KCK, Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Seyit Rıza ve arkadaşlarının anılarına verilecek en doğru cevabın Kürdistan’ı özgürleştirmek ve Dersim’i özerk yaşama kavuşturmak olacağını belirtti.

KCK mesajında, ‘’Seyit Rıza, oğlu ve Dersim aşiret liderlerinin idam edilmesinin 80. yılında soykırımcı sömürgeciliği şiddetle kınıyor, onların özlemleri olan özgür ve demokratik yaşamı mutlaka gerçekleştireceğimiz sözünü veriyoruz’’ denildi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlı tarafından yayımlanan yazılı açıklama şöyle:

Seyit Rıza ve Dersim ileri gelenlerinin idamı, Kürdistan'da uygulanan soykırım politikalarının sonucudur. Dersimli liderler idam edilip Dersim’in soykırıma uğratılması amaçlanmıştır. Sonraki tüm politika ve uygulamalar tamamen soykırım amaçlıdır. Pir Seyit Rıza ve Dersim halkının direnişi, irade kırma ve soykırıma uğratma saldırısına karşı bir direniştir. Soykırımcı politika ve uygulamalar, onurunu korumak için Dersim halkını direnişe mecbur bırakmıştır. Dersim’de halkın tutumu bir isyan değil, direniş olarak ortaya çıkmıştır.

Dersim soykırımına çok önceleri hazırlık yapılmıştır. Soykırım planı olan Şark Islahat Planı tüm Kürdistan'ı hedef alsa da öncelikli olarak Dersim ve Fırat’ın Batısının soykırıma uğratılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Dersim raporları hazırlanmıştır. Bu raporlarda Dersim’in nasıl soykırıma uğratılacağı ve Türkleştirileceği kapsamlı biçimde ortaya konulmuştur. Dersim’e yönelik saldırılar, bu raporlarda ifade edilen amaçlar doğrultusunda bilinçli yapılmıştır.

Kürdistan ve Dersim’de uygulanan soykırım 100 yıldır sürdürülmektedir. Bu soykırıma karşı mücadele de sürmektedir. Ancak soykırım politikalarında ısrar edilmektedir. Soykırımda ısrar karşısında mücadelenin daha fazla geliştirilmesi ve yükseltilmesi gerekmektedir. Seyit Rıza ve kadın, çocuk, yaşlı on binlerce Dersimlinin özlemlerine ve anılarına verilecek en doğru cevap, mücadeleyi yükselterek Kürdistan'ı özgürleştirmek ve Dersim’i özerk yaşama kavuşturmak olacaktır. Bu temelde Dersim ve tüm Kürdistan halkını soykırımcı sömürgeciliğe karşı mücadeleyi yükseltmeye, özgür ve demokratik yaşamı kazanmaya çağırıyoruz.