Suruç Davası ertelendi

Suruç Katliamı Davası'nın 12. duruşması görüldü. Duruşmada Ahmet Davutoğlu'nun dinlenmesi de istendi. Heyeti, talepleri reddetti, duruşmayı erteledi.

Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi'nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla bir araya gelen 33 kişinin katledilmesiyle ilgili açılan davanın 12’nci duruşması, Urfa'da 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. T Tipi Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde görülen duruşmaya, yaşamını yitirenlerin aileleri ve Suruç gazilerinin yanı sıra Suruç Aileleri İnisiyatifi, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, HDP, ESP ve SGDF yöneticileri, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel ile Antep, Ankara ve Amed barolarına bağlı avukatlar katıldı.

İMAM ASLAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Davanın tek sanığı Yakup Şahin, bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Halfeti’de imamlık yapan ve patlamanın yaşandığı gün Suruç’ta yaralıların ve çevrenin fotoğraflarını çekerken halk tarafından yakalanan Abdullah Ömer Aslan hakkında ara celsede suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.

'DAİŞ KONUSUNDA EN GÜVENİLMEZ ÜLKE'

Suruç şehitlerinin ailelerinden Şemsi Yurtgül, Mehmet Özkan, Mehmet Şerif Akhamur, Dilek Şener, Sultan Yıldız da adalet talebinde bulundu.
Patlamada yaralanan Çağla Seven, Türkiye’nin DAİŞ konusunda en güvenilmez ülke olduğunu belirtti.

'BALI MİT'LE GÖRÜŞTÜ'

Ailelerin ardından söz alan dava avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, imam Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasının önemli bir adım olduğunu, ancak bugüne kadar hakkında bir yakalama kararı dahi çıkarılmadığını, Aslan’ın dosyasının hızlıca birleştirilerek hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti.
Avukat Gülhan Kaya, kırmızı bültenle aranan İlhami Balı’nın Ankara Söğütözü’nde MİT yetkilileri ile görüştüğüne dair basına yansıyan haberlere dikkati çekti.
Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel ise Türkiye’nin DAİŞ’lilerin Suriye’ye geçişine göz yumduğunu dile getirerek, “Eğer bu geçişler engellenmiş olsaydı, bu patlamalar yaşanmayacaktı" dedi.
Avukat Can Tombul da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun bu davada sanık koltuğuna oturtulması gerektiğini söyledi.

TALEPLER KABUL EDİLMEDİ

Mahkeme heyeti, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede tanık sıfatıyla dinlenme talebi ve Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanma talebini reddetti. Mahkeme, eksik olan görüntülerin tekrar istemesine, Yakup Şahin, İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin malvarlıklarının araştırılmasına karar vererek, duruşmayı 31 Ocak 2020 tarihine erteledi.