Başurlu aydınlar: Türk devletine pratik tutum alınmalı

Başurlu aydın ve siyasetçiler, işgal saldırılarına karşı bir araya geldi, hükümete net ve pratik tutum alma çağrısı yaptı.

Türk devletinin Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarına yönelik işgal saldırılarına tepkiler devam ediyor. Saldırılar başladığında BM'ye işgale karşı çağrı yapan 127 Başurlu aydın, siyasetçi, sivil toplum örgütü üyesi, siyasi aktivist, bugün Süleymaniye'de Palas otelinde bir araya geldi.

Toplantı, Rojava'da şehit düşenlerin anısına saygı duruşu ile başladı,ve kahraman savaşçılar selamlandı.

'AÇIK TUTUM ALINMALI; PRATİK ADIM ATILMALI'

Tartışmanın moderatörlüğünü yazarlar Kemal Rauf, Ali Kerimi ve eski Goran parlamenteri Peyman İzeddin yaptı.
Rauf, toplantıda BM, Bölgesel Hükümet ve Irak'a önerilerin çıkması gerektiğini belirtti.  Rauf, "İsteğimiz, bir an önce Bölgesel Hükümet öncülüğünde tüm Kürt tarafların içinde yer alacağı ve bu işgal saldırılarını durdurmak için uluslararası ve bölgesel düzeyde diplomatik faaliyet. İşgale karşı açık bir tutum alınmalı" dedi.
İzeddin de "Bölgesel Hükümet ve parlamentomuz, bu işgal saldırılarını Türk devletinin topraklarımızdan çıkarmak için gerekçe yapmalı. Ayrıca halkımız Türkiye’ye seyahatlarini durdurmalı. Çünkü kazanılan para Rojava'da halkımıza sıkılan mermi, tank oluyor. Ayrıca halkımız bu işgal saldırılarına ekonomik destek sunan Türk mallarını boykot etmeli" diye konuştu.
Kerimi ise "Bu saldırılar her Kürt ferde yöneliktir. Tüm Kürtler buna göre hareket etmeli; kimse kendini kandırmamalı. Dört parça Kürdistan'a başlatılan saldırılardır" diye belirtti.
Moderatörlerin açılış konuşmalarından sonra başlatılan tartışmada çok sayıda görüş ve öneri sunuldu. Tartışmaların ortak noktası, Başur hükümeti ve yönetimin artık sözden çok işgali durdurması, Erdoğan'a karşı tutum için pratik adımlar atması yönünde oldu. Toplantıda, bunun sadece PKK, PYD, YPG savaşı olmadığı vurgulandı.