KCK: Öğrencilerin direnişini selamlıyoruz, talepleri meşrudur

KCK Eğitim Komitesi, Güney Kürdistan’da öğrencilerin taleplerinin meşru olduğunu ve karşılanmasını istedi.

Güney Kürdistan’da burslarını alamayan öğrenciler iki haftadır protesto eylemlerinde bulunuyor. Aynı zamanda sosyal hizmetlerinin karşılanmasını isteyen öğrenciler, sert bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Çok sayıda öğrenci halen gözaltında ve haber alınamıyor.

KCK Eğitim Komitesi de yazılı bir açıklama yaparak, “Anadilde eğitim ne kadar meşru bir hak ise, eğitim ihtiyaçlarının karşılanması talebi de o kadar haktır ve meşrudur!” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı:

“KCK Eğitim Komitesi olarak, 21 Kasım tarihinden bu yana Güney Kürdistan'da haklı talepleri için alanları dolduran, tüm baskı ve saldırılara karşı haklı taleplerinden vazgeçmeyen üniversite öğrencilerimizin eylemlerini selamlıyoruz.

Ülkemizin bütün parçalarında olduğu gibi Güney Kürdistan'da da halkımız, yüzyıllardan beri kendisine reva görülen tüm kültür kırım, dil kırım ve fiziki soykırım saldırılarına karşı en ağır bedelleri göze alarak diline ve kültürüne sahip çıkmaktan asla taviz vermedi. Bu anlamda Güney Kürdistan'da anadilde eğitim hakkı, Başur halkımızın elde ettiği en büyük ve kalıcı kazanımlardan bir tanesi. Bu kadar ağır bedel ardından kazanılan bu hakkın korunması ve geliştirilmesi için yapılması gereken çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimleri önündeki tüm engellerin bir bir aşılması, eğitim alanının partiler arası çatışmaların arenası olmaktan çıkarılmasıdır.

21 Kasım'dan bu yana öğrenci burslarının verilmesi, yurtlardaki sağlıksız koşulların iyileştirilmesi ve en önemlisi de üniversitelerde parti taraftarı olmayan öğrencilere hizmette eşitsizlikçi yaklaşımlara son verilmesi amacıyla Ranya, Koyê, Halepçe, Hewlêr, Qeladızê, Süleymaniye, Kıfri, Seyidsadıq ve daha birçok yerde yapılan protesto eylemlerine saygı gösterilmesi yerine, gençlerimize ve geleceğimize reva görülen saldırılar ve öğrencilerin gözaltına alınması olmuştur.

Başta Güney Kürdistan Hükümet yetkilileri olmak üzere, Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim ve Maliye Bakanlıkları karşı karşıya oldukları durumun 'Kararlı bir Öğrenci Ayaklanması' olduğunu görerek, 21 Kasım'dan bu yana devam eden eylemleri demokratik ve meşru talepler biçiminde ele alıp, gerekli düzeltme ve iyileştirmeleri yapmakla halkımızın kendilerine verdiği görevi yerine getirmelidirler.

Bilinmelidir ki yaklaşık bir aydır devam eden eylemleri görmezden gelmek ve haklı talepler karşısında sessiz kalmak, mücadele mirasına sahip Kürt gençliğini durduramayacağı gibi haksız uygulamaların da üstünü örtmeye yetmeyecektir.

Bu nedenle ilgili tüm kurumları halkımızın kendilerine verdiği yetkiyi, halkın ve geleceğimiz olan gençlerin çıkarları için kullanmaya ve en kısa zamanda öğrencilerimizin taleplerini karşılamaya çağırıyor, bir kez daha bunun hem bir görev ve hem de bir zorunluluk olduğunu önemle hatırlatıyoruz.”