Kurdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Eşbaşkanı Peyman Viyan, 7-9 Mayıs tarihleri arasında dördüncüsü gerçekleştirilen KJAR kongresine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kongrenin çok önemli bir süreçte gerçekleştiğini söyleyen PJAK Eşbaşkanı Peyman Viyan, “Hem Kurdistan, hem Ortadoğu hem de dünya düzeyinde kadın mücadelesinin dünyaya damgasını vurduğu bir süreçte kongremizi yaptık. Kadınlar, tarihsel değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bu dönemde öncülük rollerini yerine getiriyorlar. En üst düzeyde mücadele ediyorlar. Ulus-devlet zihniyetine, erkek egemen sisteme ve işgalcilere karşı savaşıyorlar. Son yıllarda en radikal mücadeleyi kadınlar veriyor, dolayısıyla direnişe öncülük ediyorlar. Bu konu kongremizin de en önemli konusuydu. KJAR olarak kadınların eleştirilerine cevap olamadık. Çünkü kadınların KJAR’dan beklentileri vardı. Bu beklentilere cevap olamadığımız için tüm kadınlara özeleştirimizi verdik. Beklentilere cevap verebilmek adına çok önemli tartışmalar yürüttük.
KJAR büyük bir direniş mirasına sahiptir. KJAR’ı büyüten, güçlendiren Şîrîn Elemhûlî, Zîlan Pepûle, büyük komutanımız Aryen Arê, Sara, Bîşeng ve Şîlan Bane gibi yüzlerce büyük şehidimiz var. Son nefeslerine kadar özgür kadın kimliği için fedakarca mücadele ettiler. Mücadeleci kadınlara örnek ve umut oldular. Kongremizde geçtiğimiz yıllarda neyi eksik yaptık, neyi başardık ve bundan sonra ne yapacağımız üzerine geniş bir tartışma yürüttük ve hedeflerimizi daha net bir şekilde dile getirdik.
Bu tarihsel süreçte yalnızca kadınlar doğru öncülük yapabilir. Kadın öncülüğünde toplum özgürleşebilir, ülke özgürleşebilir, coğrafya özgürleşebilir. Tüm sorunlara ve krizlere kadın çözüm üretebilir. Bütün dinlerin, inançların ve ulusların kurtuluşu kadın devrimine, kadın kurtuluşuna ve kadın özgürlüğüne bağlıdır. Bu konular temel gündemimiz oldu. KJAR buna öncülük ediyor. Hareket olarak siyasi, toplumsal, örgütsel anlamda öncü rol oynamamız gerekiyor. Bunu bir eleştiri olarak algıladık ve özeleştirimizi verdik. Aynı zamanda yeni dönem için bu konuda yeni plan ve projelerimizi de yayınladık. Kadınların beklentilerine cevap olabilmek için daha üst düzeyde mücadele etmeye kararlıyız ve bu güce sahibiz” diye konuştu.
ÖZGÜRLÜK DEVRİMİNDE EN FAZLA BEDELİ ŞEHİT AİLELERİ ÖDEDİ
KJAR’ın bir komite şeklinde örgütlendiğini ve konfederal bir sistem olduğunu söyleyen PJAK Eşbaşkanı Peyman Viyan devamla şu ifadeleri kullandı: “KJAR, Rojhilat ve İran kadınlarına karşı sorumluluğunu daha da üst düzeyde yerine getirmek amacıyla savunma, eğitim ve toplumsal örgütlenme komitelerini bir kez daha hayata geçirdi. Artık KJAR'ın eğitim komitesi, erkek eğitim sistemine karşı daha fazla sorumluluk alacaktır. Yine Jineoloji de kadınların ve toplumun inançlı, iradeli olması için kadın özgürlüğü alanında daha büyük bir rol oynayacaktır.
İletişim Komitesi aynı zamanda İran rejiminin tüm politikalarını ortaya çıkarmak ve kamuoyuna duyurmaktan sorumludur. Yine KJAR ideolojisinin yayılmasından da sorumludur. Kurdistan coğrafyası en üst düzeyde talan ediliyor. Coğrafyamıza yönelik bu eylemleri durdurmak ve sona erdirmek için Çevre Komitesi kurmaya karar verdik. Kongreye genç kadınlar da katıldı. Kongrede Rojhilat ve İran'daki genç kadınların edindiği deneyimler tartışıldı.
Kongreye HPJ de (Hêzên Parastina Jinên Rojhilatê Kurdistanê) katıldı. HPJ, tüm kadınların öz savunmasından sorumludur. Kadını öz savunma konusunda eğitmek ve daha büyük bir kadın ordusunu kurmakla sorumludur. HPJ, eğitim ve örgütlenme iddiasını dile getirdi. Özgürlük devriminde en fazla bedel ödeyenler şehit aileleridir.
Jin Jiyan Azadî devrimi sırasında da en büyük rolü oynayanlar şehit aileleri, anneleri ve babaları oldu. Devrim ruhunu en üst düzeyde yaşadılar. KJAR olarak bizlerin de bu onura ve çalışmalara sahip çıkabilmek, tüm şehit aileleri arasında birlik ve örgütlenmeyi sağlayabilmek için KJAR çatısı altında şehit aileleri kurumunu oluşturmaya karar verdik. Yeni süreçte hedefimiz her şehit ailesine ve şehit annesine ulaşmak olacaktır. Kurum aynı zamanda ailelerin eğitiminden ve örgütlenmesinden de sorumlu olacaktır.”
ŞEHİTLERİN EMEĞİ VE KANI YERDE KALMAYACAKTIR
Jin Jiyan Azadî devrimi ile birlikte Beluci, Fars, Gilek, Azeri, Arap ve Afgan kadınların birlikteliklerinin güçlendiğini vurgulayan Peyman Viyan, bu konunun da kongrenin ana gündemlerinden biri olduğunu belirtti. “Yeni çalışma sürecinde Ortadoğu kadınlarının birlik ve beraberliğini daha da büyütüp ortak çatı oluşturmak öncelikli hedefimiz olacaktır” diyen PJAK Eşbaşkanı Peyman Viyan, “Bunun için ortak platformlar oluşturacağız. Bunun da sorumlusu iletişim ve diplomasi komitemizdir. Tüm çalışma alanlarını örgütlemeye ve çalışmalarımızı daha da üst seviyeye taşımaya devam edeceğiz” dedi.
Tüm Kurdistan ve devrim şehitlerine bağlılığını dile getiren Peyman, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Önümüze koyduğumuz tüm plan ve projeleri bu kongrede hayata geçirme kararlılığındayız. Ayrıca mücadeleyi daha da güçlendireceğiz. Şehitlerin intikamını alma sözümüzü bir kez daha yineliyorum. Şehitlerin emeği ve kanı yerde kalmayacaktır. Zindanlarda direnen yoldaşlarımızı, tüm kadınları selamlıyor, direniş ve mücadelelerinde başarılar diliyoruz.”