Azadiya Welat dağıtmak 'kuvvetli suç şüphesi' sayıldı

Azadiya Welat gazetesinin gözaltına alınan çalışanlarından 2'si tutuklandı. 1 kişi ise serbest bırakıldıktan sonra tekrar gözaltına alındı. Tutuklama kararında, dağıtımda ısrar edilmesi 'örgüt üyeliği' için kuvvetli şüphe sayıldı.

Türkiye'de günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat'ın Amed'deki dağıtım bürosuna 28 Ağustos'ta yapılan baskında gözaltına alınan 24 gazete dağıtımcısının 13'ü, emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. 

Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 11 gazete çalışanı işlemlerinin ardından Diyarbakır Adliyesi'ne getirildi. Cumhuriyet Savcılığı'nda alınan ifadelerinin ardından 11 gazete çalışanı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

9 kişi 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakırken Arap Turan ve Ferit Toprak ise "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılan Mecrum Tekol ise, Siirt'te yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alındı. Mecrum soruşturma dosyası kapsamında Siirt'e götürüldü. 

TUTUKLAMA KARARI

İki gazete çalışanının tutuklanma gerekçesi ise 'Gazete dağıtmak!' Mahkeme, tutuklama kararında, şu ifadelere yer verdi: "Şüpheli Arap Turan ve Ferit Toprak'ın PKK/KCK terör örgütü doğrultusunda yayın yapan Özgür Gündem Gazetesi hakkında verilen geçici kapatma kararına karşı ısrarlı şekilde karşı çıkmaları ve her türlü şartlarda dağıtmaya devam edecekleri konusunda sözleri ve eylemleri dikkate alındığında terör örgütü üyesi olduklarına dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. Maddesinde öngörülen geçerli şüphe sebeplerinin, 1982 Anayasa'nın 19. Maddesinde belirtilen kuvvetli belirtinin ve CMK'nin 100/1 maddesinde öngörülen kuvvetli suç şüphesini gösterir, somut delillerin mevcut olduğu..."