Şêx Seîd ve dava arkadaşları anıldı

Şêx Seîd ve dava arkadaşları şehadet yıl dönümlerinde anıldı.

Şêx Seîd ve 46 arkadaşının 29 Haziran 1925 tarihinde İstiklal Mahkemeleri tarafından Amed’de idam edilmelerinin üzerinden 99 yıl geçti. Şex Seîd katledilişinin 99'uncu yılına Şex Seîd Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği'nde anıldı. Anmaya Şêx Seîd Derneği yöneticileri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Amed Barosu, MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) katıldı. Açıklamanın ardından kitle Şêx Seîd ve arkadaşlarının idam edildiği yere kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Sêx Seîd’in torunu Mehmet Kasım Fırat, "Sêx Seîd  efendi sömürgeciliğe karşı büyük bir direniş başlattı" dedi.

Amed Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir ise "Devlet herhangi bir şekilde arşiv kayıtlarını açmadı. Mezar yerine ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı” dedi.

 Basın metnini Kûrmancî ve Kirmançkî okuyan Şêx Seîd Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticisi Mordem Zel, Kürt halkının imha ve inkâra karşı hak, adalet ve özgürlük mücadelesi verdiğini vurguladı.

Açıklamanın ardından dernek binasından Şêx Seîd Meydanı’na yürüyüş düzenlendi. Burada okunan duaların ardından etkinlik tamamlandı.