GÖRÜNTÜLÜ

Halfeti Belediye Eş Başkanları: Kayyumu tanımıyoruz, görevimizin başındayız

Halfeti Belediye Eş Başkanları, Urfa Valisi’nin belediyeye “fiili” kayyum atamayla yapmış olduğu irade gaspına sert bir şekilde tepki gösterdi. Eş Başkanlar: “Kayyımı tanımıyoruz. Görevimizin başındayız.”

Halfeti’de Urfa Valisi tarafından OHAL kapsamında çıkarılan Karar Hükmünde Kararnameler (KHK) kapsamında ilçe kaymakamları görevlendirilerek “fiili” olarak kayyum atanan DBP’li Halfeti, Viranşehir ve Bozova belediyelerinin yetkilerinin gasp edilmesine karşı basın açıklaması yapıldı. Halfeti Belediyesi hizmet binası bahçesinde yapılan açıklamaya; Halfeti Belediyesi Eş Başkanları Mustafa Bayram ve Ayşe Durmuş, belediye meclis üyeleri, HDP ve DBP Halfeti ilçe yöneticileri ile KJA Halfeti Bileşenleri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

‘YETKİLERİMİZE İPOTEK KONULARAK İRADE GASB EDİLDİ’

Burada konuşan Halfeti Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Bayram, AKP/Saray rejimi tarafından alınan OHAL kapsamında her günün sıkıyönetim uygulamaları ile geçtiğini belirterek, her yeni gün farklı bir antidemokratik uygulama ile karşılaştıklarının altını çizdi. AKP/Saray’ın Kürt düşmanlığı üzerinden yürüttüğü politikalar sonucu Kürt siyasetçilerin, kurum ve kuruluşlarının, basın yayın organlarının ve sivil halka dönük bir sindirme ve inkar konseptinin devrede olduğunu belirten Bayram, Urfa Valisi tarafından belediyelerine dönük yapılan irade gaspına dikkat çekti. Bayram, “30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimler ile Halfeti halkından 5 yıllığına belediye yönetimine seçildik. 5 yıl boyunca üstlenmiş olduğumuz zorlu görevi emekçiler ve halk ile beraber, yerine getirmek için çabalıyoruz. Yönetim olarak bugün halkımız için ne yaptık, yarın nasıl daha fazlasını yapabiliriz hayaliyle 2 buçuk yıllık süreyi bugüne kadar taşıdık. Ancak geçtiğimiz hafta Urfa Valisi tarafından gönderilen yazıyla Halfeti, Viranşehir ve Bozova belediyelerinde iddia edilen şikayetler doğrultusunda belediye yönetimlerimizin usulsüzlükler ve yolsuzluklar yaptığına dair ifadelere yer verilmiş. Bunun üzerine yetkilerimize de ipotek konularak, bir irade gaspına imza atıldı” dedi.

‘DERHAL BU YANLIŞLARDAN GERİ DÖNÜN’

“Tüm halkımızın şunu iyi bilsin ki bizler bu güne kadar başta Halfeti halkı olmak üzere tüm Türkiye halklarına kuruşu kuruşuna veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yoktur” diye kaydeden Bayram, “Dolayısıyla vali ve kaymakamın böylesi açıklamalarda bulunmasını bir talihsizlik ve yanlışlık olarak değerlendiriyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Derhal bu yanlışlardan geri dönün. Halfeti bir kadim kenttir. Halfeti, dünyada 200’ün üzerinde üyesi bulunan Sessiz Kentler Birliği’ne (Cita Slow) üyedir. Tarih boyunca da burada Kürtler, Türkmenler ve Ermeniler ortak bir yaşam örneği sergilemiştir. Bugüne kadar halklar arası hiçbir çekişme, didişme ve sıkıntıya mahal vermeden kardeşçe bir arada yaşamış ve yaşamaya da devam edeceğiz. Halfeti halkının sabrını sınamayın” dedi.

‘BU YANLIŞTAN BİRAN ÖNCE GERİ DÖNÜN’

Geçtiğimiz hafta Cuma gününe kadar İçişleri Bakanlığı’ndan doğru görevlendirilen müfettişin belediyelerinde incelemelerde bulunduğunu aktaran Bayram, “Eğer belediyemizde varsa bir yanlış, varsa hile ve dolandırıcılık halkımızın huzurunda her şekilde yargılanmaya hazırız. Bunu da kabul etmiyorlar ise Halfeti Belediyesi dahil olmak üzere 106 belediyemiz için derhal sandık kursunlar ve seçime gidelim. Halk karar versin. Halkımız neye karar verirse ona razıyız. Belediye başkanlığına artık kaymakam mı vali mi kim aday olursa olsun. Halfeti halkı kimi irade seçecek ise kendisi karar verir. Bunun dışında biz hiçbir karar tanımıyoruz. 25 belediyemize şuan kayyım atanmış ve Urfa’da da biz dahil 3 belediyemizin yetkileri ellerinden alınmıştır. Bu yanlıştan biran önce geri dönülmeli” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

‘EŞ BAŞKANLIK HEDEF ALINIYOR’

Eş Başkan Ayşe Durmuş da kayyım atama ve irade gaspının asıl olarak eş başkanlık sistemine yönelik olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: “Biz halkın oyuyla belediye yönetimine seçildik. Halkın oyuyla da belediye yönetimini başka birine devredebiliriz. Eğer varsa bir yolsuzluk varsa bir sorun buyurun sandık kuralım. Halk seçimini yapsın. Kayyım atama ve irade gaspı asıl olarak eş başkanlık sistemine karşı yapılıyor. Devletin eş başkanlık sistemini kabul etmemesi, eş başkanlara yönelik saldırıların olması bunun en açık göstergesidir. Hepimiz bunu çok iyi görüyoruz. 27 belediyemize kayyım atandı ve eş başkanları gözaltına alındı. Bunların çoğunluğu da kadın arkadaşlar oluşturuyor. Birçok yerde de belediye meclis üyemiz gözaltına alınarak tutuklandı. Bunların da çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Burada kadına yönelik bir saldırının olduğu ortaya çıkıyor. Biz kadınlar olarak 40 yıldır nasıl bir mücadele verdiysek ve eril zihniyete nasıl karşı geldiysek kayyıma karşı da mücadele edeceğiz. Hiçbir zaman da mücadelemizden geri adım atmayacağız. Kayyımları tanımıyoruz, kabul etmiyoruz.”

Açıklama alkışlar ile son buldu.

...