Türk devletinin 'kaybettiği' isimler için buluşuldu

Êlih, Amed, Colemêrg’de Türk devletinin 'kaybettiği' isimler için buluşuldu.

30 yıl önce kaybettirilen Özgür Ülke çalışanı İsmail Ağaya ve Amed’de kendisinden haber alınamayan Gıyasettin Oduncu’nun akıbeti, Colemêrg’te ise katledilen 3 iş insanının failleri soruldu.
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam ettirdi. 799’uncu haftada tekrar bir araya gelen kayıp yakınları, faili meçhule gidenlerin ve kaybettirilenlerin fotoğraflarını taşıdı.
İHD Amed Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz, bu hafta 1995 yılının Mayıs ayının son günlerinde eşine, “Arkadaşlarla Xarpêt’te (Elazığ) bulunan Hazar Gölü’ne gideceğiz” diyerek evden ayrılan ve kendisinden daha sonra haber alınamayan Gıyasettin Oduncu'nun hikayesini okudu.

 
ÊLIH
Kayıp yakınları, her hafta gerçekleştirdikleri “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” anma eyleminin 635’incisini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme DEM Parti ile DBP Êlih İl Örgütleri, Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA), Eğitim-Sen, Êlih Barış Anneleri Meclisi yanı sıra çok sayıda kayıp yakını katıldı. Gözaltında kaybedilen yurttaşların fotoğraflarının açıldığı açıklama metnini İHD Şube yöneticisi Melek Atalay okudu.
Eylemde 29 Mayıs 1994 tarihinde Êlih’te JİTEM tarafından kaçırılan Özgür Ülke gazetesi dağıtımcısı İsmail Ağaya’nın akıbetini sordu.

 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde bir araya geldi. Eylemin 125’inci haftasında 3 Haziran 1994’te gözaltına alındıktan sonra infaz edilmiş bedenleri köylüler tarafından bulunan iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın akıbeti soruldu. Eylemde basın metnini Hacı Karay’ın torunu Kerim Öztunç okudu.