Van iddianamesi açıklandı: Sivil itaatsizlik eylemi ve cenazelerle ilgilenmek suç

Van'da Belediye Eşbaşkanı Kaya'nın da yargılandığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Van'da Belediye Eşbaşkanı Kaya'nın da yargılandığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı "KCK Davası"nın gerekçeli kararı açıklandı.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekçeli kararda, siyasetçilerin "halk mahkemeleri" adı altında yargılama yaptıkları, ilçelerden örgütsel içerikli rapor isteyerek gösteri ve toplantılara katıldıkları iddia edildi. 

İddianamede, yargılanan kişilerin Kent Meclisi ve Demokratik Toplum Kongresi ile ilişkileri de konu yapıldı. Belediye yöneticilerinin cenazelere katılmasının ve yaşamını yitirenlerin aileleriyle ilgilenmesinin de 'suç unsuru' sayıldığı iddianamede, sivil itaatsizlik eylemlerine katılmanın dahi KCK adına yapıldığı iddia edildi.

KİŞİ BAŞINA 10 YILDAN FAZLA HAPİS

Van'da, 7 Haziran 2012'de PKK/KCK'ye yönelik operasyonda Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alınmıştı. Tutuksuz yargılanan Kürt siyasetçiler hakkında "terör örgütüne üye olmak" suçundan Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. 4 Ocak'taki duruşmada Kaya ile Cüneyt Caniş ve Veli Avcı 15'er yıl, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır ve Metin Adugit 13 yıl 6'şar ay, Mehmet Şirin Yıldız, Mihriban Şah ve Murat Durmaz 12'şer yıl, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan ve Derviş Polat 9'ar yıl, Hecer Sarıhan da 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.