Mardin'de tecridi protesto eylemi

Tutsak yakınları ve HDP'liler, açlık grevlerini sahiplenmek için Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin İl Örgütü üyeleri, tutsak yakınlarıyla birlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerini sahiplenmek amacıyla Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir araya geldi. HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay ve parti yöneticilerinin katılımıyla yapılacak açıklama öncesi ailelerin etrafı polisler tarafından sarıldı. 

'HER SANİYE TÜM ÜLKE KAYBEDİYOR'

Günay, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin 119’uncu gününde olduğunu ve tüm cezaevlerinde de tutsakların 81 gündür eylemde olduğunu belirtti. 

Günay, şöyle kınuştu: "Buradan tüm Türkiye kamuoyuna ve yetkililere bir kez daha seslenmek istiyoruz: Arkadaşlarımızın taleplerini duymadığınız her an, her saniye bu ülkeden bir şeyleri kaybediyoruz. Bu ülkenin demokrasisinden, barışından bir şeyler kaybediyoruz. Her an kötü haberler alabiliriz. Bunu söylemek istemiyoruz ama bu gerçeklikle karşı karşıyayız. Bir arkadaşımızın saçının teline dahi zarar gelmesini istemiyoruz."

'HÜKÜMET SUÇ İŞLİYOR, TECRİT GELECEĞİ KARARTIYOR'

Hükümetin tutsakların yaşam hakkını ihlal edecek uygulamalara doğru giderek, taleplere kulaklarını kapamasını kabul etmediklerini söyleyen Günay, "Tecrit bir an önce kalkmalıdır. İmralı tecrit sistemi bu ülkenin geleceğini karartıyor. Bu ülkede bir yönetim biçimine dönüştü. Arkadaşlarımızın talepleri çok basit aile ve avukatlarının hakkı olan görüşlerin yapılmasını istiyor. Acı olan şu ki bu talep Türkiye’deki her mahpus için yasal güvence altına alınmıştır. Hiçbir şekilde ihlal edilemez. Bu talebe cevap vermeyen hükümet suç işliyor. Tecridin kendisi bir suçtur. Bizler bu suça ortak olmayacağımızı ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

3 GÖZALTI

Tutsak yakınları, açıklamanın ardından “Bijî berxwedana zindanan” sloganını atarken, polis, 3 kişiyi gözaltına alındı. Tutsak yakınları Birhat Yalçın, Fikriye Yalçın ve Ruken Ayav, gözaltına alınarak Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.