'Türk devleti gerillanın direniş ruhunu kıramadı'

Dengê Welat radyosuna konuşan YJA Star gerillaları, kimyasal silah dahi kullanan Türk devletinin, gerilla alanlarında ortaya çıkan direniş ruhunu kıramadığını belirtti.

Dengê Welat radyosuna katılan YJA Star gerillaları, Metîna, Zap ve Avaşîn alanlarında 23 Nisan'dan bu yana devam eden işgal saldırılarını değerlendirdi. Kadın gerillaların etkili eylemlerine dikkat çeken YJA Star gerillaları, Türk devletinin kimyasal silah kullanmasına rağmen savaş tünellerine giremediğine vurgu yaptı.

Dengê Welat radyosunda özel bir programa katılan YJA Star gerillaları Havva Koçer ve Viyan Botan'ın değerlendirmeleri şöyle:

İşgalci Türk devletinin Nisan ayında Medya Savunma Alanlarına yönelik başlattığı soykırım saldırıları Kürdistan'ın dört parçasına da sıçradı. Bu saldırılar nasıl değerlendirilmeli?

Havva Koçer: 23 Nisan'daki savaş aslında o gün başlamadı. Ateşkes süreci bittiğinde hareketimize yönelik saldırılar başlatıldı. AKP-MHP faşizmi 23 Nisan'da Zap, Avaşîn ve Metîna'ya işgal harekatı başlatarak saldırıları daha da büyüttü. İlk saldırılar Heftanin alanına yapıldı. Garê'yi de işgal etmek istediler ama arkadaşların iradeleri, gösterdikleri fedakarlık ve direniş düşmanı yenilgiye uğrattı. 23 Nisan'da Zap, Avaşîn ve Metîna'ya saldırı başlatan düşman sıkışıp kaldı. Katil AKP-MHP rejiminin asıl amacı Medya Savunma alanlarının tamamını bir, iki ay içerisinde işgal etmek. Bu alanlarda YJA Star güçleri öncülüğünde büyük bir direniş gelişiyor. Bunu da herkes görüyor. Arkadaşların iradesi, fedakarlıkları insana büyük bir moral veriyor. Bu da önderliğimizden aldığımız güçten kaynaklanıyor.

Viyan Botan: Nisan ayından bugüne kadar topyekun bir savaş yürütülüyor. Türk devleti Kürt halkını, gerillaları, Özgürlük Hareketi'ni yok etmek istiyor. Her türlü yasak silah olmak üzere kimyasal silah kullanıyor. Hiç savaş hukukunu tanımıyor. Buna karşı gerillanın direnişi de devam ediyor. Gerilla Türk devletinin tüm saldırılarına rağmen etkili eylemlerini sürdürüyor. Sürece baktığımızda gerillanın zafere daha fazla yaklaştığını görebiliyoruz.

Avaşîn, Zap ve Metîna'da YJA Star güçleri öncülüğünde büyük kahramanlıklar yaşanıyor. Türk devletinin saldırılarına karşı ortaya çıkan direniş nasıl değerlendirilmeli ve sürece nasıl bir katılım sağlanmalı?

 

Havva Koçer: Bu savaşta dünyayı en çok etkileyen şey kadınların iradesi oldu. Çünkü bu savaş kadınların öncülüğünde yürütüldü. Bir çok kahraman da yarattı. Sonuçları etkili olan birçok eyleme YJA Star güçleri öncülük etti. Bu savaşta YJA Star gerillaları kadınların her alanda başarılı olabileceğini açıkça ortaya koydu. Bu savaşa katılan kadınlar teslimiyeti kabul etmiyorlar, iradelerini korumak için mücadele ediyorlar. Türk devleti gerillanın direnişini kıramayınca kimyasal silaha başvurdu. Bu yüzden düşmana karşı savaşmak güçlü bir irade, ideoloji ve bağlılık gerektiriyor. Bu savaşta şehit düşen arkadaşlarımızdan aldığımız güçle onların izinden mücadele edeceğiz.

Viyan Botan: Metîna, Zap ve Avaşîn'deki direnişte YJA Star'ın rolü çok büyük. YJA Star gerillaları düşmana karşı verilen savaşta bir çok etkili ve başarılı eylem yaptı. Düşmana karşı yapılan eylemlerde askerlerin yaşadığı korku ve dehşet gözlerinde görüyorsunuz.

Faşist-işgalci ordu, gerillanın fedakar direnişi karşısında bir adım dahi ilerleyemiyor. Hala kimyasal gaz ve silah kullanıyor. Savaş suçu işleyen soykırımcı Türk ordusu şu an nasıl bir yenilgi yaşıyor?

Havva Koçer: SAvaşîn kanunları var ama bu savaşta görüyorsunuz ki işgalci Türk devletinin ne gücü, ne de iradesi var, bu yüzden bütün kirli yöntemlerle saldırıyor. Hiçbir savaş kuralını tanımıyor. Örneğin artık dünyada yasaklanmış olan silahları kullanıyor. Dünyanın gözü önünde kimyasal silahla saldırıyor. İşgalci Türk devleti geçmişte de kimyasal silah kullanıyordu yine sıkıştıkça kimyasal silahla saldırıyor. Bütün bunlara karşı hala bir sonuç alamadı.

Viyan Botan: YJA Star gerillaları 23 Nisan saldırılarından önce Heftanîn'deki savaşa da katıldı ve rolünü oynadı. Şimdi de Medya Savunma alanlarında rolünü oynuyor. Bu da YJA Star gerillaları için büyük bir başarıdır. Genel olarak gerillalar büyük bir direniş sergiledi. Düşman savaş tünellerine giremiyor. Türk devleti bu savaşı kimyasal kullanarak kazanmak istiyor. Tabi buna karşı gerillanın taktik ve yöntemleri var. Gerilla asla alternatifsiz değildir.

YJA Star gerillaları öncülüğünde gelişen direniş nasıl bir yaratıyor? Özellikle gerilla direnişine bağlı olan Kürt halkı için bir isyan süreci olduğunu söyleyebilir miyiz?

Havva Koçer: YJA Star ve HPG öncülüğünde gelişen direniş hem Kürdistan'ı, hem de yurt dışını etkiledi. Türkiye'de her türlü baskı ve şiddete karşı kadınların, gençlerin ve toplumun tüm kesimlerinin geliştirdiği mücadele bu etkinin yansımasıdır. Avrupa ve Kürdistan'daki halkımız her zaman hareket halinde. Aralıksız bir şekilde eylem yapıyorlar. Bu gerillanın etkisidir. Kürdistan dağlarındaki gerillaların direnişi tüm alanlara yayılıyor. Yeni bir ruh inşa ediyor.

Viyan Botan: YJA Star gerillaları öncülüğünde bir savaş yürütülüyor. Kadın savaşçılar her yerde etki yarattı. Kürt halkı ve dostları da gerillanın bu direnişine hem destek veriyor hem de yardım ediyor. Bu aynı zamanda uluslararası arenada güç oluşturuyor. Biz de YJA Star gerillaları olarak bu savaşta düşmanı yeneceğiz ve zafere ulaşacağız.