiler, bu saldırı esnasında da savaştık ama cephanemizin azalması ile birlikte savaşamaz hale geldik ve geri çekildik” diye konuştu.

DAİŞ çetelerinin saldırılarının yoğunlaşması ile birlikte KDP peşmergelerinin onları bırakıp kaçtığını, kendilerinin de Siba köyündeki mevzilerde kalmaya devam ettiklerini de söyleyen Qêrani şunları ifade etti: “7 saat kadar yoğun bir savaş yaşadık ve mevzilerden çıkamaz duruma geldik. Cephanemizin az olmasına rağmen biz direnmeyi seçtik. İlk yapılan saldırıda çeteler ağır darbeler yedi. 150 kadar çete öldükten sonar geri çekildiler. Bir süre sonar daha büyük bir güç ile ve ağır silahlarla birlikte tekrar saldırıya geçtiler. Bizim de cephanemiz kalmadığı için mecburen geri çekilmek zorunda kaldık. Sibe köyünde birçok insan katledildi, Koço, Tılbınat ve Geli Mirkan köylerinde ise birçok insanımız kaçırıldı, tutuklandı ve katliamdan geçirildi.”

‘ÇOK SAYIDA PEŞMERGE ELBİSELERİNİ DEĞİŞTİREREK KAÇTI’

O süreçte birçok peşmergenin elbiselerini değiştirerek kaçtığını da sözlerine ekleyen Qêrani, Êzidîlerin mevzilerde direnmeye devam ettiğini de belirtti.

“Bir süre sonra peşmergelerden takviye bir güç bölgeye geldi ve bölgede yerlerini almaya çalıştılar. Peşmergeler halka da hiç bir şeyin olmadığını söyledi. Halk da bu durumdan bir şey anlamadı ve yaşamını devam ettirdi” diyen Qêrani bir süre sonra da o halkın katliamdan geçirildiğini vurguladı.

‘PEŞMERGELER KAÇTIKTAN SONRA, ŞENGAL’İ SAVUNMAYA GELEN 8 GERİLLA SAVAŞA BAŞLADI’

Peşmergeler kaçmaya başladıktan sonra, Şengal’i savunmak için gelen ilk 8 gerillanın savaşmaya başladığını da ifade eden Qêrani, “Gerillalar halk Şengal Dağı’na çıkana kadar da savaşmayı sürdürdü” dedi.

Çetelerin çok sayıda saldırı girişiminin de kırıldığını da söyleyen Qêrani, gerillanın direnişi üzerine çetelere Girzerik köyünden takviye güç gönderildiğini de vurguladı.

Geri çekilme esnasında 30 Êzidî gencinin şehit düştüğünü de kaydeden Qêrani “Sibe köyünde Êzidî gençler son ana kadar da halkı çetelerin elinden çıkarmak için fedai bir biçimde savaştılar ve mevzilerini bırakmadılar. O mevzide savaşan Êzidî gençlerinin içinde kardeşim de vardı ve bütün güçleri ile çetelerin yoğun saldırıları sonucu orayı ele geçirinceye kadar savaştılar ve orada şehit düştüler” dedi.

‘BİZ HALKI ŞENGAL DAĞINA ÇIKARMAYA ÇALIŞIRKEN QASİM ŞEŞO’NUN GÜÇLERİ BİZE SALDIRDI’

Çetelerin elinden kurtardıkları 60 kadın ve çocuğu Şengal Dağı’na götürmeye çalışırken, Qasim Şeşo güçleri ile karşılaştıklarını da vurgulayan Qêrani şöyle devam etti: “Ve onlar da bize saldırdı. Burada Qasim ve Heci isimli iki arkadaşımızı şehit verdik. İki ateşin ortasında kalmıştık. Diğer yandan da çetelere ait cephaneleri almaya çalışırken bir arkadaşımız yaralandı ve biz de bir an önce halkı Şengal Dağı’na çıkarmak için çabalıyorduk. Şengal dağının üst bölümünde Qasim Şeşo güçleri ve aşağıda da Qasim Dirbo güçleri konumlanmıştı. Qasım Dırbo güçleri de bize saldırdı ve orada aralarında çocuk ve yaşlıların bulunduğu 15 sivil insan şehit düştü.”

‘ÊZİDÎ TOPLUMUNU PKK SAVUNDU’

Êzidî toplumunu savunanların göz önünde olduğunu ve bütün dünyanın şahit olduğunu da sözlerine ekleyen Qêrani, “PKK savunmuştur” dedi. Şengal’i savunmaya gelen ilk gerilla grubunun 8 kişiden oluştuğunu da söyleyen Qêrani, “Çil Meran bölgesinde savaştırlar. Bu bölgede 20 bin KDP peşmergesi de vardı ve bir mermi bile atmadılar. İlk çete saldırılarında perşemergeler bize ‘siz çekilin, biz sizi koruruz’ dediler. Çatışmalar başlar başlamaz birkaç peşmerge yaralanınca bırakıp kaçtılar. Savaşamayacaklarını söylediler ve geri çekildiler” dedi.

‘O ANDAN BERİ BEN GERİLALAR İLE BİRLİKTEYİM’

PKK gerillaların savaştığını ve halkı kurtarmaya çalıştığını gördüklerinde kendisinin de arasında olduğu bir kaç kişinin gerillalara doğru gittiğini de vurgulayan Qêrani şunları söyledi: “Gerillaların gözlerine ben iliştim ve bana ‘bu üstündeki elbiseler nedir? Sen peşmerge misin?’ diye sordular. Ve ben de ‘evet’ dedim. Gerillalara onların yanında kalıp kalamayacağımızı sorduk. Onlar da bize ‘kim olursa olsun bu halk için savaşmak isteyen her kes bizim ile birlikte savaşabilir’ yanıtını verdi. O günden bu yana da gerillalarla birlikteyim. İlk başlarda gerillanın yanındayken onların dilinden pek anlamıyordum. Fakat ona rağmen yoldaşlık ruhu ile birlikte onlar la birlikte omuz omuza savaştık.”

‘BİNLERCE PEŞMERGE BİLE, 8 GERİLLA KADAR SAVAŞAMADI’

“Şengal Dağı’nın zirvesine ulaştığımızda bir tim gerilla gücü daha gördük. Onları tanımıyorduk, fakat savaştıklarını gördükten sonra onların ayrı bir güç olduğunu anladık. Çünkü her yönü ile farklıydılar. Fedai bir ruh ile Êzidî halkını çetelerin elinden kurtarmaya çalışıyorlardı. O kadar peşmerge gücü olmasına rağmen, 8 gerilla kadar savaşamadılar. Şengal Dağı’nda birçok sefer peşmergeler kendi içlerinde çatıştılar ve burada birçok peşmerge yaralandı, şehit düştü. Özelikle Qasim Şeşo güçleri karmaşa çıkarıyorlardı. Digure’de büyük bir direniş sergilendi ve koridor açılıncaya kadar da büyük bir mücadele verildi” diyen Qêrani koridor açıldıktan sonra YPG güçlerinin yardıma geldiğini ve YPG güçlerinin 500’e yakın araç ile 4 gün boyunca halkı Rojava götürdüğünü de sözlerine ekledi.

‘EN ZOR SÜREÇTE ROJAVA HALKINDAN SU VE YİYECEK YARDIMI ÊZİDÎ HALKINA ULAŞTI’

En zor süreçte Rojava halkı tarafından binlerce araç ile Êzidî halkı için yiyecek ve içecek yardımının ulaştırıldığını da söyleyen Qêrani bütün ihtiyaçların Rojava tarafından sağlandığını da belirtti.

Rojava’da da YPG savaşçıları ve Rojava halkının Êzidîler için seferber olduğunu da söyleyen Qêrani “Daha sonra Rojava’da Êzidî halkı için yerleşim yeri yapıldı ve bizde orayı inşa etmek için gittik. Daha sonra yine Şengal dağlarına döndük ve yolda KDP güçlerinin DAİŞ çetelerinin geçmesine müsaade ettiğini, fakat Êzidî halkını geçmemeleri için ne kadar zorladıklarını gözlerimiz ile gördük. Birçok yerde çetelerden çok KDP peşmergelerinin halkın üzerinde daha fazla baskı uyguladığını gördük” dedi.