GÖRÜNTÜLÜ

HDP Milletvekilleri: Öcalan ile görüşülene kadar direneceğiz

Açlık grevinde yer alan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, ANF'ye değerlendirmede bulundu...

Öcalan için başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi sürüyor. Açlık grevinde yer alan HDP milletvekilleri, İmralı'da görüşme yapılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme yapılması talebiyle Amed'de başlatılan açlık grevi 3. gününde DBP Amed İl Örgütü binasında sürüyor.

ÖCALAN: BU HALK BİR ŞEY İSTİYORSA ONU ALIR!

Dilek Öcalan, özellikle darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesinden sonra hiçbir şekilde Öcalan'dan haber alınmamasının kendileri için kaygıları en üst boyuta ulaştırdığını belirtti. Öcalan, "Bizlerin en güçlü olduğu süreçte bu güçlü eylemi gerçekleştiriyoruz. Halkımızın da bu eyleme karşı duyarlılık ve sahiplenmesi bizler açısından moral kaynağıdır. Örneğin, Amed halkının her akşam 20.00’de açlık grevine destek amacı ile yaptığı gürültü eylemi oldukça anlamlı ve çözümde ısrarlı oluşunun simgesidir. Halkımızın örgütlü ve onurlu duruşuna bizler de bir kez daha şahitlik ettik’’ dedi.

Türkiye’nin gidişatının bir an önce değişmesi için İmralı'da görüşme yapılmasının önemine değinen Öcalan, "Türkiye İmralı ile görüşme sağlamazsa daha fazla kayıplar yaşayacak" dedi. Olayların önüne geçme güçlerinin var olduğunu dile getiren Öcalan, şöyle devam etti. ‘’Bizler tek taraflı çözüm odaklı eylemler sürdürürken karşı taraftan çözümsüzlüğe ilişkin bir adım gelirse yine zorlayacağız. Kürt halkı cephesinden barış ve çözüm için defalarca çağrılar yapıldı. Ama bunlar bir kişinin görüşü ve düşünceleri tarafından reddedildi.  Şunun altını çizmek gerekiyor ki, eğer halk bir şey istiyorsa onu alır ve bizler bu direnişi sonuna kadar sürdüreceğiz.’’

IRMAK: ÖCALAN’IN SAĞLIK DURUMU ÇOK ŞEYİN BELİRLEYİCİSİDİR

Selma Irmak da milyonlarca insanın Öcalan’ın sağlığı ve güvenliği için kaygılı olduğunu belirtti. Tecritte ısrar eden hükümete seslenen Irmak, "Sayın Öcalan, milyonları teslim eden bir liderdir. Elbette ki Sayın Öcalan’ın sağlık durumu, koşulları, hükümetin onunla olan iletişimi pek çok şeyin belirleyicisidir. Hükümet gerginliği artırarak politika devşirmeye devam etmeye çalışıyor. Halkın Öcalan’dan haber alma isteminin arttığını görüyoruz ve bizler de bu halkın sesleri olarak böyle bir eyleme girmeye karar verdik" diye belirtti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Öcalan için yaptığı açıklamaya değinen Irmak, bu açıklamanın kendilerini hiçbir şekilde tatmin etmediğini ve dikkate almalarının söz konusu olmayacağını kaydetti. Irmak, hükümetin şu an bile İmralı Adası'na bir heyet göndermesi halinde eylemlerini sonlandıracaklarını ifade ederek, aksi takdirde eylemlerini sonuca ulaşana kadar sürdüreceklerinin altını çizdi. Irmak, ‘’Uzun bir süredir bu ülke gerilim altındadır. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana kaç insan katledildi, kaç kent yerle bir oldu... Şu an devlet darmaduman olmuş bir durumda; ne ordusu, ne Meclis'i var. Dikta rejimine giden bir süreçten geçiyoruz. Bu duruma neden ve hangi kişiler tarafından geldik, diye sormamız gerekiyor. Bu yüzden Sayın Öcalan’ın sağlığı bütün bu kaosun bir ifadesi oluyor" şeklinde konuştu.

ENCÜ: SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

Ferhat Encü ise Türk devletine defalarca Öcalan’ın sağlığı için endişede olduklarını aktardıklarını ancak hiçbir şekilde rahatlatıcı bir yanıt alamadıklarını dile getirdi. Devletin kendilerini oyaladığını ifade eden Encü, siyasi bir heyet Öcalan ile görüşme yapana kadar tatmin olmayacaklarını kaydetti. Eylemlerinden vazgeçmeyeceklerine işaret eden Encü, ‘’Eylemimiz sonuca varana ve asıl amacına ulaşana kadar bu eylemi sürdüreceğiz. Eylemimiz meşru ve hukuki bir talep üzerinedir. Bu talebin gerçekleşmesi için görüşmelerin sağlanması gerekiyor. AKP hükümeti üzerinde baskı kurulması ve halkımızın da bu eyleme katılarak mücadeleyi büyütmesi gerekiyor’’ diye konuştu.