Türk Ordusu Güney Kürdistan’da köyleri bombalamaya devam ediyor

Türk ordusu, Güney ve Kuzey Kürdistan sınır hattında bulunan köy, bağ ve bahçeleri bombalıyor.

Kürdistan'da 90'lı yıllarda köylerde sistematik olarak özel savaş yürüten Türk Devleti, son dönemde Güney ve Kuzey Kürdistan sınırındaki köylerde özel savaş politikasını sürdürüyor. Sınır hattında bulunan birçok köy, yaşanan yoğun savaşta Türk ordusuna ait uçaklar ile bombalandı.

'BİRÇOK KÖY SAVAŞTAN DOLAYI BOŞALTILMIŞTI’

Kuzey ve Güney Kürdistan sınır hattında bulunan Dırê, Erdewê, Sate, Herki, Bedewê, Kiê, Bêgalte, Şuke, Stune, Mervanos Ertis, Herguş, Mawata, Meze, Gunde Şive, Hopê, Adıl Beg köyleri Türk ordusuna ait uçaklar ile bombalanarak bölge halkı köylerinden göç etmişti. Köylerini bırakamayan yöre halkı baharda köylerine dönerek kış mevsimine kadar bağ ve bahçeleriyle uğraşarak yaşam sürdürüyor.

'TÜRK ORDUSU 10 SİVİLİ KATLETMİŞTİ’

Köylerinde bağ ve bahçelerde hasat yaparak geçimlerini sağlayan yöre halkı, Türk ordusunun yoğun bombardımanlarına maruz kalıyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Avaşin, Basya ve Zap bölgesinde 10 yurttaş katledilmiş, birçok yurttaş ise yaralanmıştı. Türk ordusu, bu katliam ardından güney Kürdistan'ın birçok merkezinde protesto edilmiş, Duhok'a bağlı Şeladıze nahiyesinde ise Türk ordusuna ait yerleşkelere yürüyüşler düzenlenmişti.

Türk devleti Kürdistan gerillasına karşı yoğun yaşanan savaşta Kürdistan'da sistematik olarak yürüttüğü özel savaşta yüzlerce köyleri yakarak boşaltmış, yüzlerce yurttaş ise kontra gruplar tarafından katledilmişti. Geçtiğimiz 2015-16-17 yıllarda Zagroslarda Türk devleti gerilla karşısında aldığı tarihi yenilgi ardından bölgede yaşam süren yurttaşların köy, mezra, bağ ve bahçeleri bombaladı.

''KÖYLER MİSKET BOMBALARIYLA DOLU’

İsmini vermek istemeyen Herguş köyünden olan bir yurttaş; "Herguş Güney Kürdistan'ın en güzel köylerinden biridir. Biz yıllardır bu köylerde yaşıyoruz. Şimdi köylerimize gidemiyoruz. Şehirden köyümüze gelirken KDP asayişi bizi bırakmıyor. Bizde kaçak olarak köyümüze geliyoruz. Kendi evine kaçak giren dünyanın neresinde var Allah aşkına söyleyin! Köyümüze saatlerce yürüyerek geldiğimizde gördüğünüz gibi bu bombalarla karşılaşıyoruz. İlk başta bunun ne olduğunu bilmiyorduk. Çocuklarımız yaralandı, hayvanlarımız telef oldu. Bütün bunlara rağmen güney hükümeti sessiz. Güney hükümetini kınıyorum. Hükümetin derhal bu olanlara müdahale etmesini istiyorum. "

"BİR TARAFTAN TÜRKLER, ÖTE TARAFTAN DA KDP’

"Türk devleti uçaklarla vuruyor, havan toplarıyla bombalıyor. Köylerimiz yakılıyor. Türk devletinin bombalamalarına karşı konuşan birçok kişi KDP tarafından tutuklanarak cezaevine atıldı. Bize bu zulmü neden yapıyorlar? Bir taraftan Türkler öte taraftan da KDP. Operasyon var dediler. Ne yapacağız bilmiyoruz" diye belirten yurttaş son olarak, "Biz ne zaman gerilla görsek seviniyoruz. Biz isteriz ki gerilla hiçbir zaman bu dağlardan gitmesin. Gerilla olmazsa halimiz yaman olur. Türkler ve Kürt düşmanları Kürtlere karşı savaşıyor. Buna karşı duran sadece Kürt özgürlük gerillasıdır. Başkası var mı?" diye sorarak konuşmasını noktalıyor.