Cizre'de polis saldırdı, halk direnişe geçti

Cizre Belediyesi'nin gasp edilmesini protesto etmek için bir araya gelen kitleye polis saldırdı. 1 vekil yaralanırken, 4 kişi gözaltına alındı. Partililer ve halk, direnişe geçti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Şırnak’ın Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'ın görevinin gasp edilmesi  ve Kaymakam Davut Sinanoğlu'nun kayyum olarak belediyeyi işgal etmesine karşı halk alanlara çıktı. Sabah saatlerinde kayyum atanmasıyla birlikte belediye binası ve HDP İlçe Örgütü binasına giden yollar onlarca zırhlı araçla polisler tarafından kapatıldı. Ayrıca, kentin birçok noktasına zırhlı araçlar yerleştirildi.

POLİS ENGELİ

Buna rağmen, aralarında HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir ve Hasan Özgüneş, gasp edilen belediyelerin eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ ile birlikte çok sayıda kişi parti binasında toplanmaya başladı. Çok sayıda kişinin de destek verdiği partililer, bina önünde açıklama yapmak istedi. Ancak, polisler bir süre önce Valilik tarafından eylem ve etkinliklere getirilen "yasak" kararını öne sürerek açıklamayı engellemek istedi. Bunun üzerine yürüyüşe geçen kitlenin etrafı polisler tarafından kalkanlarla çevrildi. Bu sırada HDP'li seçilmişler ile polisler arasında gerginlik yaşandı.

VEKİL YARALANDI, 4 KİŞİ GÖZALTINDA

Yaşanan gerginlik üzerine polisler, aralarında HDP'li Belediye Meclis üyeleri Mesut Uçkaç ile Serhat Küçük'ün de bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı. Çevik kuvvet tarafından birçok kişi de cop ve kalkanlarla saldırıya uğradı. HDP'li Nuran İmir de başına darbe alması üzerine hastaneye kaldırıldı. HDP'li İmir'in boynundan darbe aldığı ve röntgeninin çekildiği öğrenildi. Uzun bir süre devam eden saldırı sonrası partililer ve halk, parti binasına geçerken, polisler de kalkanlarla kapıyı kapattı.

HALK GERİ ADIM ATMADI

"Direne direne kazanacağız" sloganları atan halk ile polisler arasında başlayan çatışma kapı girişinde de uzun bir süre devam etti. Halkın hortum ile polislere su sıkması dikkat çekti. Polisler ise gaz bombası pimini çekerek parti binasının içerisine attı. Gaz bombasının kitle tarafından geri gönderilmesi üzerine, kapı önündeki polisler geri çekildi. Yine, partililer sık sık ses çıkarma eylemi yaptı.
Görüntü almak isteyen muhabir ve vekil danışmanları ise polisler tarafından kalkanlarla engellendi.  
Parti binası önündeki bekleyiş sürüyor.