Polisler Özgür Gün TV ve Radyo çalışanlara ‘kanalınıza el konulmuştur’ dedi

Özgür Gün TV ve Radyoyu mühürleyen polisler, TV çalışanlara "Artık çalışmıyorsunuz. Kanalınıza el konulmuştur" dedi.

AKP iktidarı tarafından ilan edilen OHAL'e beraber çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHH) gerekçesiyle Başbakanlığın talimatlıyla özgür ve muhalif basınlar mühürleniyor. Batman'da Denge TV ile Van'da Van TV'nin mühürlenmesi ardından ise Amed'de yayın yapan Özgür Gün TV, Özgür Gün Radyo, Jiyan TV, Azadi TV ve Zarok TV binaları polis ile maliyeye bağlı vergi memurları tarafından basılarak, yapılan demirbaş sayımı sonrası kapılar mühürlenerek, kapatıldı. 

Daha önce yayını TÜRKSAT'tan düşürülen ve yerelde yayınına devam eden Özgür Gün TV ile Özgür Gün Radyo akşam saatlerinde polis ve maliye memurları tarafından basılarak, demirbaş sayımı yapıldı. Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan kanallar içerisinde yere almayan Özgür Gün TV aynı binada yayın yapan Özgür Gün Radyo'ya polisler ile birlikte gelen Milli Emlak Müfettişleri kanal binasında bulunan cihazların sayımını yaptı. TV binasını basılmasını duyan çalışanlar kanala akın etti. Saatlerce süren sayım esnasında polis Özgür Gün TV ve Radyo çalışanlarına ilginç sorular sordu. Polislerin, "Burada mı çalışıyorsunuz?" sorusuna "evet" cevabı veren çalışanlara "Artık çalışmıyorsunuz. Kanalınıza el konulmuştur" demeleri dikkat çekti. Çalışanlar ise polislere "Hiç şüpheniz olmasın kanalımızı alıp çalışmaya devam edeceğiz" diyerek cevap verdi.

Baskın esnasında HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, HDP Amed İl Eşbaşkanı Cabbar Leygara ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanı Hakkı Boltan, TV binasına gelerek çalışanlara destek verdi.

Sayımın sona ermesiyle polis ile vergi memurları çilingir çağrılarak kapının kilidi değiştirdi ve kapıyı mühürledi. Kapıya vurulan mühürde "668 sayılı KHK'ya istinaden Yenşehir Mah. Mimar Sinan Cad. Galeria Sitesi B Blok No 1/4 Yenişehir Diyarbakır adresinde faaliyet gösteren Gün Radyo TV yayıncılık A.Ş. 03.10.2016 tarihinde mühürlenmiştir" ifadelerine yer verildi. 

Özgür Gün TV ve Radyo kapısına vurulan kapatma mührü ardından memurlar ile polisler binada ayrıldı. 

AZADİ TV’DE SAYIM SÜRÜYOR

Azadi TV'ye yapılan kapatma baskını ardından Diyarbakır Defterdarlığı memurları tarafından yapılan sayım işlemi devam ediyor. Birçok gazetecinin de destekte bulunmak için geldiği Azadi TV'ye HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ve HDP İl Eşbaşkanı Cabbar Leygara da ziyarette bulundu. Ziyaret ardından konuşan Uca, kapatılan TV ve radyoların yalnız olmadığını belirterek, "Türkiye'deki tek dil, tek ırk politikası bugünde basını tekleştirmeyi hedefliyor. TV ve radyoların kapatılması Özgür Basın'a yönelik bir konsepttir. Kürtçe kanalları kapatarak anadili yasaklamak istiyorlar. Devletin bu politikasına karşı Kürt halkı diz çökmedi. Kürt basını da diz çökmeyecek. Devlet bunu çok iyi bilsin ki baskılarla sonuç alamayacak" dedi. 

Türk medyasına da seslenen Uca, bu duruma sessiz kalmamalarını isteyerek, Kürt halkına da TV ve radyolarına sahip çıkma çağrısında bulundu.

Aynı binada bulunan Jiyan TV ve Zarok TV'deki aramalar ve demirbaş sayımı saatler ardından sona erdi. TV'lerin kapısı mühürleniyor.

Bu arada polislerin, "kanalınıza el konulmuştur" sözleri, darbe gecesi askerlerin TRT'yi basarak, "Yönetime el konulmuştur" şeklinde bilgi okutmalarını hatırlattı.