GÖRÜNTÜLÜ

Enfal kurbanları Güney Kürdistan’da anıldı

Güney Kürdistan'da 1988’de Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 182 bin Kürdün katledildiği Enfal harekatının 28. yıldönümü nedeniyle Güney Kürdistan'ın değişik yerlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

Güney Kürdistan'da 1988’de Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen ve 182 bin Kürdün katledildiği Enfal harekatının 28. yıldönümü nedeniyle Güney Kürdistan'ın değişik yerlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.

Bu yıl hükümet tarafından resmi anmalar yapılmazken Kelar’da Tevgera Azadi’nin organize ettiği anma Enfal kurbanlarının toprağa verildiği Enfal şehitliğinde gerçekleştirildi. Anma etkinlikleri Kelar’ın yanı sıra Süleymaniye’nin Seyidsadıq ile Şarezur ilçelerinde de gerçekleştirildi.

Kelar’da Tevgera Azadinin organize ettiği anma etkinliği sabah 09:00’da 2 km’lik yürüyüşten sonra Kelar’ın Rızgari nahiyesinde bulunan Enfal Şehitliğinde gerçekleştirildi. Yürüyüş ardından Kelar Şehitliği Enfal Anıtı yanında düzenlenen törende, Kelar Şehitleri Anıtı'na Tevgera Azadi, RJAK ve PJAK adına çelenk bırakıldı.

Burada bir konuşma yapan Tevgera Azadi Aşbaşkanı Şilan Şakir, 1988’de Enfal’de kurbanlarını saygı ile andıklarını, belirterek Enfal’in Kürdü tüm değerleriyle yok etmeyi amaçlayan bir harekat olarak, nitelendirdi.

Enfal’in bugün hala devam ettiğini söyleyen Şakir, “Kürde ait her şeyi yok etmek istiyorlar. Baas rejimi, Türk devleti, İran Kürtler adına ne varsa ortadan kaldırmak istiyorlar. Ancak Kürtler buna boğun eğmediler. Kürt gençleri, kadınları, erkekleri hep birlikte mücadele ederek bu soykırımı boşa çıkaracaktır” dedi.

Anmaya hükümet yetkililerinin katılmamasının kendilerini yaraladığını belirten, Enfal şehitleri aileleri adına konuşan, Wahap Ahmet, her şart ve koşul altında şehitlerinin anılarına sahip çıkacaklarını, onları hiçbir zaman unutmayacaklarını söyledi.

Enfal’in Şengal ve birçok yerde devam ettiğini de söyleyen Ahmet, herkesi bu soykırımlara karşı mücadele etmeye çağırdı.

PJAK adına bir konuşma yapan Şervin Mehmut ise, dört parça Kürdistan'da halen Kürt soykırımının sürdüğünü, belirterek Kürt halkını sömürgecilere karşı ulusal ruhla mücadeleye, çağırdı.

Anmaya katılanlar ise ANF’ye yaptıkları değerlendirmede anma etkinliğinin ekonomik krizi gerekçe gösterilerek boykot edilmesine ve Enfal Şehitleri Bakanı’nın anmalara katılmamasına tepki gösterdi.

Aileler şöyle konuştu: “Onlar bizim şehitlerimiz. Biz her koşulda onların anılarına sahip çıkacağız. Biz şehitlerimizi parasızlıktan dolayı unutacak mıyız? Tüm şehit ailelerinin bugün burada olmaları gerekiyordu. Neden Enfal Şehitleri Bakanı burada değil. Bunu kabul etmek mümkün değil.”

...