Timurtaş: Birlik olsaydı Türkiye el uzatamazdı

Ciwanên Netewî yên Kurdistanê-Kürdistan Ulusal Gençliği (CNK) Sözcüsü Jiyan Timurtaş, Kürtlerin birlik sağlayamamasından cesaret alan Türk devletinin, işgal saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'yi işgal saldırıları 23 günü geride bırakırken, Rojava halklarının da Onur Direnişi devam ediyor. Kürdistanlılar başta olmak üzere tüm dünya kamuoyu Türk devletinin saldırılarına karşı tepkilerini dile getiriyor. Özellikle Kürtler arasında ulusal birlik konusu da bu dönemde daha çok gündemleşti. Ciwanên Netewî yên Kurdistanê-Kürdistan Ulusal Gençliği (CNK) Sözcüsü Jiyan Timurtaş, Kürt gençliğinin içinde bulunduğumuz süreçteki rolüne ve ulusal birliğin önemine ilişkin konuştu.

GELECEK, GENÇLİKTİR

Bakurê Kurdistan'da askeri vesayet politikasının olduğuna dikkat çeken Timurtaş, bundan dolayı da gençliğin dinamizminin baskılandığını belirtti. Kürt partilerinin gençliğe yeterince öncülük edemediklerini ifade eden Timurtaş, "Örneğin Rojava Devrimi gençliğin öncülüğünde gerçekleşti. YPG'li savaşçıların çoğu gençti. Gençlik, bir halkın zinde kaynağıdır. Gelecek, gençliktir. Rojava’daki savaşçılar ve pêşmergelere baktığımızda, Kürt halkının kazanımlarını koruyan genç kesimdir. Özellikle son kuşak artık gençlikten oluşuyor" dedi.

ULUSAL BİRLİK BİLİNCİ

Kürtlerin ulusal birlik sorununu dikkat çeken Timurtaş, Türk devletinin Kürdistan'a saldırma cesaretini, Kürtlerin parçalı ve birlik olamamalarından aldığını kaydederek, şunları söyledi: "Kürtler bu kadar bölük ve parçalı siyaset yürütmeseydi Türk devleti bugün bu kadar rahat Kürdistan'a el uzatamazdı. Türk devleti Kürtlerin tüm kazanımlarına göz dikmiş durumda. Sadece Bakur veya Rojava’da değil, aynı şey Başûr için de geçerlidir. Başûr’un bağımsızlık referandumunu hatırlayın, Türk devleti ona da müdahale etmişti. Kürtlere kendi kendinizi yönetemezsiniz, mesajını veriyorlar. Kürt partilerimizin de bunun bilinciyle birliği sağlamaları lazım. Ulusal birlik de ulusal meclisin ya da kongrenin toplanmasıyla gerçekleşmeli.”

ENKS, QSD’NİN ÇAĞRISINA YANIT VERMELİ

Askeri birlik olarak da ENKS'nin, QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî’nin çağrısına kulak vermesi gerektiğini söyleyen Timurtaş, “Fakatsız ve koşulsuz, Arap muhalefeti pozisyonundan ayrılmaları gerekiyor. Çünkü o muhalefette ÖSO da var. ÖSO Kürtleri katlediyor ama. 'Ortak yaşam' sloganımızı Rojava’da Kürt halkımız ile uygulamamız lazım. Kürt partilerinin ulusal birlik perspektifi içerisinde bu duruma yaklaşmaları gerekiyor" dedi.

KÜRT GENÇLERİNE BİRLİK ÇAĞRISI

Kürt gençlerine de çağrıda bulunan Timurtaş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "1970'lere de baktığımızda, Kürt gençleri farklı fraksiyonlarda örgütlenmişlerdi. Bu durumun sosyolojisi önemlidir. Kürt gençleri üzerlerine düşen görevi yerine getirerek, onlar da ulusal birlik mantığıyla hareket etmeli. Böylelikle ortak bir mücadele alanı yaratıp, geleceği daha sağlam örebiliriz."