İşgalcileri yenilgiye uğratan Şehit Helmet Devrimci Operasyonu

HPG ve YJA-Star güçleri, işgalcilerin yenilgiye uğratılmasının çok uzakta olmadığını gösterdi. Bu operasyonda verilen mesaj, herkesin bu süreçte üzerine düşen rolü oynaması ve Kurdistan devriminde aktif bir birey olması gerektiğidir.

Sonbahar-kış sürecinde özgürlük gerillaların geniş kapsamlı eylemleri artıyor. Geçtiğimiz 2 ayda bu açıkça ortaya çıktı. Metîna, Zap ve Xakurkê’de kapsamlı devrimci operasyonlar düzenlendi ve Türk ordusunun yüzlerce askeri öldürüldü.

Gerilla güçleri, aynı performansla ve geçmiş operasyonlardan edindiği tecrübelerle 12 Ocak 2024'te Şehit Helmet Dêreluk devrimci operasyonu gerçekleştirdi. Sadece bölgede değil genelde dünyada, özelde ise Türkiye'de bu operasyonun çok büyük bir etkisi oldu.

Operasyon, ölümsüz fedai Helmet Dêreluk adına yapıldı. Helmet, 23 Aralık 2023'te Amediyê direniş alanında işgalcilere ağır darbe vurulan devrimci operasyonda şehit düştü. Zap ve Dêrelûk’da büyüyen şehit Helmet, düşmanın topraklarını işgal etmesine tahammül edemiyordu. Bu nedenle işgalcilere darbe vurmak ve yoldaşlarının intikam almak için düzenlenen devrimci operasyona katıldı. Sonuna kadar başarıya inandı ve buna kilitlendi. Şehit Helmet’in intikamını almak amacıyla yoldaşları operasyona onun adını verdi.

Zap alanına bağlı Amediyê bölgesinde son 3 yıldır büyük bir direniş sergileniyor. Yani yapılan bu eylemler ilk kez olmadı. Gerillaların bu alandaki varlığı hiçbir zaman azalmadı ve hakimiyet Türk devletine devredilmedi. Bu bölgede ve her tepede direniş mevzileri var. Öyle kaleler var ki, işgalci ordu güçsüz ve çaresiz kalıyor. Son yıllara iyi bakıldığında gerilla güçlerinin eylemlerinin her zaman var olduğu ve bölgede kusursuz bir hakimiyeti olduğu görülecektir. Bu bölgelerde kilitlenen bizzat Türk ordusunun kendisidir. Şehit Helmet Dêrelûk operasyonu son derece planlı bir şekilde gerçekleştirildi. Savaşın başarısı için tüm faktörler uygun şekilde uygulandı. Gerilla oldukça yüksek bir performansla düşmana yönelik saldırılarda bulundu. Bu operasyonda taktiğin geliştirilmesi çok önemlidir.

Bu eylemlerde öne çıkan bir diğer konu ise, gerilla timlerinin sayısının çokluğu ve koordinasyonudur. HPG ve YJA Star, bu operasyonu çok sayıda uzman timle gerçekleştirdi. Burada koordinasyon konusu çok fazla öne çıkıyor. Aynı zamanda işgalcilere saldırmak da bu eylemlerin önemli faktörlerinden biridir. Özellikle şok yaratan sert vuruş tarzı çok etkileyici. Bu da HPG ve YJA Star'ın yeniden inşa projesinin çok yüksek bir düzeye ulaştığını gösteriyor. Eylem çok zor koşullarda gerçekleşti. Bir yanda havanın soğuk ve fırtınalı olması, diğer yanda KDP güçlerinin tüm lojistik güzergahları kapatması koşulları altında bu düzeyde bir eylemin gerçekleştirilmesi sıradan bir şey değildir.

EN BÜYÜK ŞOK AMEDIYÊ’DE DEĞİL ANKARA’DAYDI

Buna rağmen gerilla güçleri durmak bilmiyor ve Kurdistan topraklarını koruma görevini sürdürüyor. Ancak işgalci Türk devleti ve onun özel savaş medyasının, ordusunun yenilgisini hava durumuna bağlıyor. Esasında konuşmadıkları konu, askerlerinin iradesinin olmaması ve savaşamamasıdır. Son üç yıldır bölgede yaşananlar, bugün kamuoyuna çok net bir şekilde yansıyor. Bunun sonucunda hedeflenen tepeler gerilla güçleri tarafından tamamen temizlendi ve işgalcilerin mevzileri ortadan kaldırıldı. Yani bu operasyonda tepeler gerillanın eline geçmişti. Gerilla toplamda 14 silah, 15 gece, gündüz termal dürbün ve çok sayıda askeri teçhizat ele geçirdi. Bu devrim niteliğindeki operasyonda 61 işgalci gerilla güçleri tarafından öldürülürken, fedaice savaşan 2 Özgürlük Gerillası da şehit düştü.

Bu eylemin işgalci Türk devleti üzerindeki etkisi ilk anlarda görüldü. Büyük şok Amediye'de değil Ankara'da yaşandı. Bütün devlet görevlileri şoka girdi ve üzgündü. Hava teknolojisi ‘efsanesi’ başarısız oldu ve özel askerleri gerilla güçleri karşısında savaşamadı. Daha eylemin ilk günü devletin tüm planları altüst oldu ve acil güvenlik toplantıları yapıldı. İktidarlarının ayakta tutacağına dair umut bağladıkları ordu, tüm ‘prestijini’ kaybederek ortada kaldı. Bu sefer özel savaş medyası bir kez daha devreye girdi ve geçmiş yıllarda şehit olan gerillaların kimliklerini sanki MİT operasyonu sonucu şehit olmuş gibi açıklayarak kamuoyuna sundu. Ancak çabaları özgürlük hareketinin haber ve açıklamalarıyla boşa çıktı ve sonuç alamadılar. Bu nedenle işgalci devlet bazı alanlarda gerillaya darbe vurarak ayakta kalmaya çalışıyor.

HALK BİR KEZ DAHA GERİLLAYI DESTEKLEDİ

Bu operasyonun bölge halkı üzerindeki etkisi çok büyük oldu. Özellikle Amediyê, Dêrelûk ve Şêladizê halkı moral buldu. Birçok kişi gerillaya destek vererek ulusal duruşunu ortaya koydu. Yani bölge halkı geçmişte olduğu gibi bugün de özgürlük gerillalarını desteklemiş ve umut olarak görmüştür.

Ancak beklendiği gibi Türk devletini her anlamda destekleyen KDP güçleri, bölgede yaşayan pek çok kişiyi tutuklayarak cezaevine attı. Aynı zamanda gerillaların bulunduğu bölgelerde istihbarat kaynaklarını artırdı. Belirlediği koordinatları doğrudan Türk devletiyle paylaşıyor. KDP, işgalcilerin bölgedeki işbirlikçisi olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Sonuç olarak her gerilla operasyonunda işgalci Türk ordusu yenilgiye uğrayacaktır. Aynı zamanda gerilla güçleri daha da büyük eylemler yaparak sonuca ulaşacaktır. Bu kadar eğitimli ve yetenekli bir orduya sahip olmamız Kürt halkı için gurur kaynağıdır. HPG ve YJA-Star güçleri, işgalcilerin yenilgiye uğratılmasının çok uzakta olmadığını gösterdi. Bu operasyonda verilen mesaj; herkesin bu süreçte üzerine düşen rolü oynaması ve Kurdistan devriminde aktif bir birey olması gerektiğidir. Gerilla aynı zamanda işgalci ordunun istediği zaman, istediği yerde özel güçlerini seferber etmesine rağmen yenilebileceği ve faşist devletin sistemini sarsabileceği mesajını da vermiştir.