Buldan: Kazanan Kürtler, biten AKP olacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, savaş ve gasba karşı Kürtlerin biat etmeyeceğini belirterek, "Kazanan Kürtler olacak. AKP son demlerinde" dedi.

Meclis çalışmalarını 3 gün süreyle boykot ederek Amed'e gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile beraberindeki milletvekillerinin kentteki programları sürüyor. Bağlar ilçesinde dün esnafları ziyaret ederek halkla buluşan Buldan, bugün de Dağkapı Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuştu.
Meydan ve çevresine yüzlerce polis, zırhlı araç ve TOMA’lar konumlandırıldı. Meydandaki çay ocaklarında oturan halkı kaldıran polis, meydana yakın olan parkı da boşalttı. Parkta oturan halk tepki gösterdi.

POLİS ABLUKASI VE ENGELİ

Açıklamaya katılmak için Dicle ilçesinden yola çıkan HDP İlçe Başkanı Mustafa Alınteri ve parti yöneticileri ise, ilçe Kaymakamlığı önünde polislerce durduruldu; kente girmelerine engel olundu.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve halk, polis ablukası altında meydana girdi.  

'KÜRTLER BİAT ETMEYECEK'

Meydanda konuşan Buldan, şunları söyledi:
"Bugün Kürtlere yaşama hakkı bile tanımayanlar, Suriye topraklarına savaş açarak, Kürt halkını Suriye topraklarından çıkarmaya çalışanlar... Kürt halkı yüz yıllardır sizin politikalarınıza diz çökmedi biat etmedi.
Bugünden itibaren de sizlerin hiçbir zulmüne biat etmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Öldürülen Kürt, ezilen Kürt, yok sayılan Kürt, seçilen ama görevini yerine getirtmediğiniz Kürt, tutuklanan Kürt, cezaevine gönderilen Kürt, her türlü baskıya maruz kalan yine Kürt. Bugün Kürtlerle düşmanlığımız yok diyenler, Kürtlerle sorunumuz yok diyenler, vicdanlarını sorgulasınlar. Yarın bu meydana yine sandık kurulsa, Amed halkı bir kez daha kendi iradesine sahip çıkacaktır.

'ÖCALAN'LA MUTABAKATI İNKÂR ETTİĞİNİZ İÇİN...'

8 yıldır, Efrîn başta olmak üzere Suriye topraklarının bütün kazanımlarına yönelik her tülü müdahaleyi yaptınız. Geldiğiniz nokta Rusya ile 10 maddelik mutabakat oldu. 2015 yılında Dolmabahçe Mutabakatını inkâr etmemiş olsaydınız, tanımış olsaydınız, Rusya ile 10 madde imzalamak zorunda kalmayacaktınız. Dolmabahçe Mutabakatı, Türkiye’nin, Suriye’nin, Ortadoğu’nun demokratikleşmesi anlamına geliyordu.
Sayın Öcalan’ın devlet heyetiyle birlikte hazırladığı mutabakatı, Türkiye ve Ortadoğu halklarına çok gördünüz. Ne olduysa ondan sonra oldu.
Bu sürecin kazananı mutlaka Kürtler ve Türkiye halkları olacaktır.

'SURİYE'DEN ÇIKIN'

Suriye’ye başlatılan savaştan bir an önce vazgeçilmesi ve orada oluşturulan güvenli bölgeden çıkılması, Suriye topraklarının Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor. Türkiye halklarının da Suriye halklarının da barışa ve demokrasiye ihtiyacı vardır. Demokrasi ve adaletin tesisini, hep birlikte kurmak durumundayız. Derhal Suriye topraklarından diğer güçlerin çıkması ve Suriye halklarına teslim edilmesi gerekiyor.

'AKP BİTİYOR'

Bu zulüm bitecek. Bu devran bitecek. AKP son demleriniz yaşıyor; yarın bu ülkede sandık kurulsa, AKP iktidarını kaybetmiş olacak."
Buldan’ın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi.