KNK'den fermanın yıldönümü vesilesiyle açıklama

KNK, Êzidîlere dönük fermanın yaralarını sarmak için Kürt halkını ulusal birliğe çağırdı.

KNK Yönetim Konseyi, Şengal'de Êzidîlere dönük fermanın yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

KNK'nin açıklaması şöyle:

“3 Ağustos 2014 tarihi Êzidi toplumu için kara bir gündür. Êzidî halkımıza dönük bir kez daha soykırım planı yapıldı ve gerçekleştirildi. Arap şovenizmi, İslami fanatizm Kürt ve Kürdistan’a karşı birleşti ve DAİŞ’in kılıfını oluşturdu. Daha sonra da Şengal ile Kürdistan’a saldırmaya başladı.
Êzidî halkımızın kadim toprağı Şengal DAİŞ’in saldırıları ve hedefi haline geldi. DAİŞ’in bu saldırısından bütün Kürdistan işgalcileri memnundu. İran, Türkiye hatta Bağdat yönetimi ve şovenist Şam rejimi de bu durumdan fazlasıyla memnundu. DAİŞ anti Kürt ve anti Kürdistan zihniyetinin öncüsü oldu. Bu saldırıyla esasen Kürtlerin Rojava ile Başûrê Kurdistan’daki Kürt kazanımlarını yok etmek, bir kez daha kolonyalizm ipini Kürtlerin boynuna dolamak, Êzidî inancını ortadan kaldırmak istediler. Bu yüzden Êzidî halkımıza dönük soykırım emri verdiler.

'HPG, YPG/YPJ'NİN FEDAKARLIĞI İLE SALDIRI DURDURULDU'

DAİŞ Şengal’i işgal etti ve Êzidî halkı katliamdan geçirmeye başladı. Erkekleri öldürüp, kadınları esir aldılar ve muhafazakar İslamcıların kara dünyalarına götürdüler. Binlerce Êzidî kadını kirli pazarlarına götürüp sattılar. Kadınlara tecavüz ettiler. DAİŞ’in gazabından kaçanlar büyük sefaletlerle Kürdistan dağlarına ulaştılar.
Şengal Dağı yine heybetiyle Êzidî halkın sığınağı oldu. Trajik sonuçlara yol açan Êzidî halkına dönük bu soykırım Kürdistan’ı ve dünyayı salladı. Kürt ve Kürdistaniler her taraftan Êzidî halkın imdadına koştular. Özellikle HPG, YPG ve YPJ güçleri büyük kahramanlıklar ve fedakarlıklar göstererek, acil müdahalede bulundular ve saldırıların önünü kestiler. Kürtler ve Kürdistani güçler hem askeri hem sivil cephelerden seferber olup DAİŞ’e karşı savaştılar, derbeder olan halkı sahiplendiler. Dünyadaki hümanistler de bu konuda aktiflerdi. Hem askeri hem insani yardım olarak Kürtlerle birlikte büyük bir destek verdiler. Kürdistan ulusal güçleri Êzidî halkımızı savundu ve büyük bir direniş sergiledi. DAİŞ, seferberlik, ulusal ve uluslararası güçlerin desteğiyle durduruldu, Şengal başta olmak üzere işgal edilen Kürdistan kentleri DAİŞ’ten kurtarıldı.
Her ne kadar Şengal bugün DAİŞ’ten temizlenmişse ve Êzidîler topraklarına döndülerse de hala 3 Ağustos 2014 katliamının yaraları devam ediyor. Hala çok sayıda Êzidî kadının akıbeti belli değil. Bu yüzden Êzidî kadınlar İslam fanatizmine, muhafazakarlığına ve kara zihniyetine karşı bir çalışma ve mücadele sembolü haline getirmiştir. Ayrıca birçok Êzidî hala göçmen koşullarında zor şartlarda yaşıyor, bir kısmı kamplarda bir kısmı Şengal’e geri döndü. Şengallilerin topraklarına dönmeleri için yol açılmalı ve yaşamlarının iyileştirilmesi için de ulusal ve uluslararası çalışmalar güçlendirilmelidir.

'HALKIN İRADESİ ESAS ALINMALI'

Ne yazık ki Şengal’i koruması gereken güçleri Şengal'i korumadı ve bu da Êzidî halkımızın başına büyük bir felaketin gelmesine neden oldu. Şengal’i korumayan, halkı Şengal’i ve halkını DAİŞ’e teslim edenler hesap vereceğine, şimdi Şengal üzerinde planlar yapıyor. KDP ve Bağdat hükümeti geçtiğimiz yıl 10 Ekim’de Şengal halkının görüşünü bile sormadan bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşmayla bir kez daha Şengal’i ve halkını savunmasız ve iradesiz bırakmak istediler. Bu anlaşmadan en çok Türk devletinin mutlu olması dikkat çekicidir. Türk devleti nasıl Şengal işgalinde DAİŞ’e ortak olduysa, 9 Ekim’de imzalanan anlaşmada da parmağı vardır. Şengal halkı ve Şengal savunma güçleri bu anlaşmayı kabul etmiyor. Şengal halkının iradesi esas alınmalı ve onlar üzerinde farklı planlar kurulmamalıdır. Şengal halkı Êzidî kimlikleri nedeniyle yüzyıllardır en vahşi saldırılarla karşı karşıya kalıyor. Bu da bütün Şengallilerin kendilerini savunmaları gerektiğini ve kendi kendilerini yönetmeleri gerektiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden Şengal’e Kürdistan’da özerk bir statü verilmelidir.
Êzidî halkımıza dönük bu trajik olayın yıl dönümünde Kürtlerin kalbi hala kırık ve yaralıdır.  Bu yaraların sarılması için oluşturulan birlik Kürt ve Kürdistan halkını büyük bir birliğe doğru götürüyor.
KNK olarak Êzidî halkımıza dönük gerçekleştirilen bu soykırımın yıl dönümünün Kürt ve Kürdistan’daki tüm halkları omuz omuza getirmesini, Kürdistan’ı kolonyalizmden kurtarmasını ve halkımıza özgürlük getirmesini diliyoruz.”