Efrîn Özerk Yönetimi: Şengal Özerk Yönetimi tanınmalı

Şengal katliamının 7’nci yıldönümüne ilişkin açıklama yapan Efrîn Özerk Yönetimi, katliamı kınayarak BM’nin bir an önce Şengal Özerk Yönetimi’ni tanıması gerektiğini söyledi.

Efrîn Özerk Yönetimi, Şengal katliamının 7’nci yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı.

Şehba’daki Berxwedan Kampı’nda yapılan açıklamanın Kürtçesini Zelox Reşid, Arapçasını Mihemed Naso okudu.

Êzidîlerin tarihten bu yana çok sayıda fermana maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, bunların en tehlikelisinin DAİŞ eliyle Türk devleti tarafından yapıldığı belirtildi.

Êzidî toplumunun tarihi ve kültürünün yok edilmesi için yapılan saldırıda kaçırılan Êzidî kadınların Reqa ve Musul’daki pazarlarda satıldığı belirtilen açıklamada, Irak ordusu ve peşmergenin Êzidîler karşısında sorumluluğunu yerine getirmediği kaydedildi. YPG ve YPJ sayesinde Êzidîlerin büyük bir katliamdan kurtulduğu vurgulanan açıklamada, “Türk devleti ve KDP fermanın hayata geçirilmesinde başat aktördü. Türk devletinin tarihi Kürt halkına yapılan katliamlarla doludur. Kürt halkını yok etmek istedikleri gibi Êzidîleri de yok etmeye çalıştılar.

Êzidî toplumunun maruz kaldığı katliamın üzerinde 7 yıl geçti. Bu saldırılarda binlerce Êzidî yerinden göç etmek zorunda kaldı. Gelinen noktada Êzidî toplumu kendi savunma ağlarını oluşturmuş ve yönetimini ortaya koymuştur. Irak yasalarına göre bu doğal bir haktır. Ancak Irak hükümeti bu hakları tanımıyor. Uluslararası kamuoyu son derece meşru olan Şengal Özerk Yönetimi’ni tanımalı, Êzidîlerin kendini yönetmesine destek vermelidir” denildi.