Sınırda cesetler çıkıyor

Türk devletinin, Van-İran (Rojhilatê Kurdistan) sınır hattının büyük bölümünde örmeyi sürdürdüğü duvarlar için kazdığı hendeklerden şu ana kadar iki insan cesedi çıktı.

Türkiye tarafından ‘kaçak geçişleri engellemek’ bahanesiyle Rojhilat sınırına örülen duvarın yıl sonuna kadar 64 kilometrelik kısmının tamamlanması planlanırken şu ana kadar 43 km duvar örüldü.

Duvarların örülmesi ile birlikte 500 metrelik mesafe yasaklanacak ve sınır köylerinde köylüler için yeni bir mera ve yayla yasağı başlamış olacak.

Önce kalekol yapan, sonra duvar ören ve duvarın haricinde sınıra ayrıca hendekler kazan Türk devletinin amacı, sınırın iki yanında yaşayan ve akraba olan Kürtlerin birbirleriyle iletişimini tamamen kesmek.

Rojhilat sınırında güvenlik iddiasıyla kazılan hendeklerde son bir ay içinde iki erkek cesedi bulundu. Rojhilat sınırındaki Axrok köyündeki karakolda görevli askerler, devriye gezerken, güvenlik gerekçesiyle oluşturulan ve yağışlarla birlikte içi su dolan hendeklerde bulunan erkek cesetlerin kimliğine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Özalp Devlet Hastanesi morguna kaldırılan bu kişilerin göçmen olduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer bu kişilerin sınırı geçmeye çalışırken hendeklere düştüğünü iddia etti ama görgü tanıkları bu kişilerin sınırın iki tarafındaki askerler tarafından işkence yapıldıktan sonra katledildiğini söylüyor.

Sınırda yaşayan köylülere göre; İran askerleri, Türk askerleri ve korucular arasında mülteciler konusunu rant sahasına devşirmiş ve kaçakçılarla organize çalışan ekipler var. Mültecilerden geçişler için para alan bu gruplar buna uymayıp sınırdan kaçak yollarla geçmeye çalışanları yakaladıktan sonra işkence yapıyor ve sonra sınıra gömüyor.

Köylüler, amacın duvar örmek değil, bu bahaneyle yeni askeri alanlar oluşturmak olduğunu kaydetti.