Polisin katlettiği Özdemir toprağa verildi

Polisin dün Dersim’de zırhlı araçla ezdiği 71 yaşındaki Naciye Özdemir'in cenazesi köyünde toprağa verildi.

Dersim'in Seyid Rıza Meydanı'nda dün Kobra tipi zırhlı aracın altında kalarak can veren Naciye Özdemir (71) için Dersim Emek ve Demokrasi için Güç Birliği Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'nün de destek verdiği açıklamada, yüzlerce kişi açtıkları "Mesut İlkbahar, Şükrü Abay, Naciye Özdemir katledildi. Katiller hesap verecek" pankartıyla Özdemir'in katledildiği yere kadar yürüyüş düzenledi. 

Sık sık, "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DBP İl Eşbaşkanı Hülya Yer, "Olayın kaza değil, Sarayın yürütmüş olduğu savaş konseptinin bir sonucu" olduğunu söyledi.

Dersim sokaklarında polise ait araçların hiçbir trafik kuralına uymadan, sanki bütün sokaklar kendilerine aitmiş gibi cirit attığını söyleyen Yer, yaşam hakkının esas alınmadığını söyledi. Yer, "Dün burada 71 yaşındaki anamız Naciye Özdemir katledildi. Bu bir cinayettir, bunun başka ismi yoktur. Son 36 gün içerisinde Dersim'de 3 sivil katliamı yaşandı. Savaşlarda dahi bunlar yaşanmıyor, savaşın bile bir kuralı vardır, kadınlara dokunulmaz. Hele hele analara hiç dokunulmaz. Ama bu sistem her gün bir anamızı, kadınlarımızı, sivil insanlarımızı katlediyor" diye konuştu.

Yapılan açıklama sonrası protesto eylemi, kısa süreli oturma eylemi ile sonlandırılarak Özdemir'in cenaze törenine katılmak üzere Mazgirt ilçesine hareket edildi.

Özdemir'in Elazığ Adli Tıp Kurumu'nda otopsisi yapılan cenazesi, Mazgirt’in Mastan köyüne getirildi. Özdemir'in naaşı, tabutunu taşıyan cenaze aracının Seyitli Köprüsü'nde onlarca araçla karşılanması sonrası helallik alınmak üzere evine getirildi. Ailesi ve komşularından helallik alınmasının ardından Özdemir'in cenazesi köy mezarlığında toprağa verildi.

Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Peri Belde Belediye eşbaşkanlarının da katıldığı törende konuşan DBP İl Eşbaşkanı Murat Polat, olayın kaza değil, cinayet olduğunu söyledi. 

Kitle konuşmanın ardından mezarlıktan ayrıldı.