Kaymakama göre Zenda ismi ‘müstehcen, çirkin ve gülünç’

Urfa Valisi tarafından “fiili” olarak kayyum atanan Halfeti Belediyesi’nin yetkileri gasp eden kaymakam Belediye Meclisi tarafından alınan karar ile Zenda ismi verilen ve Kürtçe karşılığı kadın bileği-gücü anlamına gelen park ismine izin vermedi.

AKP/Saray rejimi tarafından OHAL kapsamında çıkarılan Karar Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Urfa Valiliğince DBP’li belediyelerin iradesini gasp etmeye dönük kayyum adı altında görevlendirilen ilçe kaymakamın ilk icraatıyla yapılan darbeyi gözler önüne serdi. 

Halfeti Belediyesi Meclisi tarafından alınan karar ile ilçeye yapılan parka verilen Zenda ismi ilçe kaymakamı tarafından “Örgüt propagandası” diye ele alınarak terörize edildi. 26245 Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmenlik dayanak gösterilerek belediye meclis kararıyla parka uygun görülen isim ilçe kaymakamı Mutlu Köksal tarafından “Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurullarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz” şeklinde ele alınması ise dikkat çekti.

AKILLARA ZARAR KARAR

Kürtçe karşılığı kadın bileği-gücü anlamına gelen Zenda isminin belediye meclisi tarafından kadınlara atfedilmesini hazmedemeyen ilçe kaymakamının kendisine çeşitli gerekçeler ile iddialarda bulunması ise akıllara durgunluk verir cinsten. Kaymakam Köksal, Halfeti nüfusuna kayıtlı olan ve 2013 yılında Medya Savunma Alanları’nda yaşamını yitiren Zenda Ekin kod isimli Rahime Şahin’in kod isminden yola çıkılarak HPG gerillası Şahin’in kod adının parka verildiğini iddia etti. 

Aynı kaymakam kendi bireysel görüşüne dayanak olarak gösterdiği yönetmelik kapsamında Zenda ismini yabancı ülke mensubu isimi olarak değerlendirerek ele alması ise akıllara zarar bir yaklaşımı ortaya gözler önüne serdi.

KAYMAKAM İLK İCRAATINA İMZA ATTI

İlçe kaymakamı Köksal, aynı zamanda kendi bireysel görüşüne 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 81. Maddesini de ekleyerek Kürtçe olan kadın ismi HPG gerillası ismi diye terörize edilerek parka verilmesine engel oldu. Böylelikle Urfa Valisi Güngör Azim Tuna tarafından KHK kapsamında görevlendirilen ilçe kaymakamı DBP’li Halfeti Belediyesi’ne karşı ilk icraatına imza atmış oldu.

...