YENİLENDİ III

İşgalci Türk devleti Avrupa’da protesto ediliyor

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal saldırılarını protesto eden Kurdistanlılar ve dostları, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı ve Kurdistan’ı sahiplenme çağrısı yaptı.

İŞGAL SALDIRILARI PROTESTO EDİLİYOR

Almanya, İsviçre ve Fransa kentlerinde Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik yeni işgal saldırısı yapılan miting ve yürüyüşlerle protesto edildi. Avrupa’nın birçok kentinde daha protestolar yapılıyor.

MANNHEIM

İşgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’a yönelik yeni işgal saldırısı Almanya’nın Mannheim kentinde düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi’nin (KCDK-E) çağrısıyla Mannheim tren istasyonunda bir araya gelen onlarca Kurdistanlı ve dostları, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bijî Serok Apo”, “Diktatör/Katil Erdoğan” sloganlarını attı.

Mitingde KCDK-E’nin işgal saldırılarına karşı hazırladığı bildiri okundu, ardından Almanya Marksist Leninist Parti (MLPD) temsilcisi bir konuşma yaptı. Ukrayna'daki savaş suçlarını, faşist Hamas'ı ve Filistin’e saldıran İsrail rejimini haber yapan medyayı faşist Erdoğan yönetimindeki Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırıları hakkında hiçbir haber yapmamakla eleştiren Temsilci, “Burada bir çifte standart olduğu çok açık. Çünkü Türkiye, aynı zamanda Alman hükümeti tarafından en modern silahlarla donatılan önemli bir NATO ortağıdır. 16 Nisan gecesi Türk ordusu Metîna'nın en az beş köyüne vahşi bir saldırı düzenledi. Metîna, Başûrê Kurdistan'da yer alıyor.  O tarihten bu yana bu bölge sürekli bombalanıyor. Saldırı alanları adım adım genişletildi. Bombalamalarda helikopter ve savaş uçaklarının yanı sıra karadan da roket ve obüsler kullanıldı. Uzun zamandır Medya Savunma Alanları ve Metîna'da gerillaya yönelik duyurulan büyük işgal saldırısı pazar günü gerçekleşti. Emperyalist Türk devletinin sadık bir müttefiki olduğunu kanıtlayan ve bu işgalin hazırlanmasında ve uygulanmasında kara birlikleri rolünü üstlenen Barzani kliğine bağlı PDK'nin işgaldeki rolü özellikle utanç vericidir. Uluslararası hukuku ihlal eden bu savaş, aynı zamanda Batı Suriye'deki Rojava'nın demokratik, özyönetim bölgelerini de tehdit ediyor. Medyada tüm bunlar hakkında büyük bir sessizlik oluştu. Bu nedenle bunu kamuoyuna duyurmak daha da gerekli. Zaten 2023'ten bu yana ve 2024'ün başından beri Türkiye, uluslararası hukuka tamamen aykırı olan ve BM, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve BM örgütü gibi uluslararası kuruluşlarca bilinen beş farklı zehirli gaz, drone ve diğer insanlık dışı silahları kullanmış ve kullanıyor. kimyasal silahların yayılmasına karşı.  Çok sayıda başvuru ve protestoya rağmen bu kurumların hiçbiri harekete geçmedi. Kürt halkına ve onların kurtuluş hareketine karşı yürütülen savaş, dünyadaki birçok sıcak savaş noktasından biridir.”

Miting, işgal saldırılarına karşı atılan sloganlarla sona erdi.

DUISBURG

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla  kent merkez tren istasyonu önünde saat 18.00’da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları tarafından yapılan mitingle işgalci Türk devletinin Metîna’ya saldırısı protesto edildi.

Faşist Türk sömürgeciliğinin uzun zamandır planladığı Başûrê Kurdistan'a yönelik işgal saldırısını 16 Nisan'dan bu yana Medya Savunma Alanları'na yönelik hava ve top saldırılarıyla devam ettirdiği belirtilen konuşmalarda, “Faşist şef Erdoğan'ın Bağdat ziyareti öncesinde başlatılan saldırılar, Metîna'nın köy ve kasabalarına da yönelmiş durumda. Çok açık ki faşist şef  Erdoğan, ziyareti arifesinde bölge yönetimi ve KDP'ye isteklerini kabul ettirmek amacıyla baskı kurmayı amaçlıyor. Aynı şekilde Irak yönetimini işgalin bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor. Son 2 ay içerisinde defalarca  bakanlarını gönderen faşist şef, istediği hedefe ulaşmak için gerilla alanlarına saldırarak elini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu, Kürt halkına karşı sürdürülen sömürgeci savaşın yeni bir adımıdır” denildi.

KDP’nin ihanetinin de kınandığı eylemde, “Gerillaya kalkan olup bu faşist iktidarı yıkalım” denildi.

Eylemde Kurdistan Özgürlük Gerillası’nı ve Kurdistan’ı sahiplenme çağrısı yapılarak, saldırıların bir an önce durdurulması istendi.

Mitinge katılan AGİF-ATİF, Partizan ve Alman Uluslararası Gençlik Örgütü temsilcileri de birer konuşma yaparak Kürt halkı ile dayanışma içinde olduklarını dile getirdiler.

Mitingde sık sık “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Bimre Xiyanet”, “Katil Erdoğan” ve “Terörist Türkiye” sloganları atıldı.

BERN

İsviçre’nin Bern şehrinde TC devletinin Metîna’da başlattığı işgal operasyonu basın açıklaması ve oturma eylemi ile protesto edildi.

Bern tren istasyonunda gerçekleştirilen eylemde Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Burhan Karakoç bir konuşma yaptı. Türk devletinin Kurdistan topraklarında Kürtlerin kanıyla kendini var etmeye çalıştığını belirten Karakoç, “Başlatılan bu faşist operasyonu protesto ediyoruz. Avrupa kamuoyuna sesleniyoruz; artık Türkiye teşhir edilmeli ve saldırılara karşı çıkmalı. Bizim amacımız toprağımıza, şehitlerimize ve yoldaşlarımıza destek ve ses olmaktır” dedi.
Eyleme katılan Siyasetçi Ferhat Encü de, Türk devletinin her gün Kürt halkına karşı saldırılar gerçekleştirdiğini belirterek, “Bugün Erdoğan Hewlêr ile Bağdat’a ziyarete gitti. Bu ziyaretin amacı kendisiyle beraber yürüyen Barzani ile beraber Kurdistan dağlarına yeni saldırılar başlatmaktır. KDP ile, Bağdat hükümeti ile beraber Kurdistan dağlarını, Kürt halkını yok etmek istiyorlar. Eli kanlı TC devleti düşmanlık bile yapamıyor. Yüzyıllardır Kürt halkını yok etmekle kendisini var ediyor. O kadar alçak bir düşman ki kimliğimize, kültürümüze, müziklerimize ve toprağımıza bile karşı çıkıyorlar. Ama biz Kurdistan’ı özgürleştirene, topraklarımızda barış içinde yaşayana kadar özgürlük mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.
Şehit Aileleri Derneği adına da Saadet Sürer söz aldı. “Kurdistan özgürlük gerillasını asla yalnız bırakmayacağız” diyen Saadet Sürer, Türk devletiyle birlikte saf tutan Barzani Ailesi’ne tepki göstererek şunları kaydetti: “Erdoğan düşmanımız ama yanında duran Barzani ile çetesi de bizim düşmanımız. Bugün özgürlük mücadelesinde şehit düşmüş gerillaların kanı Barzani’nin elinde. Erdoğan’ın yolunu açan, peşmergelerini öne süren Barzani’dir. Erdoğan ile Barzani’nin bitişi beraber olacaktır, buna eminiz. Ama bunu herkes bilsin ki biz hiç bir zaman evlatlarımızı, yoldaşlarımızı, partimizi ve özgürlük mücadelesini yürüten gerillayı yalnız bırakmayacağız ve bunu tüm dünyaya yansıtacağız.”

Sürer’in konuşmasının ardından İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde işgal saldırına karşı düzenlenecek eylemlere katılım çağrısı yapıldı.

Açıklama ardından oturma eylemi yapan Kurdistanlılar, sloganlar eşliğinde işgal saldırısını kınadı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türk Devletinin Başûrê Kurdistan topraklarına yönelik işgal saldırıları miting ile protesto edildi.
Dest Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin Meclisi’nin organizesiyle Berlin’in işlek yerlerinden olan Alexanderplatz meydanında bir araya gelen Kürtler ve dostları, Kurdistan Özgürlük Şehitleri için saygı duruşunda bulundu.  Mitingde soykırımcı Türk devletinin 31 Mart seçimlerinde aldığı hezimet sonrası kendi iktidarını ayakta tutabilmek için KDP ile birlikte Metîna’ya yönelik savaş uçakları, helikopter, top ve obüslerle işgal girişimi başlattı. Varlıklarını Kürt katliamları üzerinden sürdürmek isteyen Türk devletini ve ortaklarını bulunduğumuz her alanda teşhir etmeye ve Avrupa devletlerinin sessizliğini kınayacağız” şeklinde açıklamalar yapıldı.
Mitingde “Bimre Xiyanet”, “Zap Avaşîn Metîna, Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı.

PARİS

Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı Fransa’nın başkenti Paris’in Corbeil banliyösünde eylem yapıldı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Corbeil belediye meydanından Corbeil istasyonuna kadar yürüyen Kurdistanlılar, gerilla direnişini selamlarken , KDP’nin Türk devleti ile işbirliğine tepki gösterdi.

 

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde faşist Türk devleti düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Europa Galerie önünde gerçekleştirilen eylemde Türk devletinin ortağı Barzani Ailesi de kınandı ve gerillanın direnişi selamlandı. Mitingde “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Terörist Erdoğan” ve “Bimre Xiyanet sloganları atıldı.

DRESDEN

Almanya’ya bağlı Dresden’de yaşayan Kürtler ve dostları, Türk devletinin işgal saldırılarını Kürtçe ve Almanca yapın açıklamalar ile kınadı.
Albert Platz’da gerçekleştirilen eylemde şu vurgular öne çıktı: “Yüz yıldır Kürt soykırımı yapan faşist Türk devletinin savaş rejimi, ülkenin tüm ekonomisini Kürt halkının imhası için kullanarak iflas etti. 31 Mart seçim sonuçlarına yansıyan hem ekonomik hem de siyasi iflasını gizlemek isteyen AKP-MHP rejimi, tekrar işbirlikçilerini ve tüm savaş tekniğini harekete geçirmiş durumdadır. Bizler halk olarak faşizmi Kurdistan’dan söküp atıncaya kadar sokaklara ineceğiz. Siz devlet imkanlarını kullanarak bizi yok etmek için saldırırsınız, biz de halk olarak size boyun eğmeden onurluca direniriz ve mutlaka kazanacağız.”

Açıklamanın sonunda, “Kürt halkını her nerede olursa olsun sokaklara çıkıp özgürlük mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz” denildi.
Eylem, “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Zap Avaşîn Metîna, Berxwedana Gerîla” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.

LOZAN

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'na yönelik KDP işbirliğiyle sürdürdüğü işgal saldırılarına karşı öfkelerini sokağa taşıyan Kurdistanlılar, İsviçre'nin Lozan kentinde eylemdeydi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-LOZAN) ve Lajîn Kadın Meclisi'nin çağrısıyla St Laurent meydanında bir araya gelen kitle, işgale karşı gerilla direnişine sahip çıktı.

CDK-Lozan adına eylem alanında bir konuşma yapan Sıtkı Demir, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'a ve Başûrê Kurdistan'a gerçekleştirdiği ziyarete işaret ederek KDP'nin işgal saldırılarında Türk devletiyle ortaklık ettiğine dikkat çekti.

Dört parça Kurdistan halkının bu ortaklığa karşı topyekûn bir direniş sergilemesi gerektiğini ifade eden Demir, "Erdoğan bu ziyaretiyle Kurdistan'a yönelik işgali genişletmek istemektedir. Bu saldırılara karşı tüm Kurdistani örgüt ve hareketler ulusal birlik temelinde bir araya gelerek direniş sergilemelidirler."

Fransızca basın metninin okunmasıyla devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (Dem-Kurd) çağrısı üzerine Zürih merkez tren istasyonunda bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları basın açıklaması yaptı.

Saygı duruşuyla başlayan eylemde Almanca hazırlanan basın metni okundu. Metni okuyan Dem-Kurd Üyesi Emre Kara, şunları belirtti: “İşgalci Türk ordusu Metîna’ya helikopter, savaş uçakları, top ve obüslerle eşliğinde işgal saldırısı başlattı. Türk devleti milyonların 31 Mart seçimlerinde ortaya koyduğu duruşa karşı, çöküşe giden iktidarını ayakta tutabilmek için KDP ile birlikte Metîna’ya işgal saldırısı başlatarak Kürt düşmanı yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. İşgal saldırısı Kurdistan halkının değerlerini, geleceğini ve tüm kazanımlarını hedeflemektedir. Türk ulus devlet faşizmi ve her dönemin onun sadık işbirlikçisi olarak hareket eden KDP ihanet çizgisinde ısrar etmektedir. Sömürgeci Türk devleti çökertme planı ile tüm Kürdistan halkının kazanımlarına, değerlerine saldırarak işgal ve katliamlarla sonuç almak istiyor. Kürt halkının direnişi ve özgürlük savaşçılarının mücadelesi bu planları bir bir boşa çıkarmıştır. Türk devletinin tasfiye ve çökertme planı çökmüştür.

Kurdistan halkının mücadelesi karşısında tutunamayan Türk devleti, önce insanlık düşmanı DAİŞ çeteleri ile sonuç almak istedi. Bu çeteler yenilgiye uğrayınca topyekun savaşla sonuç almak istedi, bununla da başaramayınca işbirlikçi zihniyetle hedefine ulaşmak istiyor. Bugün de Medya Savunma Alanlarında Kurdistan halkının onur mücadelesini yürüten gerillaya karşı KDP ile birlikte bir işgal saldırısı başlatılmıştır. Bu saldırı tüm Kürdistan halkına ve değerlerine karşı yapılmaktadır. Toprağına, değerlerine ve halkına bağlı olan her Kurdistanlı, bu kirli politikalara karşı çıkmayı ulusal bir görev olarak görerek mücadeleyi yükseltmelidir. Gün, ulusal birlik ruhu ile tüm parçalardaki Kurdistan halkının kazanımlarını savunma günüdür.”

Eyleme katılan Revolutionärer Aufbau Zürich Temsilcisi ise, Kürt Özgürlük Mücadelesiyle daima dayanışma içinde olacaklarını dile getirdi.

Eylemde sık sık “Bijî Berxwedana Gerîla”, “Es lebe Gerilla”, “Zap Avaşîn Metîna, Berxwedana Gerîla” sloganları atıldı.

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre kentinde Kurdistanlılar, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı alanlara çıkarak tepkilerini dile getirdi.

Monrbenon alanında bir araya gelen kitle, burada basın açıklaması yaparak KDP yönetimi ve Irak hükümetinin saldırılara ortaklığını protesto ederken uluslararası kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

CDK-Cenevre Eşbaşkanı İbrahim Yüksel ise şu konuşmayı yaptı: "Türk devleti 40 yıldır Kürt halkına saldırıyor. 18-19 Nisan'dan bu yana Medya Savunma Alanlarına tekrar saldırdı. Türk devleti bu saldırıları tek başına değil KDP’yi de yanına alarak sürdürüyor. KDP-Barzani Ailesi, 100 yıldır Kürtlerin sırtında hep bir ihanet hançeri olarak duruyor. Buradan Kurdistan’ın dört parçasına sesleniyoruz; sırtımızdaki bu ihanet hançerini artık söküp atalım. KDP eliyle Kurdistan'ı işgal etmek istiyorlar. Biz Cenevre'deki Kürtler olarak bu saldırıları da ihaneti de kabul etmiyoruz, her zaman alanlarda olacağız. Sizin bu saldırılarınıza karşı gerillamızın yanında yer alacağız. Nasıl ki işgalciler 2008'de Zap'tan Avaşîn'den, Garê'den geri çekildiyse Metîna'dan da göstereceğimiz direnişle geri çekilecektir."

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyesi Mahmut Oran da Başûrê Kurdistan halkını ve Kürt gençliğini işgale karşı tüm gücüyle seferber olmaya çağırdı.

Eylem, gerilla direnişini selamlayan sloganlarla sonlandırıldı.

LUZERN

İsviçre’de işgal saldırılarına karşı alanlara çıkan kentlerden biri de Luzern’di. Bahnhofplatz'ta düzenlenen eylemde CDK-Luzern Eşbaşkanı Gevher Altürk konuştu. Kürt halkı olarak işgale ve KDP ihanetine karşı alanlarda olacaklarını ifade eden Gevher Altürk, “Buradan işgale direnen gerillaları selamlıyor ve bu işgale ortak olan herkesi uyarıyoruz; kim bu ihanet sürecine dahil olursa tarihin çöplüğünde yerini alacaktır. Yaşasın gerilla direnişi" dedi. Açıklama ardından Almanca basın metni okundu.

BASEL

İsviçre Basel'de düzenlenen eylemin adresi ise Claraplatz'tı. CDK-Bl adına Necla Dersim bir konuşma yaparak, KDP’nin saldırılara ortaklığını kabul etmeyecekleri, gerilla direnişine sahip çıkacakları mesajını verdi.

ST. GALLEN, WINTERTHUR, SOLOTHURN YARIN ALANLARDA

Kurdistanlılar İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde işgal saldırılarına karşı yarın da alanlarda olacak.

Adresler şöyle:

St Gallen / saat 17.00 Demokratik Kürt Toplum Merkezi önünde

Winterthur / saat 18.30 Bahnhofplatz

Solothurn / saat 16.00 Bahnhofplatz 

KASSEL

Türk devletinin işgal saldırılarının yürüyüşle protesto edildiği Almanya’nın Kassel kentinde de "Bijî Berxwedana Gerîla" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı. Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) Kassel ve enternasyonalist gençler öncülüğünde Rasthaus’da bir araya gelen kitle, Halitplatz meydanına yürüdü. Burada yapılan konuşmalarla işgale karşı Kurdistanlılar ve dostlarına harekete geçme çağrısı yapıldı.

MARSİLYA

Şehit Tîjda Ekecik Meclisi St. Charles garında İmralı’daki mutlak tecrit ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılara karşı sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

İstasyon girişinde polis engeliyle karşılaşan gençler, buradaki halkın dikkatini çekmek için  pankart ve posterler açtı. Daha sonra istasyon girişinde bir açıklama yapılarak “TC devleti ve işbirlikçileri iyi bilsin ki biz Önderliğimizin ve özgürlük gerillamızın her zaman yanındayız. Halkımızın yanındayız. Eylemlerimiz Önder Apo fiziki olarak özgürleşinceye kadar aralıksız devam edecektir” denildi.

Eylemde “Bijî Serok Apo” , “Bijî Berxwedana Gerîla” ve “Bijî Berxwedana Zîndana” sloganları atıldı.