Qeremûs: Kürtlerin en önemli işi ulusal birlik olmalı!

KDP dışında tüm siyasi parti ve güçlerle toplantı düzenlediklerini söyleyen KNK Eşbaşkanı Ahmet Qeremûs, ulusal birlik için yapılan toplantıların olumlu geçtiğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresinin (KNK) 19’uncu toplantısından ve yeni meclis ve eşbaşkanların seçiminden sonra, bu ayın başından itibaren KNK’nin yeni Eşbaşkanı Ahmet Qeremûs öncülüğünde, ulusal birlik için Güney ve Doğu Kürdistanlı siyasi parti, kurum ve kurluşlarla toplantılar düzenlendi.
Toplantılara ilişkin ANF'ye açıklama yapan Qeremûs, Güney Kürdistan'da 40'a yakın parti, siyasi taraf, sivil toplum örgütleriyle ulusal birlik konusunda görüşmeler yaptıklarını belirtti. Qeremûs, aynı zamanda birçok şahıs ve akademisyenin de ziyaret edildiğini, verimli toplantılar yaptıklarını dile getirdi. Bir parti hariç Güney ve Doğu Kürdistan'daki tüm siyasi patiler, taraflarla görüşme yaptıklarını aktardı.

'KNK GÜÇLENDİKÇE BİRLİK O KADAR ÇABUK GERÇEKLEŞİR'

Qeremus, görüşmelere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu görüşmelerde temel amacımız, ulusal birliğin güçlendirilmesi. Var olan taraf ve partiler KNK çatısı altında bir araya geldiler. Kuşkusuz KNK'nin ulusal birliğe yönelik çabalarının güçlenmesi için tüm siyasal parti ve tarafların bir araya gelebilmesi gerekiyor, bu biçimde kendilerini ulusal birlik içinde görmeleri gerekiyor. Böylece ulusal birlik ve ulusal kongre tüm Kürtlerin çıkarına olur. Görüşmelerde öne çıkan bir diğer başlık da tüm taraf ve siyasi partilerin Kürtlere ve Kürdistan'a yönelik saldırı ve baskı durumunda ortak tutum sahibi olmaları gerektiği.''

'TÜRKİYE KÜRT KAZANIMLARINI KABUL ETMİYOR'

Qeremûs, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarına değindi. Yüzlerce çocuğun öldürüldüğünü, binlerce insanın yerinden yurdundan edildiğini söyleyen Qeremûs, işgal edilen alanlara çetelerin ve ailelerinin yerleştirilerek demografik değişimin gerçekleştirildiğini belirtti. Qeremûs, soykırımcı, işgalci Türk devletinin hiçbir biçimde Kürt kazanımlarını kabul etmediğini, DAİŞ ve El Nusra gibi çetelerle Kürt kazanımlarının ortadan kaldırılmak istendiğini belirtip, bu konuların görüşmelerde etraflıca ele alındığını söyledi.
Qeremûs söz konusu görüşmelerde KDP'nin yer almadığını söyledi.

'HENÜZ BİZE CEVAP VERİLMİŞ DEĞİL'

Qeremûs, Türk işgal saldırıları başladıktan sonra KDP Genel Başkanı Mesud Barzani'inin verdiği mesajın önemli olduğunu belirtti. Qeremûs, görüşme kararı aldıklarını, resmi olarak Mesud Barzani'den de görüşme talep ettiklerini ancak henüz olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadıklarını söyledi.
KDP'nin bir taraftan Rojava için destek ve birlik çağrılarında bulunduğunu kaydeden Qeremûs, buna rağmen içinde 38 siyasal ve sivil toplum örgütünün olduğu KNK ile görüşmeye yanaşmadığını söyledi.

'ULUSAL BİRLİK İÇİN SADECE SİYASİ PARTİLER YETMEZ'

KNK Eşbaşkanı, çalışmalarının sadece siyasi taraflarla sınırlı olmadığını, sivil toplum örgütleri, kişiler ve aydınları da kapsadığını belirterek, 'Ulusal birlik sadece siyasi düzeyde gerçekleşmez, tüm toplumsal kesimlerin ulusal birliğe dahil edilmesi gerekiyor'' dedi.
Qeremûs, aydın, sanatçı ve akademisyenlerin rol ve tutumlarına değinerek, bazılarının ulusal birlik taraftarı olduğunu, bu rol ve misyonu gerçekleştirmek için öncülük yaptıklarını söyledi. Qeremûs, KNK çatısı altında çalışmalara katılma çağrısı yaptıklarını söyleyerek, "Ulusal kongre çalışmalarına katılacaklarını umuyoruz. Henüz geç değil, gelin, tutum sahibi olun'' dedi.

'BİRLİK DERMANDIR'

Qeremûs, siyasi taraflar, kurum ve örgütlerin katılımı olmadan KNK'nin tek başına sorunu çözemeyeceğini, parçalara ayrılmış bir ülkede ulusal birliği yaratmanın kolay olmadığını vurguladı. Qeremûs, "Düşman dermanın birlik olduğunu çok iyi biliyor, onlar kendileri için bunu tehlike olarak görüyor. Bunun gerçekleşmemesi için her nerede olursa olsun saldırı gerçekleştiriyor'' dedi.

3 AŞAMA

Qeremûs son olarak ulusal birlik ve ulusal kongre çalışmalarını 3 aşama olarak değerlendirdi ve şöyle sıraladı:
"KNK'nin siyasi ve toplumsal olarak güçlendirilmesi,
Ulusal birlik ve ulusal kongreye yönelik taraflarının görüşlerinin alınması,
Diplomasi alanında Kürtlerin statülerinin tanınması amacıyla baskı mekanizmalarının kurulması."