Depremzedelerin mağduriyeti bitmiyor

Van’da 2011’deki deprem sonrasında TOKİ konutlarına yerleşen depremzedeler; borçlarını ödeyemedikleri için teker teker evlerini boşaltmak zorunda kalıyor.

Van merkez ve Erciş İlçesinde 2011’de yaşanan iki büyük depremin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen yaralar halen sarılmadı. Depremin yerle bir ettiği Van ve Erciş’te yapılan konutlara yerleştirilen vatandaşlar, TOKİ konutlarını boşaltmaya başladı. Deprem konutlarına yerleştirilen binlerce depremzede, TOKİ’ye borcunu ödeyemediği için icralık oldu. Bankalara ve devlete borcunu ödemeyen yüzlerce depremzedenin konutu zorla elinde alındı.

Van’da 23 Ekim 2011 ile Kasım 2011’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi de yaralandı. Van’da 30 binden fazla bina yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Depremden sonra Kürt halkının ve dünya haklarının gönderdiği yardımlarla Erciş ile Edremit, Kalecik, Kevenli, Bostaniçi ve Toprakkale’de 15 binden fazla konut yapıldı. 30 bine mal edilen konutlara depremzedelere 80 bin liraya zorla satıldı.

BOŞALTIYORLAR

Kış ayları ile birlikte TOKİ’nin yaptığı deprem konutlarında yaşayan depremzedeler, kömür, doğalgaz, ortak aidat, 30 bine mal edilen ve 80 bin liraya zorla satılan konutların ödemelerini yapamıyor. Binlerce kişi evlerini boşaltmaya başladı. Hemen hemen her gün onlarca depremzede TOKİ’lerden taşınıyor. 80 bin liralık konut ödemesi ve diğer ödemelerle birlikte bazı depremzedelerin borcu 200 bine kadar çıktı. Ödenmeyen borçlar, faizlerle yükselirken icralık olan depremzedelerin elindekiler devlet tarafından zorla alınıyor.

DEVLET BİZİ SÖMÜRÜYOR

Van’da TOKİ konutlarında kalan bir depremzede, biriken borçlar ve icralar nedeniyle 8 yıldır kaldığı daireyi boşalttığını ve köye yerleştiğini söyledi. 8 yıldır devletin kendilerini sömürdüğünü dile getiren depremzede, “Deprem mağduru olmamıza rağmen devlet elimizde avucumuzda ne varsa aldı. Artık devlete verecek bir şeyimiz kalmayınca bu sefer bizi icraya vermeye başladı. Yıllarca yüksek fiyatta bize kömür sattılar, ortak aidat adı altında bizi sömürdüler. Bunları ödeyecek durumumuz olmadığı için bizleri icraya verdiler. Bugün TOKİ konutları 80 bin liradan 200 bin liraya bize mal edildi. Bu imkanlarla biz depremzedeler nasıl bu konutlarda kalacağız. Bizde dairelerimiz boşaltarak, kimisi eski mahallesine, kimisi köyüne dönmek zorunda kaldı” dedi.