Çarçella’da kış manzaraları

Çarçella yüksekliği ve ihtişamıyla başlı başına büyüleyici bir mekan, buna bir de kara kışın beyaz tabakası eklendiğinde manzarayı seyredenlerde dünyanın çatısından bakıyor duygusu gelişiyor.

Kara kış Kürdistan’ın dağı Çarçella’da ortaya çıkan manzarasıyla insanı kendisine hayran bırakıyor. Kürdistan özgürlük gerillası yaşadığı, adım attığı her coğrafyaya, hem ayak uydurabiliyor, hem de coğrafyanın dezavantajlarını kendisi için avantaja çevirmeyi öğreniyor. Kara kış zor koşulları ile tüm yüzünü gösteriyor. Kürdistan özgürlük gerillaları da kara kışı bahara hazırlık süreci olarak geçiriyor. Hava koşulları ve yoğun yağan kar dünyanın hangi coğrafyasında olduğunuzu unutturuyor çünkü etrafınızda yoğun bir beyaz tabakadan ötesini göremiyor hale geliyorsunuz.

Çarçella yüksekliği ve ihtişamıyla başlı başına büyüleyici bir mekan, ayrıca buna bir de kara kışın beyaz tabakası eklendiğinde manzarayı seyredenlerde dünyanın çatısından bakıyor duygusu gelişiyor. En değme dağcıların dahi kış aylarında tırmanmaya cesaret edemeyeceği Çarçella zirvelerinde Kürdistan özgürlük gerillaları yaşamlarını olağan hale getiriyor.

ÇARÇELLA’NIN ZİRVESİNDE ‘OKSİJEN TÜNELİ’ AÇMA NÖBETİ

Hem yükselti, hem de yoğun kar nedeniyle ortaya çıkan manzara uçsuz bucaksız bulut denizini andırıyor. Gerillanın konuşlandığı zirvelerdeki kamplarda günlük yaşam ‘olağan’ akışında seyrediyor. Kar yağışı arttığında kampın kapı ve pencereleri kapandığı için oksijen sorunu yaşayan gerillalar ‘oksijen tüneli’ açma nöbetine başlıyorlar. Gerilla Ruken elinde kar küreği ile onlarca kiloluk karları atıp tünel açma nöbetini ilerletirken, yüzünden gülümsemesi eksilmeden işini sürdürüyor. Tünel açılıp bittiğinde ise tünelden alınan temiz karların günlük yaşam ihtiyaçlarını kullanmak üzere eritilmesi takip ediyor ve ardından ise dışarıdan temiz kar toplanıyor.