'Hükümet halka meydan okuyor'

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Bahattin Karaman, halkın iradesine saygısızlık yapıp hakaret ettiğini belirterek, ‘ben sizinle baş edemedim, sandıkta yenemedim. Ben de sizin seçtiklerinizi tutuklarım’ diye meydan okuduğunu söyledi.

HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Bahattin Karaman, AKP 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da çok ciddi bir kayba uğradığını belirterek, bunun da öcünü Kürdistan’da Kürt halkının seçtiği temsilcilerini ve Kürt halkını cezalandıran bir politikayla devreye soktuğunu kaydetti.

AKP’nin her seçimde yenilgiye uğradığı Van’da, halk tercihini HDP’de yana kullanıyor. DBP’nin 2014 Yerel Seçimlerinde kazandığı tüm belediyelere kayyum atandı. 31 Mart Yerel Seçimlerinde ise HDP Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 53, Özalp’ta yüzde 75, İpekyolu’da yüzde 54, Erciş’te yüzde 49, Muradiye’de yüzde 42, Çaldıran’da yüzde 53, Tuşba’da yüzde 52, Edremit’te yüzde 53, Saray’da yüzde 61, Başkale’de yüzde 71 gibi büyük oy oranlarıyla kazandı. HDP'nin Van'da kazandığı tüm belediyeler gasp edilip devlet memurları kayyum olarak atandı ve belediye eşbaşkanları rehin alındı.

İpekyolu, Van’ın en çok seçmene ve nüfusa sahip ilçesi. İpekyolu Belediyesi’ne kayyum atayan AKP, HDP İpekyolu Belediye Eşbaşkanları Şehzade Kurt ve Azim Yacan’ı tutukladı. Erzurum Cezaevi’ne sürgün edilen Yacan, tek kişilik hücrede tutuluyor.

HDP İlçe Eşbaşkanı Bahattin Karaman, AKP-MHP hükümetinin sandıkta baş edemediği HDP’yi, İçişleri Bakanlığı’nın idari uygulamalarıyla ekarte etmeye çalıştığını söyledi. Mevcut yargı sisteminin de kullanıldığını kaydeden Karaman, şunları söyledi: “Halk, belediye eşbaşkanlarımızı, partimizi seçti. Normalde hükümete düşen sadece sandık kurmak değil, aynı zamanda sandıkta çıkanı korumak, saygı duymak ve icraatlarını yapmaları için gerekli zemini oluşturmaktır. Ne yazık ki biz bunu görmüyoruz, tam aksi bir durum gelişiyor. AKP 31 Mart’ta ve 23 Haziran’da çok ciddi bir kayba uğradı. Bunun da öcünü Kürdistan’da Kürt halkının seçtiği temsilcilerini cezalandırarak, derdest ederek, tutuklayarak devreye soktu. Onların dediği aslında şudur; ben sizinle baş edemedim, sizi sandıkta yenemedim. Siz sandıkta bunları seçtiniz, ben de sizin seçtiğiniz belediye başkanlarınızı tutuklarım…”

SUÇ YOK, SORUŞTURMA BİLE YOK

“Bir insanı tutuklanmak için masuniyet karinesini ihlal edemezsin; bunun belli bir yol ve yöntemi vardır” diyen Karaman, “Şimdi suç unsuru ortada yok, bir soruşturma yok. Soruşturma varsa sonucu yok. Arkadaşlarımız sabah şafağında evlerinde hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklanıyor. İçişleri Bakanlığı ilk iki günde zaten bir gerekçe oluşturmuyor. Daha sonra gizli karara bırakıyor. Bu gizlilik kararıyla acaba arkadaşlar ne yapmışlar diye tedirgin oluyorsun ama daha sonra bakıyorsun, ‘örgüt propagandası’ uyduruluyor. Evet bir propaganda var, biz halkımızın, demokrasinin, hukukun, adil eşit bir hizmetin propagandasını yaptık. Demokrasinin gereği açık bir şekilde yaptık. AKP’de propaganda yaptı ama halkımız onları değil, tercihini HDP’de yana kullandı” şeklinde konuştu.

HALKIN TERCİHİNE SAYGI DUYMALIDIR

Halkın tercihine saygı duyulması gerektiğini belirten Karaman, her seçimden sonra çıkan sonucu beğenmeyerek, kayyum atanmasının halkın iradesine ve demokrasiye saygısızlık olduğunu vurguladı. Karaman, belediye eşbaşkanlarının hücrede tutulmasının hukuki gerekçesi olmadığını; temsiliyet ve tüzel kişiliklerine hakaret edildiğini söyledi. Suçlu olduklarına dair bir mahkeme kararı olmayan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen Karaman, hukukun gereğinin yapılmasını beklediklerini ifade etti.