Anadil Günü eylemlerinde Kürtçeye saldırılar protesto edildi-YENİLENİYOR

21 Şubat Dünya Anadil Günü eylemlerinde Türk devletinin Kürtçeye dönük saldırıları protesto edildi.

Kurdistan ve Türkiye kentlerinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla birçok eylem ve etkinlik düzenlendi, Kürtçeye dönük saldırılar protesto edildi.

ANKARA
Eğitim Sen, Ankara'da bulunan genel merkez binasında açıklama yaptı. Eğitim Sen Başkanı Kemal Irmak, çocuklar için anadilde eğitimin önemine değindi.
Irmak, anadil üzerindeki tüm engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

İSTANBUL 
SES İstanbul Şubeleri, sendikanın Aksaray’da bulunan bürosunda açıklama yaptı. SES Şişli Şube Sekreteri Ferdane Çakır, dilin sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğini ve kalitesini etkileyen unsurların başında geldiğini ifade etti.
Ferdane Çakır, yapılması gerekenleri sıraladı.

 
RIHA
DEM Parti Riha İl Örgütü, Haliliye ilçesi Uçaksavar Kavşağı'da bulunan il örgütü binası önünde açıklama yaptı. Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerinin yanı sıra DEM Parti adayları ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. İHD yöneticilerinden Müslüm Saraçoğlu, basın metninin okudu. DEM Parti İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, Kürtçeye dönük baskı ve yok sayma politikalarına tepki gösterdi. 
İHD Riha Şubesi, dernek binasında açıklama yaptı. Dernek yöneticisi Mustafa Vefa, anadilde eğitim hakkının en temel insan hakkı olduğunu vurguladı. Vefa, Kürt sorununun çözülmesinde Kürtçe önündeki engellerin kaldırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

 
ÊLIH 
Êlih'te kitlesel yürüyüş düzenlendi. ARİ-DER öncülüğündeki yürüyüşe, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve halk katıldı. DEM Parti Êlih İl Örgütü önünde bir araya gelen halk, Yılmaz Güney Park’ına kadar yürüdü.
ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Tenha, Kürtçenin yaşamın her alanında yer alması için herkesi sorumluluk almaya çağırdı. Kürtçeye dönük baskılara dikkat çeken Tenha, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

 
DÎLOK
DBP Dîlok İl Örgütü, Şahinbey ilçesinde bulunan Yeşilsu Parkı'nda açıklama yaptı. "21'ê Sibatê roja zimanê dayikê pîroz be" yazılı pankartın taşındığı eylemde konuşan DBP Dîlok İl Yöneticisi Abdullah Acar, anadilde eğitim mesajı verdi.


COLEMÊRG MERKEZ/GEVER
DEM Parti Colemêrg İl Örgütü, seçim bürosu önünde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde “Bila zimanê Kurdi bibe zimanê fermi û yê perwerdehî yê" pankartı taşındı. Ayrıca, "Dilimiz varlığımızdır”, “Kürtçe kimliğimizdir”, “Kürtlere Statü” yazılı Kürtçe dövizler taşındı.
DEM Parti Colemêrg İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, “Herkesin her yerde ve her zaman Kürtçe konuşması, okuması, yazması gerekir. Kürtçe yaz, Kürtçe yaşa. Her evi, sokağı, mahalleyi, mezrayı, köyü, kasabayı, ilçeyi, şehri ve çevreyi Kürtçe dil okulu ve üniversitesine dönüştürelim. Yaşasın Kürt dili” dedi.
Gever ilçesinde de partinin seçim bürosu önünde açıklama yapıldı. İlçe Eşbaşkanı Ercan Sevmez, "Dilimizi kuşatan ve yok etmeye çalışanlar iyi bilinmelidir ki Kürt dili ve Kürt dili mücadelesi biz Kürtler için stratejik bir konudur" dedi.


MÊRDÎN
Mêrdîn’de 21 Şubat dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. DEM Parti binası önünde başlayan yürüyüşün ardından DEM Parti İl Eşbaşkanı Necla Acıbuca konuştu.
Kürtçenin resmi dil olması gerektiğini belirten Necla Acıbuca, her Kürdün Kürtçeye sahip çıkması ve Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesi için çalışması gerektiğini söyledi.
Açıklamanın ardından Adalet Nöbeti ziyaret edildi.

ŞIRNEX
21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla DEM Parti Dil ve Kültür komisyonu ile Cizîr Birca Belek Dil ve Kültür Derneği'nin Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde yapmak istediği yürüyüş valilik kararı gerekçesiyle engellendi. Bu durumu protesto eden yüzlerce kişi, DEM Parti Cizîr ilçe binası önünde açıklama yaptı.  
Eyleme DEM Parti Şirnex milletvekilleri Newroz Uysal Aslan, Mehmet Zeki İrmez, belediye eşbaşkan adayları, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, MEBYA-DER, TUHAD-DER’in yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Kadınlar eyleme ulusal kıyafetleri ile katıldı. Açıklama Birca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Fatma Gizleyici tarafından okundu.
Fatma Gizleyici, anadilin önemine dikkat çekerek, “Kürtçe en eski ve en zengin dildir. Kürt dili, Kürt halkının varlığı, kimliği ve en temel değeridir. Kürt dili Kürtlerin kalbidir, ruhudur, aklıdır, bedenidir" dedi.
Kürtlerin anadilde eğitim ve statü için yıllardır çetin bir mücadele verdiğini belirten Fatma Gizleyici, “Kürt dili, Kürt milletinin birliğinin omurgasıdır. Kürt dili olmadan Kürtler ve Kurdistan olmaz. Kürtçe ve Kurdistan birdir ve birbirinden ayrılamaz. Biri olmadan diğeri olmaz. Kürt dilinin özgürlüğü aynı zamanda Kürtlerin ve Kurdistan'ın özgürlüğüdür. Kürt halkının bu 50 yıldaki özgürlük mücadelesi bu gerçeği ortaya koymuş ve Kürt dilinin korunması, canlandırılması ve geliştirilmesi konusunda hafızanın, farkındalığın, bilginin ve mücadelenin artmasını sağlanmıştır. Biz, milyonlarca Kürt ve Kürt partileri, kurumları ve örgütleri Kürtlerin özgürlüğünü ve dilin özgürlüğünü istiyoruz. Bizler her alanda  'Dem Dema zimanê kurdî ye’ sloganıyla bu mücadeleyi her zamankinden daha yüksek, daha güçlü ve daha yaygın hale getireceğiz” diye belirtti.

 Açıklamada yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

“* Kürt dilinin resmi ve uluslararası bir statüsü olmalıdır; hem Kurdistan'ın tamamında, hem de Kürtlerin yaşadığı tüm devletlerde, hem de uluslararası alanda, uluslararası anayasa ve kanunlarla resmen kabul edilmesi, statü verilmesi ve tanınması.
- Kürtçe eğitim dili olmalı; ya da statü sahibi tüm dünya dilleri gibi Kürtçenin de anaokullarından üniversitelere kadar eğitimin her aşamasına dahil edilmesi, anaokullarından, üniversitelere kadar Kürtçe okullarının açılması gerekir, müfredat ve konuyla ilgili diğer tüm hususlar Kürtler tarafından belirlenmelidir.
 
*Türkiye Devleti, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 17, 29 ve 30. maddelerine getirilen kısıtlamaları kaldırmalı ve bu Sözleşme kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmelidir.
 
*Meclis, valilik, belediye, mahkeme, hastane gibi tüm resmi ve sosyal alanlarda Kürtçe dili özgür ve açık olmalı, resmi işler yazılı Kürtçe yürütülmelidir.
 
*Kürt Dil Enstitüsü resmi olarak Kürt halkının temsilcileri tarafından kurulmalı ve yönetmelidir.
 
*Türkçe gibi diller için bütçeden, kadrodan, diğer bütün açılardan nasıl imkanlar yaratılıyorsa Kürtçe için de imkanların olması gerekir.
 
*Kürtlerin yaşadığı köy, mahalle, sokak, belde, kasaba ve yaşam alanlarının isimleri Kürtçe olmalıdır.”
Şirnex milletvekili Newroz Uysal Aslan da iktidarın Kürtçe üzerindeki ırkçı politikalarına dikkat çekti.


MELETÎ
DEM Parti Meletî İl Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Gününe dair il örgütünün bulunduğu konteyner alanında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, parti üyeleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Meletî Şubesi üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan DEM Parti İl yöneticisi Birgül Doğan, anadilin halkların varlık gerekçesi olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada anadil hakkının hem bireysel bir hak hem de ait olunan topluluğun kolektif hakkı olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, "Yaşamın her alanında Kürtçenin kullanımı ciddi engelleme ve baskılar yaşaması yanı sıra, mülki idari makamların gerekçe bile bildirmeden Kürtçe tiyatro, sinema, konser ve benzeri kültürel etkinlikleri yasakladıklarına tanık olunmaktadır" denildi.

ANTALYA
DEM Parti Antalya İl Örgütü,  21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla parti binasının önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme partinin Antalya Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Nesibe Bahadır ve Kemal Bülbül de katıldı.
Kemal Bülbül, Kürtçeye dönük yasak ve engellemelere dikkat çekti.
Açıklama Kürtçe müzik dinletisiyle tamamlandı.


HATAY
Hatay’da ise İHD İskenderun Şubesi Dünya Anadil Günü’nü kutladı. Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, dernek olarak her bireyin en doğal insan hakkı olan kendi anadili ile eğitim alması ve dünya ile iletişim kurması hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini istedi.


MERSİN
Dünya Anadili Günü dolayısıyla Mersin’de de İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Eğitim Sen şubeleri Özgür Çocuk Parkı’nda ortak açıklama yaptı.
Türkçe ile Kürtçenin Kurmanci ve Kurmançki lehçelerinde hazırlanan açıklama metninde, anadili Arapça, Kürtçe, Lazca, Hemşince, Çerkesce olan milyonlarca çocuğun kendi anadillerinden koparıldığı ifade edildi.
Sanatolia Kültür Derneği ise Adalet Nöbeti eyleminin sürdüğü Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) binasında etkinlik düzenledi.
Etkinlikte Kürtçe şarkılar ve klamlar seslendirildi.
Dernek yöneticilerinden Emin Aksu, Kürtçe ve diğer dillerin hayatın her alanında yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.


TJA: KÜRT DİLİ DE TECRİTTE
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair yazılı açıklama yaptı.
Kürt dilinin tecrit altında olduğunun kaydedildiği açıklamada, İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit derinleştikçe anadil üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarının da artarak devam ettiği belirtildi.

EMEP'TEN TEKÇİ İKTİDARA TEPKİ
Emek Partisi (EMEP) Amed ve Dersim il örgütleri de 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair basın açıklaması yaptı. Amed’de yapılan açıklamada basın metnini okuyan EMEP üyesi Nurgül Deniz, ‘Tek dil, tek millet’ dayatmasında ısrar eden iktidara tepki gösterdi.

İZMİR
DEM Parti İzmir İl Örgütü, 21 Şubat Dünya Anadil Günü sebebiyle parti binasında basın toplantısı ve panel düzenledi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Akın Birdal, Türkan Aslan Ağaç, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri, İHD Şubesi, jin Ard, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD),  Demokratik Bölgeler Partisi Ege Bölge Temsilciliği, DEM Parti bileşenlerini yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Basın metninin Kürtçesini DEM Parti üyesi Ramazan Kaygısız,  Türkçesini ise DEM Parti İl Eşbaşkanı Rezan Karabulut okudu.
Rezan Karabulut, "Kürtçenin özgürlüğü, Kürtlerin ve Kürdistan özgürlüğüdür" dedi.
Basın toplantısından sonra ana dile ilişkin panel gerçekleştirildi.
Panelde konuşan Barış Annesi Sultan Yağmekan, “Anadilimiz varlığımızdır” diyerek, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı tüm Kürtleri anadilinde konuşmaya çağırdı.
Anadilin yaşatılması konusunda çocukların kendi anadilinde eğitim görmesinin önemine vurgu yapan DEM Parti İl Yöneticisi İzaruhı Kervancıoğlu Barka, Kurdistan’daki asimilasyon politikalarına işaret etti.  
Panelde Kürt Edebiyatçı Ehmedê Xanî’den beyitler okundu. Panel Sanatçı Aram Tigran’ın şarkıları ile tamamlandı.

WAN

Eğitim-Sen Wan Şubesi’nin Dünya Anadil Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamaya çok sayıda sendikalı katıldı. “Anadil temel haktır. Zimanê me rûmeta me ye” pankartlarının açıldığı açıklamada KESK Wan Şube Başkanı Murat Atabay konuştu.

Türkiye’de 18 dilin yok olduğunu veya yok olmak üzere olduğuna dikkat çeken Atabay, “Eğitim biliminin temel ilkeleri ve uluslararası sözleşmeler yok sayılarak anadilde eğitime yasak getirip, anadilde eğitimi sağladıklarını söylemeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Her bireyin kendi ana dilini öğrenmesi ve eğitim alması önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor” diye kaydetti.

ADANA

İHD ve Eğitim ve Eğitim Sen Adana Şubelerinin yaptığı açıklamanın Türkçe metnini okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Kürtçe basın metnini Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan KÜRDİDER eski Adana Şube Başkanı Giyasettin Gümüş okudu. Kürt dilinin önemine değinen Gümüş, Kürt dilinin; Kürt ulusunun kimliğinin ve onurunun temeli olduğunu vurguladı. "Kürt dilinin özgürlüğü her zaman Kürtlerin ve Kurdistan'ın özgürlüğüdür" diyen Gümüş, Kürt halkının 50 yıllık özgürlük mücadelesi gerçeği ortaya koyup, Kürt halkının cesareti, bilinci, dürüstlüğü, mücadelesi ve çalışmasını arttırdığına vurgu yaptı. Açıklama sonrası DEM Partililer, alkış ve Bê ziman jiyan nabe" sloganlarıyla il binalarına kadar yürüdü.

SES Adana Şubesi de Anadil Günü dolayısıyla binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada basın metnini okuyan SES Adana Şube Sekreteri Mihraç Erbova, herkese eşit, etkin ve nitelikli sağlık hizmeti sunmanın yolu anadil hakkının bu alanda da kullanımına bağlı olduğunu belirterek, SES olarak taleplerini sıraladı. 

ÇEWLÎG

DEM Parti Çewlîg İl Örgütü, Anadil Günü’ne dikkat çekmek için parti il binası önünde açıklama yaptı.  Açıklamada Kurmancî ve Kirmanckî, "Her der Kurdî, her dem Kurdî" (Her zaman ve her yerde Kürtçe) , "Zon ma welat mayo" (Dilimiz ülkemizdir), "Dem dema Kirdkî yo" (Vakit Kürtçe vaktidir) yazılı pankartlar açıldı.

Açıklamayı DBP İ İl Eşbaşkanı Şevket Kalındamar okudu.