Van cezaevlerinde tutsakların infazları keyfi uzatılıyor

Van cezaevlerinde tahliye ve denetimli serbestlik bekleyen siyasi tutsaklar, disiplin cezaları gerekçe gösterilerek tahliye edilmiyor. Cezaevi yönetimi, siyasi tutsakların denetim ve tahliyelerini ikinci defa 6 aylığına uzattı.

Ekim ayı içerisinde Van F Tipi hapishanesinde siyasi tutsakların koğuştan kaçırılarak bilinmeyen bir yerde sorgulanmasının ardından bu kez denetim ve tahliyeleri ertelenmeye başlandı.

Siyasi tutsakların demokratik protesto hakkını engelleyen ve yapılan etkinlikleri suç sayan cezaevi idaresi, yeni bir hak ihlalini devreye soktu.

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi Gözetim Kurulu, tahliye ve denetimleri keyfi olarak uzatıyor.

Cezaevi Gözetim Kurulu, siyasi tutsaklar İzzet Kına, Faik Taştan, Şahin Öncü, Hakan Bilekçi ve Kemal Kahraman’ın daha önce aldıkları hücre cezalarını gerekçe göstererek, ‘İyi halli’ olmadıkları gerekçesiyle infazlarını yaktı ve denetim ile serbest kalmalarını engelledi. 

Faik Taştan ve İzzet Kına isimli siyasi tutsakların infazları disiplin cezaları olduğu gerekçesiyle ikinci kez 6 ay daha uzatıldı.

Konuya ilişkin bilgi veren tutsak aileleri; cezaevi yönetimlerinin keyfi olarak böyle bir uygulama içine girdiklerini ve hukukta yeri olmayan yöntemlere başvurduklarını söyledi.

Tutsak yakınları, “Konu hakkında yetkili makamlara yaptığımız başvurular sonuçsuz kalıyor. Önce keyfi olarak hücre cezası veriyorlar, sonra da bunu gerekçe göstererek denetimlerini erteliyorlar. Tutsaklarla görüştüğümüzde bu konuda kamuoyundan duyarlılık çağrısı beklediklerini söylediler” dedi.

Tutsak aileleri, bu hukuk dışı uygulamaya son verilmesini istedi.