Silopi'de Saray çeteleri evleri yıkıyor

Silopi’de sıkıyönetim uygulamaları 10’ncu gününe girdi. Özellikle “acele kamulaştırma” kararı alınan Barbaros ve Başak mahallelerinde evler iş makineleri ve yerleştirilen patlayıcılarla yerle bir ediliyor.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” ile birlikte devlet güçlerinin 37 gün süren soykırım saldırılarına karşı verilen direniş esnasında 29 kişi katledildi. 37 günlük direnişin ardından ablukanın kısmen kaldırılmasıyla “yasak” akşam saatlerinde uygulanmaya başlandı. İlçe genelinde devlet güçlerinin tank ve ağır silahlarla saldırıları sırasında yüzlerce ev ağır hasar görmüş, binlerce ev ise zarar görmüştü. İlçede devletin özel uygulamalarının devreye girmesiyle 8 mahalle ilk önce “Riskli alan” ilan edilmiş ardından “Acele kamulaştırma” kapsamına alınarak evlerin yıkılması kararı alınmıştı.

4 Nisan günü YPS/YPS-JIN güçlerinin “kamulaştırma” kapsımda karakola dönüştürülen okullara ve zırhlı araçlara yönelik eylem gerçekleştirdi. Düzenlenen eylemin ardından sabah saatlerinde kaymakamlık tarafından ikinci kez “sokağa çıkma yasağı” ilan edildi. Yasağın ilan edilmesiyle birlikte ilçeye tank ve zırhlı araçların yanı sıra binlerce asker ve polis sevk edildi.YPS ve YPS-JIN güçlerinin direnişi karşısında Başak ve Barbaros mahallelerine giremeyen  Saray çeteleri, ilçenin hakim tepelerine yerleştirilen tanklardan yapılan atışlarla mahalleleri bombardıman altına aldı. Yapılan bombardıman sonucu onlarca kişi yaralanırken aralarında iki yaşındaki Esra Şalk, 70 yaşındaki ninesi Zülfiye Şalk, Behiye Erener (45), Rahime Sanır (16) ile aynı aileden Muhyettin, Ahmet, İsa ve Sadettin Tonguç katledildi.

Yaşanan çatışmalar sonrası “kamulaştırma” kararı alınan parsellerde bulunan evlerin içerisine patlayıcılar yerleştirilerek kullanılamaz hale getirildi. Başak ve Barbaros mahallelerine iş makineleriyle giren Saray çeteleri, evleri yıkmaya başladı. Evlerinden zorla çıkarılan yurttaşların eşyalarını dahi almasına izin verilmezken, şuana kadar onlarca ev, iş makineleri ve içerisine yerleştirilen patlayıcılarla yerle bir edildi.

Öte yandan Barbaros Mahallesi’nde bulunan Yavuz Selim İlköğretim Okulu çevresinde bulunan evlerin de yıkılacağı belirtildi. Başak ve Barbaros mahallelerinde yer yer patlama sesleri yükselirken, iş makineleriyle evlerin yıkılmasına devam ediliyor.