Kürt halkı KDP’den açıklama bekliyor

Kürt halkı Xelîfan’da yaşananları, halkımızın fedai evlatları olan Serwer, Wargêş ve Dijwar’ın akıbetini merak etmektedir. KDP’nin bu süreçte yapması gereken ilk ve en önemli şey aydınlatıcı, doyurucu bir açıklama yapmasıdır.

Mevcut gerilimli durum devam eder ve daha da kötüsü Kürdistani güçler arasında sıcak savaşa dönüşürse bu gelişme Kürt halkının ve bin bir emekle elde edilen kazanımların ciddi anlamda tehlikeye düşmesine neden olacaktır. Halihazırda Kürdistan Özgürlük Gerillası Avaşin, Metîna ve Zap alanlarında sömürgeci Türk devletine karşı tarihi bir savaş yürütmektedir. Türk devletinin adeta bataklığa saplandığı, gerilla karşısında bir adım bile ileri atamadığı bir süreçte iç savaş ihtimalinin belirmesi kuşkusuz işgalcilerin değirmenine su taşıyacaktır. Öte yandan Kürt halkının hep özlemini duyduğu ulusal birlik çizgisinin ciddi bir darbe almasına neden olacaktır.

Güney Kürdistan’ın kazanımlarının korunmasında PKK’nin oynadığı büyük ve olumlu rol artık genel kabul edilen bir olguya dönüşmüştür. İnsanlık düşmanı DAİŞ saldırılarının yoğunlaştığı dönemde bunu somut olarak görmüştük. Kerkük ve Şengal’de gerilla müdahalesi sonucu binlerce Kürt, 21. yüzyılda yüz yüze kaldığı katliamdan son anda kurtarılmıştı. Sadece Kürt halkının değil bütün dünyanın övgüyle bahsettiği gerillanın tarihi müdahalesi halkımızın gerçek savunucusunun kim olduğunu bir kez daha bütün dünyaya göstermiştir.

Hiçbir toplum savunması olmadan ayakta kalamaz, varlığını devam ettiremez. Açık saldırıya maruz kalan, inkâr ve imha süreçlerine tabi tutulan, asimilasyon cenderelerinde soykırımlardan geçirilen her halk bu acı gerçeği yaşamış ve tekrar aynı tehlikeyle karşı karşıya kalmamak için öz savunmasını varlığının temel koşulu haline getirmiştir. Maalesef bazı toplumlar bu inkâr ve imha politikaları yüzünden yok olmuş, varlıklarını koruyup sürdürmek için ikinci bir şansları olmamıştır. Kürt halkı tarihi boyunca sayısız kez bu saldırılarla karşı karşıya kalmıştır. Sadece Êzidî halkının maruz kaldığı 73 katliam, durumun vahametini açıkça ortaya koymaktadır. Tarih, Kürt halkına ulusal birliğini ve öz savunmasını kurmayı adeta dayatmaktadır. Dört parçaya bölünmüş ve işgalci devletlerin insafına bırakılan Kürt halkı, yeni yüzyılda hasretini duyduğu özgür vatan hedefine ancak siyasal bir bütünlükle ulaşabilir.

Efrîn’in Türkler tarafından işgal edilmesi sonrasında bölgenin demografik yapısının değiştirilmesi, doğasının ve tarihinin talan edilerek yok edilmesi Kürtler açısından birlik halinde hareket edilmediği takdirde yakın tarihte neyle karşılaşacaklarının açık resmi gibidir. Kuşkusuz parçalı hareket tarzı işgalcilerin iştahını kabarmakta ve Kürt coğrafyasına potansiyel sömürge olarak yaklaşmalarına neden olmaktadır. Söz konusu işgal olduğunda Kürt toplumu ve toplumun iradesini yansıtan siyasal yapıların var olan bütün çelişkileri bir tarafa bırakarak ana vatan savunmasını esas almaları aynı zamanla birlik zemininin harcını oluşturacaktır. Bu konuda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın birleştirici fikirleri ve ulusal birlik için ortaya koyduğu perspektifler esas alındığında var olan sorunların kısa sürede aşılması sürecine girilecektir. Bu konu PKK’nin son süreçte yaptığı yapıcı açıklamalar ve attığı adımlar süreci destekleyen önemli adımlardır.

Uluslararası gelişmelerin Kürtlerin birliklerini sağlamadan kazanmalarını güçlendirmek bir tarafa, var olan kazanımlarında tehlikede olduğunu açığa net olarak çıkardığı böylesi bir dönemde ve Kürt halkında birlik umutlarının filizlendiren umut iklimi bir kez daha Güney Kürdistan’dan gelen haberlerle adeta tersine dönmeye başladı. HPG’nin Xelîfan bölgesinde bir grup gerilla ile bağlantılarının koptuğuna dönük yaptığı açıklama bütün yurtsever Kürt halkının kalbinde derin bir yara açmış durumdadır. Ayrıntıların netleşmeye başlamasıyla birlikte durumun ağırlığı daha da artmaktadır. Kürt halkının özgürlüğüne yaşamını adayan; Kürdistan’ın dağlarında, ovalarında şehir ve köylerinde en zor koşullar altında gerillacılık yürüten gerilla Serwer komutasındaki gerilla timi Xelîfan’dan geçtiği sırada bağlantısının kopması bütün gözleri bir anda KDP’nin üzerine çevirdi. HPG’nin iki kez konuya dönük yaptığı açıklamaları KDP henüz yanıtlamamış durumdadır. Adeta ölüm sessizliğine gömülen KDP’nin tutumu büyük bir günah işeyen suçluların ketumluğuna benzemektedir. Artan kamuoyu tepkisi belli ki KDP üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Kuşkusuz Kürt halkı büyük bir kaygı ve merak içinde yapılacak açıklamayı beklemektedir. Toplum kendilerini Kürt halkının özgürlüğüne adayan, fedaice savaşan ve bedel ödemekten asla çekinmeyen ve bir parçaları haline gelen yiğit gerillalarının akıbetini merak etmektedir. HPG’nin her şeye rağmen gösterdiği takdire şayan sabrı belli ki istenmeyen şeylerin yaşanmasının önündeki en büyük ve tek engeldir. Gerillayı kuşatma, hareket alanını daraltma çabalarına rağmen gerilla soğukkanlılığını koruyarak olası bir savaşın çıkmasını engellemiş ve bütün enerjisini devam etmekte olan işgal saldırılarını kırmaya yönlendirmiş durumdadır. Zap, Avaşîn ve Metîna'da yürütülen destansı direniş gerillanın fedakârlık ve kahramanlığını bir kez daha ortaya çıkarırken, gerillanın gücünü zayıflatmaya dönük hamleleri de Kürt halkı çok iyi görmekte ve bilmektedir. Yine herkes çok iyi bilmelidir ki Kürt halkı gerillasına dönük saldırıları asla affetmeyecektir. Şayet bu saldırı kendisini Kürt halkıyla bütünleştirmiş gerillaya başka siyasi aktör ya da aktörler tarafından yapılmış ya da yapılacaksa bu durum sadece öfkenin daha da büyümesine neden olacak ve bu pratiğin yürütücüleri kuşkusuz Kürt halkı tarafından mahkum edilecektir.

 Xelîfan’da tam olarak ne yaşandı, şu anda net olarak bilinmemektedir. Fakat bir gerilla grubundan haber alınmadığı, şehit ve yaralıların olduğuna dair gelen bilgiler Kürt toplumunun hızla harekete geçip güçlü bir tepki ortaya koymasını zorunlu kılmaktadır. Yine KDP’nin açıklama yapması bir mecburiyet haline gelmiştir. Bu açıklamayı geciktirmeleri sadece durumu daha da ağırlaştırmaktadır. Kürt halkı Xelîfan’da yaşananları, halkımızın fedai evlatları olan Serwer, Wargêş ve Dijwar’ın akıbetini merak etmektedir. KDP’nin bu süreçte yapması gereken ilk ve en önemli şey aydınlatıcı, doyurucu bir açıklama yapmasıdır. Hiç kimse unutmamalıdır ki, aksi yönde atılacak adımlar ya da tutumlar sadece Kürt halkının düşmanlarına ve sömürgeci devletlere hizmet edecektir.