Gasp edilen kent: Van

Van halkı, 2019 Yerel Seçimlerinde tercihini HDP’den yana kullanmasına rağmen AKP hükümeti, HDP’li 10 belediyenin tamamını gasp etti.

Kuzey Kürdistan’ın en büyük ikinci şehri konumunda olan Van, Türk devletinin kesintisiz askeri ve siyasi baskısı altında tutuluyor. AKP’nin her seçimde yenilgiye uğradığı Van’da, halk tercihini hep HDP ve seleflerinden yana kullandı. DBP’nin 2014 Yerel Seçimlerinde kazandığı tüm belediyelere kayyum atayarak gasp eden AKP hükümeti, 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’nin kazandığı 10 belediyeye de kayyum atayarak gasp geleneğini sürdürdü.

HDP, 31 Mart Yerel Seçimlerinde Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 53, Özalp’ı yüzde 75, İpekyolu’nu yüzde 54, Erciş’i yüzde 49, Muradiye’yi yüzde 42, Çaldıran’ı yüzde 53, Tuşba’yı yüzde 52, Edremit’i yüzde 53, Saray’ı yüzde 61, Başkale’yi yüzde 71 gibi büyük oy oranlarıyla kazandı. HDP'nin Van'da kazandığı tüm belediyeleri gasp eden AKP, kendine bağlı memurları kayyum olarak atadı ve belediye eşbaşkanlarını rehin aldı.

ERDOĞAN’I ÜZEN ŞEHİR

Yerel seçimlerde Van ve ilçelerinde istediğini alamayan AKP ve lideri Erdoğan, seçimlerden sonra halkın iradesini gasp etmeyi gelenek haline getirdi. Her seçimde AKP lideri Erdoğan’ı üzen Van halkı, 31 Mart Yerel Seçimlerinde büyük oy oranıyla yeniden HDP demişti. Van halkı, tercihini HDP’den yana kullanınca AKP lideri, 19 Ağustos’ta Amed, Mardin belediyeleriyle birlikte Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atayarak gasp etti. Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra, onlarca belediye çalışanı işten çıkartıldı, yüzlercesi sürgün edildi. Belediye kasasını kısa sürede boşaltan kayyum, belediyeyi işçilerin maaşlarına dahi ödeyemeyecek duruma getirdi.

ERCİŞLİLER İÇİN 2. DEPREM

AKP hükümeti, 15 Ekim’de de Erciş Belediyesi’ne kayyum atayarak, Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’i rehin aldı. Çetin, 11 Aralık’ta Van’dan Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. 2011’deki depremde yerle bir olan Erciş ilçesi, 2014 Yerel Seçimlerinde DBP’nin kazanmasıyla yeniden kendine gelmeye başladı. Erciş ilçesi, 2016’da kayyum gaspıyla 2. depremi yaşadı. Erciş kayyumu, 2016 ile 2019 yıllarında Erciş Belediyesi’nin tüm mal varlığını AKP’li işbirlikçilere peşkeş çekti. Kayyumun icraatlarından bıkan Erciş halkı, 31 Mart Yerel Seçimlerde yeniden ‘HDP’ dedi; AKP ve kayyumunu gönderdi. HDP’li Erciş Belediyesi, kısa süre içerisinde Erciş şehir merkezini, mahallelerini modern hale getirdi. Halkın büyük desteğiyle hizmetlerini sürdüren HDP’li Erciş Belediyesi, 15 Ekim’de AKP tarafından yeniden gasp edildi, belediyeye kayyum atandı.

HİZMETİN ADI: İPEKYOLU BELEİYESİ

Van’ın en büyük ilçesi olan HDP’li İpekyolu Belediyesi, 8 Kasım’da gasp edildi. Kayyum atanan İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları gözaltına alındı daha sonra tutuklandı. Van F Tipi Cezaevi’ne gönderilen İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan, daha sonra Erzurum Cezaevi’ne sürgün edildi. HDP’li İpekyolu Belediyesi, İpekyolu ilçesinde yaptığı hizmetlerle adını duyurdu. Yüzlerce çiftçiye tohum desteği verdi, onlarca köyde ve mahallede seralar kurdu. Diğer hizmetleri de cabası.

AKP’NİN KÖYE DÖNÜŞTÜRDÜĞÜ İLÇE

Sınır kapısı olan sınır ilçesi Saray, Türk devletinin ambargosu nedeniyle büyük bir köyü andırıyor. Doğu Kürdistan’a sınırı olmasına rağmen Saray halkı sınır ticaretinden faydalanamıyor. Türk devleti tarafından ekonomik olarak gelişmesi engellenen Saray, 2014’te DBP, 2019 ise HDP, dedi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 61 gibi rekor bir oy oranıyla HDP diyen Saray halkı, 2 Kasım’da belediyesi gasp edilip kayyum atanarak cezalandırıldı. Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman da rehin alındı.

KHK BAHANESİYLE GASP EDİLEN İLÇELER

31 Mart Yerel Seçimlerinde Van ve ilçelerinde ağır darbe yiyen AKP’nin ilk gasp ettiği yerlerin başında ise Tuşba, Edremit ve Çaldıran ilçeleri geliyor. Van’ın merkez ilçesi olan Tuşba’yı, 3 HDP yüzde 53 oy oranıyla kazandı. Tuşba Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz Berki, KHK ile görevinden atıldığı gerekçesiyle AKP tarafından mazbatasına el konuldu. HDP’li Tuşba Belediyesi Eşbakanı’nın yerine AKP’li Salih Akman getirildi.

Van’ın Edremit ilçesini, 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 54 oy oranıyla HDP kazandı. Edremit Belediyesi Eşbakanı seçilen Gülçan Kaçmaz Sayyiğit’in daha önce KHK ile görevinde uzaklaştırıldığını bahane eden AKP, Edremit Belediyesi’ne kendi adayı olan İsmail Sayı atadı.

HDP’li Çaldıran Belediyesi’nin kaderi de Tuşba ve Edremit belediyeleri gibi oldu. 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 53 oy olan HDP, belediyeyi kazandı. HDP’li Çaldıran Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan’ın da KHK bahanesiyle mazbatasına el konuldu.