Amed'de herkes mutabık: Efrîn'e saldırı Kürtleri hedefliyor

SAMER'in araştırmasına göre Amedliler, Türk devletinin Efrîn'e saldırısı için "Kürtlere yönelik" derken, Rusya, ABD ve batılı ülkelere de tepkili.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın (MA) haberine göre, Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) son araştırmasında, Türk devletinin Efrîn'e dönük işgalci saldırıları ele alındı.

Saldırılara ilişkin Amedlilerin tepkilerini araştıran SAMER, Amedlilerin toplamda yüzde 83.2’sinin işgalci operasyonlara destek vermediğini açıkladı.

Anket katılımcılarının yüzde 43.8'i “desteklemiyorum”, yüzde 39.4'ü “kesinlikle desteklemiyorum”, yüzde 9.9'u “cevap vermek istemiyor”, yüzde 5.9'u “destekliyorum”, yüzde 1'i ise “kesinlikle destekliyorum” yanıtını verdi.

Araştırmaya göre, Kürtlerin neredeyse tamamı, Türk devletinin Efrîn'e saldırmasını kendilerine, kazanımlarına dönük olarak değerlendiriyor. "Terör için" diyenlerin oranı ise 1.5'te kaldı.

SOYKIRIMCI SALDIRILARA BENZETİYORLAR

SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, Kürtlerin büyük çoğunluğunun saldırıları onaylamadığı gibi, bunun varlıklarını ve kazanımlarını hedeflediğine inandıklarını ifade etti.

Genç, saha gözlemlerini ise şöyle aktardı: "İnsanlar Efrîn’e yönelik harekatı onaylamamakla beraber, itirazlarını gösterebilecek kadar kendilerini güvende hissetmiyor. Geniş bir kesim yaşananlardan Rusya’yı sorumlu tutuyor, fakat ABD ve diğer batılı ülkeler de güvenilir bulunmuyor. Önemli bir kesim Efrîn harekatı ile 'sokağa çıkma yasakları' sürecindeki uygulamalar arasında paralellik kuruyor."

'BİRLİĞİ GÜÇLENDİRİYOR'

Genç, Efrîn’e yönelik saldırının, farklı siyasal eğilimleri olan Kürtler arasında uzun zamandır kurulamayan bir aradalık bağını ortaya çıkardığına da dikkat çekti.