Erdoğan Kürtler arasında kardeş savaşı çıkarmak istiyor!

Güney Kürdistanlı aydınlar, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kürtler arasında bir kardeş savaşı çıkarmayı amaçladığını ifade etti.

Güney Kürdistanlı aydınlar Türk devletinin YNK’ye gönderdiği ve kuzey Kürdistan direnişinde kendilerine yardımcı olmaları talebini içeren mektuba tepki göstererek “güneyli güçler Erdoğan faşizmine karşı kuzey halkına sahip çıkmalı” çağrısında bulundu.

YNK Irak milletvekili Ala Talabani facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Türk devletinin YNK yetkililerine bir mektup göndererek, PKK’ye karşı verdiği savaşta kendilerine yardımcı olmalarını talep ettiğini belirtmişti.

ERDOĞAN YENİ BİR BIRAKUJİ SAVAŞI ÇIKARMAK İSTİYOR

Güney Kürdistanlı aydınlar buna tepki göstererek, Güney Kürdistanlı partilerin ve halkın Türk devletinin yanında yer almak bir yana Erdoğan faşizmine karşı daha aktif mücadele edilmesini, talep ettiler. Aydınlar “Erdoğan bırakuji savaşını tekrar Kürtlere yaşatmak istiyor. Ancak bizler hep birlikte Türk devleti ve Erdoğan faşizmine karşı mücadele geliştirmeliyiz” dedi.

Türk devletinin yıllardır Güney Kürdistanlı güçleri siyasi, ekonomik ve askeri olarak kuzey Kürdistan'da PKK’ye karşı yürüttüğü savaşta kullanmak istediğine, dikkat çeken aydınlardan Hiwa Seid, Kürtlerin buna karşı sessiz kalmamaları gerektiğini, söyledi.

Seid: “Türk devleti bu istediğini güneyli güçlere; siyasi ekonomik, diplomatik baskılar kurarak yaptırmaya çalışıyor. Ancak Kürtler bırakuji savaşından çıkardığı derslerle bunu yapamazlar, yapmamalılar. Bence Kürtler bu tür tuzaklara da gelmeyeceklerdir. Çünkü Erdoğan açık şekilde Kürtler arası bırakuji savaşını yeniden geliştirmek istiyor. Türk devleti özellikle son iki yılda Kürtler arası savaşı yeniden yaratmak için büyük bir çaba gösterdi. Bunu kuzeyde de Rojava’da da güneyde de yaptı” dedi.  

Kürtler son yıllarda Erdoğan’ın geliştirmek istediği bırakuji savaşı tuzağına düşmediklerinden, Türk devletinin hem kuzeyde hem de Rojava’da büyük kırılmaları yaşadığına dikkat çeken, Seid, güneyde de bu tuzağa düşülmemesi durumunda Erdoğan ve Türk devletinin aynı kırılmayı yaşamaktan kurtulamayacağını belirtti.

GÜNEY KUZEYE DESTEK OLMALI

Kuzey Kürdistan halkının güneyli güçlerin Erdoğan faşizmi karşısındaki sessizliğine getirdikleri eleştirilerin oldukça haklı olduğunu da belirten Seid, Güney Kürdistan güçlerinin ve halkın kuzey halkının direnişiyle daha güçlü dayanışma geliştirmesi gerektiğini, belirtti.

Seid şöyle konuştu: “Sadece Türk devletinin yanında PKK’ye karşı, kuzey halkına karşı savaşta yer alamamak yetmiyor. Kuzeyde halka yönelik gelişen saldırı ve katliamlara karşı güçlü bir tepki geliştirilmesi gerekir. Kuzey halkının bu açıdan güneyden beklentileri var. Bu konuda yapılan eleştiriler de var ve kesinlikle yerinde eleştirilerdir. Eskiden Kürdistan'ın bir parçasında mücadele geliştiğinde diğer parçalar nedense hep sessiz kalmışlar. Bu artık tekrarlanmamalı. Güney Kürdistan halkı ve siyasi güçler kuzeye sahip çıkmalılar.

7 Haziran seçimlerinde Güney Kürdistan güçleri HDP’ye destek verdiler. Çünkü HPD’nin başarısını kendi başarıları olarak görüyorlardı ve bu doğruydu da. Ancak şimdi halkımıza dönük baskı ve katliam uygulanırken bir sessizlik var. Dolayısıyla kuzey halkı eleştirilerinde haklıdır. Güney halkı ve siyasi güçleri bu uygulamalara açıktan kararlı tepki göstermelidir.”

HALKIMIZ KATLEDİLİRKEN SESSİZ KALMAMALIYIZ

“Kuzeyde şehirlerimiz yıkılıyor, insanlarımız katlediliyor. Dolayısıyla buna karşı söylenecek sözümüz olmalı, açıktan görünür bir tepkimiz olmalı” diyen Seid, “hiçbir Kürdün Erdoğan’ın faşist uygulamalarına sessiz kalma lüksü olamaz. Erdoğan faşizmi Kürtleri katlederken sessiz kalmak bir yana siyasi, ekonomik ilişkiler geliştirmek hiç mi hiç kabul edilemez” şeklinde konuştu. Seid, Güney Kürdistan halkının ve siyasi güçlerin bu sessizliklerini ciddi olarak sorgulamaları ve artık Erdoğan faşizmine karşı net bir tutum almaları gerektiğini belirtti.

KÜRTLERE YÖNELİK BÜYÜK KOMPLO VAR

Aydınlarda Mustafa Xoxê ise, Kürt özgürlük mücadelesinin dört parçada çok kapsamlı bir komployla karşı karşıya olduğunu, bu komplonun başını Türk devletinin çektiğini, belirtti. Xoxê, tüm Kürtlerin bu komploya karşı daha duyarlı olmaya çağırarak, YNK’ye gönderilen mektubun da bu çerçevede değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Xoxê, YNK’nin Türk devletinin gönderdiği mektuba tepki göstereceğine ve Erdoğan faşizmine karşısında Kuzey Kürdistan halkıyla daha fazla dayanışma geliştireceğine inandığını, belirtti.

ENFAL’İ YAŞAMIŞ BİR HALK KUZEYE DAHA GÜÇLÜ SAHİPLENMELİ

Kuzey halkının Güney Kürdistan’a dönük beklenti ve eleştirilerinin de haklı olduğunu ifade eden, Xoxê, “Zira Halepçe’yi, Enfal’ı yaşamış bir yer olarak güneyin kuzeyi daha fazla sahiplenmesi gerekirdi. Türk devletinin kuzey Kürtlerine uyguladığı bu Enfal’e daha güçlü şekilde karşı durulmalıydı. Yapılması gereken Türk devletine yardım değil, ona karşı mücadele etmektir. Halk her gün alanlarda olmalı, Erdoğan faşizmine tepki göstermeliydi” dedi.

GÜNEYLİ GENÇLER ERDOĞAN FAŞİZMİNE KARŞI ALANLARA AKMALI

Güney Kürdistan gençliğine de çağrı da bulunan Xoxê, gençliğin hem kuzeyde süren katliama hem de bu katliama rağmen Türk devletiyle siyasi ve ekonomik ilişkiler geliştiren güneyli yetkililere karşı alanlara çıkarak tepki göstermelerini istedi.

Xoxê: “Dilerim güneydeki Kürt gençleri özellikle güneyli siyasetçilerin, partilerin bu sessizliğine de tepki gösterir ve kuzey Kürdistan halkıyla dayanışmasını geliştirir. Aslında gençliğin en başta da bu soykırıma sessiz kalan güneyli parti ve güçlere tepki göstermesi gerekir. Çünkü böyle yapılırsa hem kuzeydeki hem de Rojava’daki Kürt mücadelesine büyük güç verilmiş olur” Dedi.