İmralı tecridi BM İnsan Hakları Konseyi’nde tartışılacak

İmralı’daki 40 aydır hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, BM İnsan Hakları Konseyi 56. İnsan Hakları Oturumları kapsamında düzenlenecek bir konferansta tartışılacak.

25 yılı aşkın bir süredir İmralı Ada Hapishanesinde ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 40 aydır hiçbir haber alınamıyor. 

Aile ve avukat görüş hakkı gasp edilen Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak iletişimsizlik hali karşısında İmralı’ya tek girme yetkisine sahip olan ve bu anlamda bu tecridin sorumluluğu ve geleceğini elinde tutan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ise eylemsiz kalmaya devam ediyor. 

Bu sessizliği kırmak ve uluslararası toplumu harekete geçirmek için Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm talebiyle ekim 2023’ten bu yana küresel düzeyde bir kampanya yürütülüyor. 

 Daha önce sunduğu rapor ve açıklamalarla İmralı tecridini BM İnsan Hakları Konseyi’nin gündemine taşıyan Irkçılığa Karşı Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP), BM Cenevre Ofisinde “Türkiye’de İnsan Hakları” başlıklı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor. 

18 Haziran’da başlayan 12 Temmuz’a kadar devam edecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 56. İnsan Hakları Oturumları kapsamında 3 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek konferansın temel gündem konusu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşulları ve Türk devletinin Kurdistan yürüttüğü hukuksuz uygulamalar olacak.  

MRAP BM Temsilcisi Gianfranco Fattorini moderatörlüğünde düzenlenecek konferansın konuşmacıları Asrın Bürosu Avukatlarından İbrahim Bilmez, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Laura Castel Fort ve Kürt siyasetçi Fırat Anlı olacak.