Êzidîler Türk devletini protesto etti

Êzidî halkı, Türk devletinin Şengal'e dönük işgal tehditlerine karşı alanlara çıktı.

Türk devleti ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Êzidî halkına ve Şengal’e dönük tehditlerine karşı Êzidî halkı, Şengal’in Sinûnê ilçesinde bütün kurum, dernek ve örgütleri ile birlikte yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte Irak hükûmetine ve uluslararası topluma Türk devletine karşı tavır alma çağrısı yapıldı.

Sinûnê ilçe merkezinden başlayıp Sinûnê Yönetim Merkezi binasına kadar devam eden yürüyüşte Êzidî halkı, 3 Ağustos 2014 fermanında yanlarında olup kendilerini savunan güçler dışında topraklarında hiçbir gücün varlığını kabul etmeyecekleri mesajını verdi.

'ÊZİDÎ HALKI KENDİ İRADESİYLE HAREKET EDEBİLİYOR'

Yürüyüşün sonunda, Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eş Başkanı Hesen Hacî, katılımcılar adına bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, "Türk devletinin topraklarımızda katliam gerçekleştirmek için savurduğu tehditleri kabul etmiyoruz. Irak hükümeti ve uluslararası toplumdan, Türk devletinin bu tehditlerine karşı sessiz kalmamalarını talep ediyoruz. Türk devleti, Şengal’in kendi kendisini yönetebilmesine tahammül edemediği için tehditler savuruyor” denilirken, Êzidî halkının kendi iradesi ile hareket edebileceği bir seviyeye ulaştığına dikkat çekildi.

'PKK'YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Hesen Hacî, HPG-YJA Star Gerillalarının Şengal’den çekilmesine ilişkin de "PKK’ye teşekkür ediyoruz. Onları hiçbir zaman unutmayacağız" dedi.

'GELMELERİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Sinûnê İlçe Sorumlusu Xwedêda Çûkê de, “Halkımız için elimizden geleni yapacağız. Uluslararası toplum ve insan hakları örgütlerine sesimizi ulaştıracağız” dedi.

DAİŞ’in 2014 yılında Şengal’e dönük ferman saldırılarını da hatırlatan Çûkê, "Daha önce de pêşmerge güçleri buradaydı. Ama ne yazık ki bizi DAİŞ’in eline bıraktılar. Bu yüzden de topraklarımıza başka hiçbir gücün gelmesini kabul etmiyoruz. Kendi kendimizi savunmak istiyoruz ve halk savunma birliklerimiz de YBŞ ve YJŞ’dir" diye konuştu.