Güney Kürdistan’da boykot etkisini hissettirmeye başladı

Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgaline karşı Güney Kürdistan’da başlatılan boykot kampanyası etkisini hissettirmeye başladı.

Türk rejiminin 9 Ekim’de Roajva’ya yönelik işgal ve soykırım saldırılarına karşı, Güney Kürdistanlılar Türk ürünlerini ve Türkiye’ye turistik seyahatleri boykot kampanyası başlattı.

AFP’nin haberine göre, boykot kampanyası özellikle İran malları lehine etkisini göstermeye başladı.

SANATÇI BANYE: SİLAHIMIZ BOYKOT

Güney Kürdistan ve Irak, her yıl Türkiye’den 8 milyon dolar değerinde meyve, plastik ürünler, yoğurt veya kozmetik ürünler gibi malları satın alıyor. Bu ürünler Güney Kürdistan üzerinden geçerek pazara ulaşıyor.

Güney Kürdistanlı ünlü şarkıcı Hamid Banye, “Silahlanarak Türklerle savaşmak için cepheye gidemiyoruz. O halde bizim silahımız Türk ürünlerini boykot etmektir” dedi.

Türk ekonomisine darbe vurmak için en yüksek düzeyde kişiye ulaşacaklarını belirten Banye, Türk filmlerini ve Türkiye’den gelen şarkıları da boykot etmeye çağırdı.

HOGIR ALİ: ARTIK TÜRK EKONOMİSİNİ DESTEKLEMEYECEĞİM

AFP’ye konuşan 31 yaşındaki üç çocuk babası Hogir Ali, boykot ile birlikte aile geleneklerini değiştirdiklerini söyledi. Şimdiye kadar evlerinde çay ile birlikte yedikleri bisküvinin Türkiye’den geldiğini belirten Hewlêr sakini Ali, ama şimdi kendi payına düşeni yaparak boykota katıldığını kaydetti.

Ali, “Hiçbir şekilde Türk ekonomisini desteklemeyeceğim çünkü Türkiye ne Kürtlerin haklarına ne de varlığına inanıyor” dedi. Hogir Ali, bu kez İspanya’dan gelen bisküvileri aldığını sözlerine ekliyor.

Şimdiye kadar Türkiye’den gelen yüz kremleri, saç jelleri ve makyaj malzemelerini satan 28 yaşındaki Süleymaniyeli tüccar Zana Ahmed, ama Türk işgaliyle birlikte alternatifler aradıklarını ifade etti.

QSD DE DESTEK VERDİ

Kampanyaya Demokratik Suriye Güçleri (QSD) de destek verdi. QSD sözcülerinden Mustafa Bali, “Türk ürünlerini satın almak veya turizmini beslemek için harcanan her kuruş, Kuzey Doğu Suriye’de çocuklarımızı öldüren kurşun ve bombalara dönüşüyor” dedi.

Güney Kürdistan’a ürünlerin çoğu iki komşu ülke olan Türkiye ve İran’dan geliyor. 45 yaşındaki Karwan Cemal, boykot kampanyası ile birlikte, Türk kaybının İran lehine kazanıma dönüştüğüne dikkat çekti.

Bir ulaşım şirketine şoförlük yapan Cemal, boykotun bir fiyatının olduğunu belirtirken, “mesele sadece bir fiyat ise, bunu ödemeye hazır” olduğunu söyledi.

MAHMUD: FARK ŞİMDİDEN BELLİ OLDU

Bisküvi ve süt ürünlerini satan Nasreddin Mahmud, şimdiden farkın belirdiğini ifade edere, “Talep yarıya indi, tüccarlar Türk ürünlerini satın almayı reddediyor; ya İran ürünlerini istiyorlar ya da yerel pazarda alternatif arıyorlar” dedi.

Süleymaniye Ticaret Odası’ndan Sirwan Muhammed, “Bu kampanyanın Türk şirketleri ve Türkiye’den ithal eden yerel şirketler üzerinde negatif bir etkisi olacağını düşünüyorum” dedi.

TÜKETİCİ ETKİLENMEYECEK

Muhammed, “Ama tüketiciler etkilenmeyecek çünkü pazarda Kürdistan ve Irak’ın geri kalanından gelenlerin yanısıra Körfez, İran ve Avrupa’dan gelen ürünler de var. Muhammed, bu kampanyanın ceplere dokunmanın ötesinde vicdanlara dokunacağını vurguladı.