Dede: Her yerde barış, adalet, demokrasi mücadelesi vermeyi sürdüreceğiz

Hakkari'deki sorunlarının temelinde Kürt sorununun çözümsüzlüğünün yattığını söyleyen HDP Hakkari Milletvekili Said Dede, "Her yerde barış, adalet, demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz" dedi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Said Dede, Hakkari’deki sorunların da temelinde, Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün olduğunu ifade etti.

Hakkari, 300 bin nüfusuyla genel seçimlerde üç milletvekili çıkarma hakkı bulunuyor. HDP, 2018 Genel Seçimlerinde Hakkari genelinde yüzde 70’in üzerinde oy alarak, üç milletvekili çıkarmayı başardı. Leyla Güven, Sait Dede, Özgür Zeydanoğlu milletvekili seçilmesine rağmen, yurt dışında gelen oylar nedeniyle Özgür Zeydanoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise 5 Haziran 2020’de milletvekilliği düşürülerek tutuklandı. Güven’i tutuklayan devlet, daha sonra 22 yıl hapis cezası verdi.

ANF’ye konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, seçildikleri günden beri Hakkari’de yaşanan her türlü sıkıntıyı Meclis’te dile getirdiklerini ve buna devam ettiklerini söyledi. Hakkari’nin konumu nedeniyle çok fazla sorunun yaşandığı bir yer olduğunu belirten Dede, şunları ifade etti: “Sınırdan çarşı merkezine kadar işlenen cinayetler, ekonomik ambargo uygulanması, yasak bölge ilan edilmeleri, temel hak ve özgürlüklerinin askıya alınması gibi sorunların listesi uzayıp gider. Kürdistani yapısı, konumu ve direngenliği nedeniyle bütün Kürtlerin yaşadığı sorunların en fazlasının görüldüğü yerdir Hakkari. Halkımızla hem çözüm yollarını arıyoruz hem de Meclis’te gündeme getiriyoruz.

Meclis’te de bütün yolları zorluyoruz. Halkın burada bir temsiliyeti var, halkın sesi olmak zorundayız. Halkın bütün sorunlarını ve isteklerini bütün Türkiye kamuoyuna ve dünyaya göstermek zorundayız. Bunu da yapıyoruz. Hakkari’de yaşanan ne sorun olursa olsun Meclis’e taşımışız. Bir kısmına çözüm bulabiliyoruz ama büyük bir kısmının altında yatan temel nedenine çözüm bulanamadığından çözümsüz kalabiliyor. Bu temel neden de aslında Kürt sorunundaki çözümsüzlüktür. Kürt Halk Önderi üzerindeki tecrit gibi, Hakkari halkı üzerinde de bir tecrit uygulanıyor. Aslında bu sorunların temelinde yatan neden de budur. Tecrit kalktığı zaman, bu nedenlerde kalkacaktır.”

Türk tipi başkanlık sisteminde Meclis’in düşürüldüğü duruma işaret eden Dede, sorunların çözüm yerinin sadece Meclis olmadığını belirterek, şunları ekledi: “Her yerde barış, adalet, demokrasi mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Mücadelemizi hem Meclis’te hem de dışarıda vereceğiz. Meclis kürsüsünü elbette en iyi şekilde kullanacağız ama sadece bununla sınırlı kalmayacağız.”